„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on oct. 8, 2019 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii încrederii reciproce între statele membre

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul justiției, Ana Birchall, a participat la reuniunea Consiliului “Justiție și Afaceri Interne” (JAI), care a avut loc la Luxemburg, în contextul exercitării de către Finlanda a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Miniștrii prezenți la reuniune au abordat o gamă largă de aspecte referitoare la: prevenirea și combaterea corupției în cadrul UE, consolidarea Eurojust, probele electronice, instituirea Parchetului European, aderarea UE la CEDO, problematica drepturilor fundamentale, combaterea discursurilor de incitare la ură în mediul online, protecția datelor cu caracter personal, promovarea egalității în drepturi și combaterea discriminării, precum și relația dintre democrație, stat de drept și drepturile fundamentale.

“Temele dezbătute în cadrul acestei reuniuni a Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al Uniunii Europene, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a îndeplinirii obiectivelor Trio-ului de Președinții la Consiliul UE. Pentru România sunt deosebit de importante aspectele legate de combaterea criminalității transfrontaliere prin intermediul Eurojust, probele electronice, precum și instituirea Parchetului European. Toate aceste măsuri prin care dorim să consolidăm încrederea reciprocă între autoritățile judiciare din statele membre au constituit, la rândul lor, priorități ale Președinției României a Consiliului UE”, a subliniat ministrul Ana Birchall în intervenția sa.

Ministrul Ana Birchall a salutat demersul Președinției de a aborda problematica măsurilor UE împotriva corupției, un subiect foarte important, cu ramificații în multe dintre politicile Uniunii. „România se numără printre susținătorii cei mai constanți ai aderării UE la GRECO ca membru cu drepturi depline al acestei organizații. De altfel, în mandatul Președinției României la Consiliu, Uniunea Europeană a aderat la GRECO în calitate de observator. Nu este însă suficient: dacă Uniunea își dorește să fie un lider mondial în combaterea corupției, atunci UE trebuie să devină membru cu drepturi depline la GRECO, să poată participa la evaluarea statelor membre, dar să și poată fi evaluată”, a menționat ministrul român în cadrul schimbului de opinii privind măsurile UE în combaterea corupției.

Totodată, ministrul justiției, Ana Birchall, a salutat adoptarea Concluziilor Consiliului privind Eurojust, astfel cum au fost propuse de Președinția finlandeză, și a constatat cu satisfacție că acestea sunt nu doar complementare Concluziilor Consiliului privind Sinergiile dintre Eurojust și rețelele înființate de Consiliu în domeniul cooperării judiciare în materie penală, adoptate la precedenta noastră reuniune, la inițiativa Președinției române a Consiliului, ci și fac trimitere la acestea.

Ministrul justiției a arătat că, având în vedere rezultatele palpabile ale activității sale în lupta împotriva formelor grave ale criminalității, Eurojust merită o finanțare adecvată.

De asemenea, ministrul justiției a felicitat Eurojust și Danemarca pentru încheierea Acordului de cooperare dintre acestea.

În cadrul aceleiași reuniuni,  miniștrii justiției au adoptat Directiva Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Directiva a fost negociată în timpul Președințiilor anterioare ale Consiliului UE, Președinția română obținând mandatul de negociere cu Parlamentul European, precum și acordul final dintre cei doi co-legislatori, în urma trialogurilor purtate în semestrul I 2019. Directiva urmează să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea un termen de doi ani pentru transpunerea noului instrument legislativ. Ministrul român al justiției a salutat adoptarea acestui nou instrument legislativ deosebit de important pentru prevenirea corupției și promovarea integrității în exercitarea funcțiilor publice și private.

Totodată, în marja reuniunii Comsiliului JAI, ministrul Ana Birchall, a avut întrevederi cu omologii săi din Danemerca și Suedia, Nick Haekkerup și, respectiv,  Morgan Johansson, precum și cu Comisarul european pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, Dimitros Avramopoulos.

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Justiției: http://www.just.ro/ana-birchall-temele-dezbatute-in-cadrul-consiliului-jai-prezinta-un-interes-deosebit-din-perspectiva-consolidarii-spatiului-de-libertate-securitate-si-justitie-al-ue-a-continuarii-discutiilor-initi/

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.