Financial Times si Wall Street Journal avertizeaza in aceiasi zi asupra riscurilor bancare cu care se confrunta Europa Centrala si de Sud – Est

In aceeasi zi (19 februarie) principalul articol atat din Financial Times
cat si The Wall Street Journal a fost despre criza sistemului bancar din Europa Centrala si de Sud Est. Acest lucru nu este intamplator. Cine are ochi sa citeasca printre randuri intelege mesajul transmis de aceste prestigioase publicatii financiare.

Personal, ma sperie ignoranta multor politicieni, incapacitatea de a intelege cat de grava si serioasa este aceasta criza si cum state precum Austria sunt nevoite sa solicite sprijinul comunitatii internationale tocmai pentru a nu intra in faliment.
Desi Banca Nationala a fost prudenta si ferma obligand bancile sa-si mentina proviziile de lichiditati, Romania nu este la adapost de aceasta criza financiar-bancara cu atat mai mult cu cat sistemul bancar romanesc are particularitatile sale. Nu intamplator guvernantii bancilor din Europa Centrala si de Sud Est au facut front comun pentru sprijinirea monedelor nationale.
Cum aceasta criza se va adanci, presiunea pe sistemul bancar si institutiile financiar – bancare, pe moneda nationala, pe rata somajului…va avea efecte devastatoare asupra creditelor bancare, inflatie si devalorizarea monedei nationale cu de mii de falimente si inchideri de intreprinderi, cu o rata ridicata a somajului.
Care credeti ca vor fi consecintele in plan social-economic si politic?