Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 10, 2018 in Cultural, Personal, Politic, Social

219 ani de la nașterea lui Petrache Poenaru

Născut pe 10 ianuarie 1799 în satul Beneşti din judeţul Vâlcea, Petrache Poenaru a rămas cunoscut în istoria omenirii ca inventator al stiloului. Dincolo de această realizare remarcabilă, viaţa sa a fost una plină de experienţe inedite şi deosebite, mai ales pentru că a fost un protagonist în evenimente extraordinare ale istoriei noastre.

Deşi s-a născut într-o familie de boieri, Poenaru pleacă de mic de acasă pentru a locui la nişte rude înstărite. Elev eminent al şcolii din Craiova, Poenaru se alătură în tinereţe pandurilor lui Tudor Vladimirescu şi ajunge chiar şeful cancelariei acestuia, deşi nu ştia să mănuiască armele. După înăbuşirea Revoluţiei din 1821, Petrache Poenaru, nevoit să plece din ţară, obţine o bursă de studii la Viena. De aici pleacă la Paris, unde în mai 1827 obţine brevetul pentru ceea ce el a numit „Condeiul portăreţ fără sfârşit”, precursorul stiloului modern de astăzi.

Se întoarce în ţară în 1830, fiind arestat în timpul Revoluţiei de la 1848, pentru ca apoi să ajungă un apropiat al lui Alexandru Ioan Cuza după Unirea Principatelor din 1859. Tot de numele lui Petrache Poenaru este legată şi introducerea sistemului metric zecimal în România, precum şi înfiinţarea unei facultăţi de ştiinţe exacte cu 3 secţii: topografie, inginerie de poduri şi şosele şi arhitectură.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.