Ce ne spun cifrele din economia reala? (I)

In timp ce in alte state economia incepe sa dea semne de revigorare, la noi criza economica a devenit criza sociala.

Intr-un post mai vechi scriam ca actuala criza nu se va rezolva decat prin incredere. Am primit atunci mai multe critici de la multi neaveniti care habar nu aveau sa citeasca niste cifre economice. Nu o sa reiau acum de ce este necesara increderea pentru ca este mai mult decat simplu. Ca si in orice alt aspect al vietii noastre cotidiene, increderea este esentiala.

Cifrele din acest moment arata ca Romania ocupa locul 20 in UE in ceea ce priveste deteriorarea increderii in economie, cu un indicator calculat de Comisia Europeana la 65 de puncte in iulie, cu 1,8 puncte mai mic decat in luna iunie. Acest lucru inseamna scaderea in industrie in iulie fata de iunie cu un punct (-15/-14), in constructii cu un punct (-42/-41) in retail cu trei puncte (-22/-19). Increderea consumatorilor a scazut cu 4 puncte (-45/-41).

Ce ne mai spun cifrele? Ca veniturile bugetare au scazut in Semestrul 1 cu 5,1% ajungand la 77,2 mld lei fata de 81,3 mld in aceiasi perioada a anului trecut si ca incasarile in Semestrul 2 vor scadea si mai mult.

Deficitul bugetar se va adanci posibil la 7 -8% din PIB atragand automat reducerea cheltuielilor publice, inclusiv a salariilor.

Finantarea deficitului bugetar este si asa destul de critica, Guvernul, prin Ministerul Finantelor contractand de pe piata interna de capital numai in Semetrul 1 12mld euro iar in iulie a imprumutat de la 8 banci 1,2 mld euro si alte 1,2 mld euro de la Comisia Europeana. Si sa nu uitam ca Guvernul, prin Ministerul de Finante trebuie sa mai achite si certificate de trezorerie in valoare de 4 mld euro scadente la finele anului.

De unde, cu ce costuri atat pe termen scurt cat si lung??!! Si sa nu uitam ca aceste costuri sunt amplificate de nesabuinta unora si altora care, in loc sa gaseasca solutii serioase sustinute de realitatea economica, nu fac altceva decat sa arunce aceasta tara si mai mult in criza prin declaratii dambovitene de doi lei.