Votul diasporei romanesti (I)

Este bine sa stii ca ai nascut intrebari si atunci cind vei fi deputata sper sa iti onorezi toate promisiunile facute. Aici vei avea sprijin numai daca te tii de cuvintmi se scria intr-un mesaj primit dupa o dezbatere organizata de catre romanii de la Microsoft in timpul campaniei parlamentare din 2008 . Nu am ajuns deputat pentru ca, dupa inscenarile si atacurile josnice la care am fost supusa in tara in acea perioada,  romanii din colegiul SUA, Canada, Australia m-au taxat ca sunt membru PSD (am mii de mesaje in acest sens in care mi se spunea ca singurul motiv care ii impedica sa ma voteze este sigla PSD…..daca nu eram membru PSD nu aveam nicio problema sa primesc votul lor etc!).

Sigur, fara a fi acuzata de subiectivism pentru ca nu este deloc asa, recunosc ca ma asteptam ca romanii din SUA, Canada, Australia sa aprecieze mai mult ce inseama votul uninominal, sa judece si sa acorde votul pentru candidat si proiectele sale nu pentru sigla partidului. Ma asteptam ca romanii din SUA, Canada, Australia sa dea un semnal si un exemplu ce inseamna votul uninominal. Desi rezultatele electorale au aratat ca eu am obtinut cel mai mare scor electoral obtinut vreodata de un candidat PSD in diaspora, fiind prima clasata ca si procentaj (in conditiile in care, in mai putin de o luna, a trebuit sa calatoresc in cel putin 15 state din SUA si Canada, iar in campanie nu am fost ajutata absolut deloc de cei care se ocupau de la partid cu campania pentru colegiile din diaspora!) scorul de pe „tabela de marcaj” cum ar spune sotul meu, a fost, la final, defavorabil mie. Realitatea votului parlamentarelor din 2008 a aratat ca atat in tara cat si in diaspora nu a contat decat sigla partidelor. Nu candidatul. Nu programul politic al respectivului candidat. In tara colegii mei erau votati, in majoritatea cazurilor datorita siglei partidului pe cand in SUA, Canada, Australia eu nu eram votata doar datorita siglei partidului! Acesta a fost realitatea, ca le place sau nu le place unora sa o recunoasca. Tocmai de aceea fiecare vot primit de mine in anul 2008 m-a onorat si m-a responsabilizat tocmai pentru ca am stiut ca este un vot dat pentru candidatul si proiectele Anei Birchall.

Sper si rog  pe toti cei care mi-au acordat votul in 2008 sa nu se supere ca scriu aceste randuri, cu aceiasi sinceritate cu care le-am vorbit si atunci cand ne-am intalnit in 2008 dar cred ca este important sa analizam ce reprezinta si care este miza votului diasporei!