Democratia lichida

Liquid democracy

As vrea sa discut cu voi despre un concept nou in politica, acela al „democratiei lichide”.

In ziua de azi foarte multa lume e nemultumita de „clasa politica” si se simte nereprezentata de aceasta.

Una dintre cauze pare a fi organizarea politicii in partide care ofera alegatorilor o politica la pachet. Alegatorului ii revine sarcina ingrata de a alege pachetul care contine cele mai multe elemente dorite, sau mai degraba, cel care contine cele mai putine elemente nedorite.

O alta posibila fractura exista pe frontul dintre democratia participativa si cea reprezentativa. Fiecare tip are avantajele si dezavantajele sale, si, dupa cum vedem in aceste zile in Romania, apare o tensiune din ce in ce mai mare intre cei care prefera un tip de democratie sau pe celalat.

Ar fi posibil un sistem in care cetateanul sa aiba dreptul sa spuna ceva de genul: doresc ca in Romania de industrie sa se ocupe partidul X, de pensii, spitale si agricultura partidul Y, de armata si servicii partidul Z, de controlul audiovizualului partidul W iar de educatie si cultura doresc sa ma ocup singur. Cu alte cuvinte un cocktail in care cetateanul deleaga o parte din puterea de decizie unor reprezentanti pe anumite domenii dar si-o pastreaza pentru altele.

Ce parere aveti, ar reusi un astfel de sistem sa redea increderea cetatenilor in politica? Nu s-ar pierde prea multa energie sociala si politica la interfetele multiple astfel aparute? Nu e acest sistem prea complex pentru a fi acceptat de cetateni si pentru a functiona bine? Cum ar  functiona un astfel de sistem in Romania, date fiind tresaturile noastre nationale specifice?

M-ar bucura daca ati veni si voi cu noi intrebari si raspunsuri pe marginea acestei idei.