Mihnea de la codexpolitic.us mi-a dat o leapsa. Sa spun care este pacatul national al romanilor. Nu stiu daca invidia este pacatul nostru national deoarece, desi m-am lovit de invidie, in repetate randuri am cunoscut destui romani care nu sunt deloc invidiosi. Cred insa ca pacatul national este resemnarea. Miorita -Balada noastra nationala vorbeste despre resemnarea in fata mortii.

Din acest fatalism porneste  si lipsa de incredere a romanilor in propriile forte.  Cand eram in New York City am fost fascinata, invatand foarte mult din modul de gandire al new-yorkezilor,  de mentalitatea lor de invingatori si de puterea lor de a trece mai departe indiferent de greutati.  Imi vine acum in minte atmosfera, spiritul de invingatori, pe care il simteai in aer dupa tragicele evenimente de la 11 septembrie. Cu durere dar cu demnitate si determinare locuitorii acestei metropole au stiut sa se solidarizeze, cum printre lacrimi au zambit si au pornit mai departe…asa cum si la noi s-a spus odata: „Pe aici nu se trece”!

M-am intrebat de multe ori de unde vine aceasta resemnare a romanilor? De unde lipsa lor de interes? De ce nu se lupta cu ei insisi si cu sistemul pentru a se autodepasi dar si pentru a indeparta nedreptatile pe care sistemul le produce. Unde este entuziasmul dar si determinarea oamenilor aflati pe strazi fluturand steagul, atunci …in decembrie 1989? Unde s-au dus sperantele lor? Unde s-a dus increderea ca putem reusi daca avem curajul sa nu mai stam pe margine ci sa ne implicam. Daca avem curajul sa tinem unii de altii, cum spun eu, sa nu ramanem insule izolate mult mai usor de lovit si distrus ….sa inlaturam dictatura non-valorilor care sufoca societatea romaneasca….Se poate, inca se poate.

Stiu ca se poate si nu spun acest lucru bazandu-ma pe vorbe ci pe fapte: am vazut, am avut onoarea sa cunosc mult prea multe exemple de romani care, atunci cand au fost scosi dintr-un sistem care le inabusa nu numai initiativa dar si increderea, au performat si au ajuns in varf.

Citesc presa zilnic, discut cu oameni de diverse categorii sociale si observ cu mahnire faptul ca mai toti s-au resemnat, s-au dezgustat de tot ce se intampla in jur, de lipsa de modele adevarate. Au abandonat speranta si increderea ca in Romania se poate reusi „pe ce ai in cap”. A fi smecher a devenit nu numai regula dar, acest mod de gandire, este acceptat si, mai rau, urmat! Copii nu mai au nici respect nici incredere ca scoala, ca o diploma obtinuta intr-o scoala, ii ajuta sa se implineasca profesional!

Da, este greu, sistemul reactioneaza pentru ca se simte amenintat…dar daca se simte amenintat eu cred ca inca mai e speranta…daca am avea mai multa incredere in noi si am descatusa talentul romanesc, inclusiv prin promovarea unui alt mod de a face politica in Romania: profesionist, unde dezbaterile despre o idee, un proiect sa conteze mai mult decat scandaluri si dezbateri numai de dragul dezbaterilor. Se impune profesionalizarea clasei politice. Se impune sa avem politicieni care sa aiba curajul sa vina si sa ceara votul pentru proiectele propuse… dar propuse nu numai in campania electorala.

si mai cred ca merita sa ascultam melodia urmatoare:

leapsa merge la : Dragos Bucurenci, Lilick, Sutu, Reporter Virtual, , Dancu si Veronica Cara.