„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on mai 27, 2018 in Comunicate, Cultural, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: România rămâne un partener de încredere în susținerea parcursului european și euro-atlantic al Georgiei

Ana Birchall: România rămâne un partener de încredere în susținerea parcursului european și euro-atlantic al Georgiei

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Viceprim-ministrul Ana Birchall a efectuat, la 26 mai a.c, o vizită la Tbilisi (Georgia), unde a reprezentat România la ceremoniile dedicate aniversării centenarului independenței și statalității georgiene. La eveniment au participat șefi de state și de guverne, înalți oficiali, diplomați, reprezentanți ai mediului academic și comunităților de afaceri din diverse țări. În marja ceremoniilor oficiale, viceprim-ministrul român a avut întrevederi bilaterale cu președintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili, cu prim-ministrul Giorgi Kvirikashvili și cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Georgiei, Mikheil Janelidze.

Discuțiile au vizat stadiul actual și perspectivele relațiilor româno-georgiene, cu accent asupra agendei contactelor din perioada următoare și dezvoltării cooperării în plan economic, relațiile UE-Georgia, problematica securitară, inclusiv relațiile Georgiei cu NATO, cooperarea bilaterală în cadrul multilateral.

Viceprim-ministrul român a subliniat că România va continua să fie un partener de încredere al Georgiei, susținând parcursul european si euro-atlantic al autorităților de la Tbilisi. “România și Georgia sărbătoresc împreună în 2018 centenarele naționale, un bun prilej pentru aprofundarea relației noastre speciale. România a susținut constant și ferm integrarea europeană și euro-atlantică a Georgiei, precum și suveranitatea și integritatea sa teritorială. Acum este momentul pentru a ne dezvolta și mai mult dialogul politic cu valențe strategice, cooperarea economică, ce beneficiază de un potențial semnificativ, dar și contactele între societățile și cetățenii noștri”, a declarat viceprim-ministrul Ana Birchall la Tbilisi.

De asemenea, oficialul român a salutat demersurile privind organizarea, la 8 iunie 2018, a celei de a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică România-Georgia. A reiterat sprijinul României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice  ale Georgiei, precum și susținerea fermă de către România a integrității teritoriale, suveranității și inviolabilității frontierelor recunoscute internațional ale Georgiei.

Partea georgiană a mulțumit pentru sprijinul ferm și constant al țării noastre în ceea ce privește aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei, subliniind hotărârea autorităților de la Tbilisi de a continua procesul de reforme. De asemenea, a adresat mulțumiri pentru sprijinul României în privința integrității teritoriale și suveranității Georgiei. A exprimat satisfacția pentru calendarul dens de contacte bilaterale avute în vedere pentru perioada următoare, împărtășind evaluările privind importanța consolidării cooperării practice în toate domeniile, în special în sfera transporturilor, energiei și comerțului.

Totodată, în marja evenimentelor de la Tbilisi, viceprim-ministrul Ana Birchall a avut o întrevedere cu Bridget Brink, Asistent Adjunct al Secretarului de Stat al SUA, în cadrul căreia a discutat despre Parteneriatul Strategic cu SUA din perspectiva Dialogului Strategic și a următoarei reuniuni, și cu Jean-Yves Le Drian, ministru pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, în cadrul căreia au fost abordate subiecte precum relațiile bilaterale, sezonul cultural Franța-România sau sărbătorirea Centenarului, viceprim-ministrul român adresând mulțumiri pentru sprijinul acordat de către Franța candidaturii României la OECD.

 

Comunicatul de presă pe pagina Guvernului României: http://gov.ro/ro/media/comunicate/ana-birchall-romania-ramane-un-partener-de-incredere-in-sustinerea-parcursului-european-i-euro-atlantic-al-georgiei&page=1

Cu președintele Georgiei, Ghiorghi Margvelașvili

Împreună cu Jean-Yves Le Drian, ministru pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze

Cu Mikheil Janelidze, viceprim-ministru, ministru de externe

Alături de prim-ministrul Giorgi Kvirikashvili

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.