Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 1, 2017 in Cultural, International | 0 comments

24 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht, cel care a pus cu adevărat bazele a ceea ce numim Uniunea Europeană. Semnat la 7 februarie 1992, în pitoreasca localitate olandeză Maastricht şi intrat în vigoare pe 1 noiembrie 1993, Tratatul privind Uniunea Europeană reprezintă nu doar cea mai profundă schimbare de până atunci a documentelor fondatoare ale Comunităţii Europene, ci pasul decisiv către crearea Uniunii Europene, o adevărată familie cu instituţii comune, dar şi cu valori, principii şi obiective care au definit parcursul european din acel moment.

24 de ani mai târziu traversăm o perioadă marcată de provocări multiple, unele fără precedent, fiind un moment potrivit pentru a reflecta asupra tuturor beneficiilor, drepturilor, dar şi asupra îndatoririlor pe care fiecare stat membru al Uniunii Europene le are. Avem o şansă extraordinară de a reforma şi construi viitorul Europei pornind de la principiile şi valori democratice care au stat la baza Comunităţii Europene încă de la începuturile sale, pe care suntem obligaţi să le transmitem şi generaţiilor viitoare.

Această zi este una cu adevărat importantă nu doar pentru istoria Uniunii Europene, ci și pentru România. Acest moment aniversar reprezintă un bun prilej pentru un stat membru ca România, puternic ancorat valorilor europene, de a reitera impactul pozitiv al apartenenţei sale la UE asupra modernizării şi dezvoltării interne de până acum, dar şi asupra evoluţiei sale viitoare. La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, ţara noastră are ocazia de a se implica activ în reformarea şi redinamizarea proiectului european, din postura de pilon de stabilitate şi predictibilitate regională, cu atât mai mult cu cât ne pregătim pentru preluarea primei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.