„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on ian. 23, 2018 in Cultural, International, Personal | 0 comments

235 de ani de la naşterea lui Stendhal

Astăzi, 23 ianuarie, se împlinesc 235 de ani de la naşterea marelui scriitor francez Stendhal, pe numele său adevărat Henri Beyle, născut la Grenoble, într-o familie burgheză. Cunoscut în special pentru romanele “Roşu şi negru” şi “Mănăstirea din Parma”, este considerat unul dintre pionierii curentului realist. Acesta urmează cursurile Școlii Centrale din Grenoble, apoi se orientează spre cariera militară, luând parte la campania din Italia a generalului Bonaparte. Întors la Paris, încearcă să se impună în domeniul comercial și literar, iar acești ani vor constitui sursa de inspirație pentru personajul Julien Sorel din “Roșu și Negru”. Participă la războaiele napoleniene, iar în 1814 pleacă în Italia. După decesul tatălui său, Stendhal se întoarce la Paris, începe să frecventeze saloane literare și își înființează propriul cenaclu.

Opera sa cuprinde scrieri de istoria artei și muzicii (“Viața lui Rossini”, 1823), scrieri de teorie literară (“Racine și Shakespeare”, 1823, 1825), un eseu filozofic celebru (“Despre iubire”, 1822) și romane, cronici ale vieții și moravurilor contemporane (“Armance”, 1827; “Roșu și Negru”, 1830; “Mănăstirea din Parma”, 1839).

Romantic prin temperament, entuziast şi pasionat, individualist, dar modelat după ideologia veacului al XVIII-lea, Stendhal, deși neînţeles de contemporanii săi, a cunoscut, după moarte şi odată cu publicarea postumelor, o preţuire şi o audienţă pe care timpul nu a făcut decât să le întărească.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.