Anticipatele fac bine economiei

Organizarea de alegeri parlamentare anticipate este una din solicitarile principale ale protestatarilor din Piata Universitatii. Uniunea Social Liberala cere, de asemenea, insistent demisia Guvernului si convocarea de alegeri anticipate pentru a relegitima structurile institutionale de putere din Romania. In fata acestei presiuni discursul puterii personificat fie de Traian Basescu fie de Emil Boc invoca efectele negative asupra economiei a declansarii alegerilor anticipate. Teza puterii este profund falsa si voi invoca mai multe rationamente in acest sens. In primul rand, nu-mi este deloc clar de ce organizarea de alegeri parlamentare peste trei luni ar avea mai multe efecte negative decat organizarea acestora peste 10 luni.

Coalitia aflata astazi la putere beneficiaza, impreuna, de un sprijin electoral de sub 20%. Cele 10 – 12 procente ale PDL cu cele 5 ale UDMR si cele 2 – 3 ale UNPR, toate luate la un loc ne dau un rezultat politic catastrofal. Consecinta pentru economie a mentinerii unei asemenea guvernari este negativa deoarece un Guvern lipsit de credibilitate combinat cu o populatie adusa la exasperare de politica oarba a austeritatii, este reteta perfecta pentru tensiuni si explozii sociale. Niciun investitor si nici o companie privata sau de stat nu se simte bine intr-o tara aflata pe un butoi de pulbere. In astfel de situatii, democratia ne ofera un instrument perfect legitim de detensionare sociala printr-o resetare a sistemului democratic cu ajutorul butonului numit “alegeri anticipate”.

Un Guvern nou, cu suport democratic, ar calma societatea, ar aduce stabilitate politica, ar reface increderea in institutiile fundamentale si ar oferi spatiu de manevra pentru masuri de guvernare mai creative care sa stimuleze investitiile si crearea de locuri de munca. Altfel spus, anticipatele fac, pe fond, un mare bine economiei prin eliminarea incertitudinilor politice, a instabilitatii sociale, prin stabilizarea mediului institutional si clarificarea orizontului politic pentru urmatorii 4 ani.