„Numai faptele arată cine suntem cu adevărat”

Posted on feb. 1, 2019 in Cultural, Personal | 0 comments

1 februarie – nașterea lui Ion Luca Caragiale

Pe 1 februarie 1852, în comuna Haimanale din județul Prahova, se năștea marele scriitor român Ion Luca Caragiale. Activitatea literară a scriitorului este complexă și versatilă. Caragiale a scris piese de teatru, nuvele, pamflete, poezii și articole în ziarele vremii. Totuși, cele mai cunoscute creații ale lui Caragiale sunt comediile ”O noapte furtunoasă”, ”Conu Leonida față cu reacțiunea” , ”O scrisoare pierdută” sau ”D-ale carnavalului”, opere care au trecut testul timpului și care se joacă și astăzi pe marele scene ale teatrelor din țară, înregistrând audiențe dintre cele mai mari.
Ca nimeni altul, Ion Luca Caragiale ironizează moravurile vremurilor în care trăiește, formele fără fond ale societății noastre, iar stilul ironic tăios și diferitele forme de comic la care recurge completează o operă de mare acuratețe, foarte iubită de public.
”Diagnosticele” lui Caragiale sunt, uneori, la fel de actuale și astăzi, iar scrierile sale constituie, după părerea mea, lecturi obigatorii, indiferent de vârstă.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.