„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on ian. 18, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

18 ianuarie – naşterea lui Montesquieu

Pe data de 18 ianuarie , în urmă cu 329 de ani se năştea Charles Louis de Secondat Montesquieu, scriitor, filosof şi, totodată, una din cele mai complexe și importante figuri ale iluminismului francez.
Opera sa majoră, “Scrisori persane” (1721), „profundă alegorie a dragostei, moralei, politicii și religiei“, s-a bucurat de un succes imens și imediat. Cartea este concepută sub forma unei colecții de scrisori, despre care se presupune a fi fost scrise de călători în Persia și de prietenii acestora din Europa. Aici, autorul a satirizat și a criticat instituțiile franceze.
Una din teoriile de căpătâi ale sciitorului francez, expusă în opera “Spiritul legilor”, este cea a separării puterilor în stat, conform căreia puterile guvernului trebuie separate și echilibrate pentru a garanta libertatea individului. Cartea își păstrează și în prezent importanța istorică, fiind una dintre operele care au influențat decisiv elaborarea Constituției Statelor Unite ale Americii, care, la rândul său, a influențat esențial scrierea a numeroase constituții din multe state ale lumii.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.