„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on iun. 7, 2019 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

Conferința despre relația dintre state și organizațiile religioase în Uniunea Europeană

Am fost cu adevărat onorată să particip la deschiderea „Conferinței despre relația dintre state și organizațiile religioase în Uniunea Europeană”, inițiată și organizată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Cu această ocazie, am transmis Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cele mai sincere felicitări din partea doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă și a Guvernului României pentru organizarea unei reuniuni relevante la nivel european, cu participarea unui număr important de lideri religioși și reputați profesori universitari din Europa.

Am evidențiat, în acest context, că o democrație sănătoasă, consensuală și puternică are capacitatea nu doar de a avea un model echilibrat de relații stat-culte, care să corespundă exigențelor cât mai multor cetățeni, dar și capacitatea de a exporta acest model la nivel internațional, prin susținerea unui dialog constructiv și benefic tuturor. Din acest punct de vedere, România a manifestat constant, după 1989, o deschidere extraordinară și a generat o legislație care protejează cetățenii de abuzuri.

Preotul, oriunde în aceasta lume, este un filon al religiei creștine ortodoxe române. Totodată, contribuie la fundamentarea valorilor creștine românești in străinătate, având și un rol diplomatic.

De asemenea, am subliniat rolul esențial al Bisericii Ortodoxe Române, cât și al celorlalte culte religioase, care au conștientizat importanța dialogului inter-religios, nevoia de a se implica activ în reconstrucția României și reafirmarea rolului acesteia pe scena internațională, inclusiv prin sprijinirea demersurilor strategice de integrare europeană și euro-atlantică ale României.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.