„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on apr. 17, 2012 in Politic | 0 comments

Alegeri cruciale pentru Franta. Eu votez cu Hollande

Dupa o campanie tensionata, marcata de dezbateri aprinse, dar si de teribilul atac terorist de la Touluse, lupta pentru fotoliul prezidential al Frantei a intrat in linie dreapta.

Chiar daca in cursa s-au inscris mai multi candidati, batalia principala se va da intre actualul presedinte, Sarkozy si candidatul stangii, François  Hollande, un candidat aparent conjuctural, dar care a devenit in scurt timp surpriza placuta a stangii, reusind sa-i impresioneze pe sceptici si sa urce vertiginos in sondaje, avand perspectiva tot mai clara de a intra cu prima sansa intr-un viitor tur doi.

Hollande este avantajat in duelul sau cu Sarkozy atat de contextul economic deloc favorabil solutiilor de dreapta, mai ales intr-o tara care ramane patria sindicalismului si a valorilor sociale de stanga, cat si de insatisfactia generala a francezilor fata de un Sarkozy in pierdere de forma, a carui agresivitate nu mai are darul de a misca electoratul francez.

Daca va castiga alegerile, Hollande va fi primul presedinte de stanga care va conduce Franta, de la François Mitterand incoace. Adica primul presedinte francez de stanga dupa 17 ani in care functia prezidentiala a fost confiscata de dreapta franceza.

Alegere a lui Hollande va avea cu siguranta implicatii nu doar asupra Frantei, ci si asupra intregii politici europene, unde Franta este ramane un jucator de prima mana.

De la eforturile de salvare a zonei euro, la directia pe care o va lua dezvoltarea Uniunii Europene sau relatia cu partenerii extracomunitari, toate sunt domenii in care orientarea de dreapta sau de stanga a viitorului presedinte francez va avea o influenta semnificativa.

Si, evident, alegerea francezilor ne intereseaza si pe noi, ca membrii ai unei Uniuni tot mai agitate de  presiunea puternica a dificultatilor economice si recrudescenta nationalismului pe care acestea o alimenteaza.

Daca Sarkozy va reusi sa obtina un nou mandat de presedinte, in pofida nemultumirii francezilor fata de situatia economica in care se gaseste Franta, aceasta se va intampla inclusiv cu sprijinul nationalistilor lui Marine LePen. Iar acest sprijin s-ar putea sa conduca printre altele si la o noua repozitionare a Frantei in ecuatia aderarii la Schengen a Romaniei si Bulgariei.

De aceea, votul meu, de cetatean european merge, fara ezitare pentru François Hollande.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Primul tur al alegerilor din Franta anunta revigorarea stangii europene | Ana Birchall - [...] cum spuneam si intr-o postare anterioara, un succes al lui Hollande ar fi o veste buna pentru Romania, care…
  2. Ana Birchall: Primul tur al alegerilor din Franta anunta revigorarea stangii europene - Partidul Social Democrat - [...] a-si maximiza sansele la alegerile parlamentare. Asa cum spuneam si intr-o postare anterioara (https://www.anabirchall.ro/politic/alegeri-cruciale-pentru-franta-eu-votez-cu-hollande) , un succes al lui…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.