Constitutionalistul Boc trebuie sa stie ca taierea pensiilor este nu numai imorala dar si ilegala

fiind contrara atat art. 9 din Pactul Internaţional privind Drepturile Economice, Sociale şi Culturale, care prevede “obligaţia statelor parţi de a recunoaşte dreptul oricărei persoane la securitate socială, inclusiv dreptul la asigurări sociale” cat si jurisprudenţei CEDO în materie astfel art. 1 Protocolul 1 prevede ca: deşi Convenţia nu recunoaşte explicit un drept analog celui din art. 9 al pactului de mai sus, Curtea EDO a soluţionat favorabil cauzele în această materie în temeiul art. 1 Protocolul 1 (ex: Stec and Others c. United Kingdom, 65731/01 şi 65900/01, 12 April 2006, para. 51).

Iar in practica juridica internationala deja au aparut asemenea cazuri. Si ma refer la Letonia unde s-a decis ca scaderea pensiilor este contrara CEDO si Constitutiei.

Sigur, dl. Boc a venit cu  art. 53 si “instituirea starii de necesitate cu restrângerea exerciţiului unor drepturi, fără a suprima însăşi existenţa drepturilor“. Acest tertip avocatesc nu il va ajuta pentru ca intai trebuia sa declare starea de necesitate (chiar daca o astfel de declaratie ar fi total pe langa textul constitutional) si numai dupa aceea sa propuna masurile respective. Sigur, nu e prima data cand dl Boc dovedeste ca nu cunoaste Constitutia si legile, desi este jurist la baza!

Intrebarea insa ramane: cine va suporta cheltuielile cu titul de despagubiri pe care statul roman va fi obligat sa le plateasca pensionarilor care vor decide sa atace in instanta aceasta masura aberanta? Raspunsul normal este: personal Dl. Boc. Oare asa va fi?