Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 10, 2009 in Politic | 6 comments

Din ce in ce mai multe administratii locale vor intra in incapacitate de plata…

…si de aici nu mai este decat un simplu pas spre recunoasterea oficiala a falimentului.

Asa cum spuneam intr-un post mai vechi, criza economica va fi rezolvata de un singur lucru: INCREDERE, incredere pe care Romania trebuie sa  o prezinte  investitorilor straini si romani, incredere in sistemul bancar, incredere ca guvernantii si Palamentul nu schimba legea de la o zi la alta ci ca vor intelege odata pentru totdeauna ca in mediul de afaceri este nevoie de stabilitate si predictibilitate legislativa, incredere ca nu ai la varful clasei politice papusari, pampalai si oameni total iresponsabili si slab profesionisti care nu stiu decat sa se ascunda dupa vorbe si declaratii care mai de care demne de persoane care trebuiesc internate la un anumit spital decat sa fie in pozitii de decizie in aceasta tara, oameni asa zis de stat care practic nu au curajul sa demonstreze, prin fapte, ca au responsabilitatea sa propuna, sa promoveze si sa isi asume masuri care pot fi nepopulare pe termen scurt dar care sunt oxigen pentru economie, care pot sa stopeze criza economica care se  transforma in criza sociala. 

De la inceputul anului asistam la declaratii si masuri care mai de care mai populiste…iar acum suntem spectatori la un circ ieftin de idei crete, cand realitatea din economie arata ca Romania prezinta risc ridicat de intrare in incapacitate de plata daca se continua cu aceasta competitie prosteasca „a cui idee e mai cu mot” .

Toti factorii responsabili trebuie sa inteleaga ca e timpul actiunilor responsabile nu a vorbelor, declaratiilor si masurilor desantate….altfel sa nu ne miram cand o sa vedem din ce in ce mai multe municipalitati aruncate in incapacitate de plata si care vor fi nevoite sa intrerupa lumina stradala , asa cum s-a intamplat de curand in Mures.

Este de la sine inteles ca aceste municipalitati vor avea greutati sa se imprumute si datorita faptului ca statul blocheaza creditele ieftine luate de municipalitati ascunzandu-se in spatele deficitului bugetar.

6 Comments

  1. Draga Ana daca vrei sa ma ajuti intraznesc sa te rog, daca eventual il cunosti pe dl. Dan Tudorache vice primar la S1, sa-l intrebi cind se vor repartiza locuintele pentru cei evacuati. La 01.sept. trebuie sa parasesc si actuala locuinta. In eventualitatea unui raspuns te ROG sa-mi scrii la ioana.beatris@gmail.com
    Cu multumiri anticipate

  2. Dupa cum poti citi si in comentariile de pe blog nu numai investitorii nu mai au incredere in Romania dar nici macari proprii cetateni, tinerii. 🙁

    Poatre macar acum devine clar ce inseamna sa fi condus de un „presedinte jucator” pentru care hotia prin ministere e o „problmea minora”, insa tunsul unei oi nu.

    Traim bine… Cineva si-a vazut visul cu ochii…

  3. Nu pot să nu mă întreb…
    Dacă statul intră în incapacitate de plată, nu mai poate plăti salariile, pensiile, nu mai poate asigura asistenţa medicală, armata, poliţia, celelalte instituţii ale statului, dacă nu mai poate plăti împrumuturile scadente… ce se întâmplă atunci? Întreaga ţară este deja privatizată, nu se pune deci problema că am mai putea vinde o uzină sau altceva pentru a plăti datoriile. Ce anume va face poporul român în momentul în care statul român va fi pe 0 lei?

    • Bibliotecaru,
      se va imprumuta foarte scump aceasta datorie fiind o povara pentru altii…din nefericire.

  4. Da, dar eu mă întrebam ce se întâmplă şi după acest stadiu? Există un moment în care nimeni nu-ţi mai acordă împrumuturi şi, sper să nu am dreptate, dar România se apropie cu paşi rapizi de acel moment.
    Veniturile la Bugetul de Stat sunt 15-20 miliarde de euro (aş înclina realist mai mult spre 15). În condiţiile în care numai anul acesta statul român s-a împrumutat mai mult şi, probabil, deficitul va fi şi el uriaş, ce nebun ar mai acorda împrumuturi României?

    Toţi oamenii politici raportează datoriile la PIB sau la Bugetul de Stat general consolidat şi stau liniştiţi pentru că procentual faţă de PIB stăm încă bine. Problema este că PIB-ul nu plăteşte împrumuturile. Deja poporul român trebuie să muncească fără să consume doi ani ca să plătească datoria publică a României. Sunt foarte, foarte îngrijorat. Am tras acest semnal de alarmă al datoriei externe încă din 2007 şi nimeni nu m-a băgat în seamă. Din păcate premierii României şi miniştri de finanţe nu riscă decât cel mult demisia, nimeni nu-i bagă în puşcărie cu acuzaţia de subminare a economiei naţionale. Nu riscă de fapt nimic, cel mult oprobriul public.

    • Bibliotecaru,
      corecta analiza ta…eu cred ca se va continua imprumutul…chiar daca nesustenabil de scump…crezi ca ii intereseaza??!! nu am vazut in viata mea mai multa inconstienta economica ca in acesti ani si ma refer nu numai la 2009.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cade sau nu Guvernul Boc? « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] fost domnilor? Nu ati fost capabili sa cititi si, mai ales, sa intelegeti cifrele care, inca din iulie anul…
  2. Locul 8 din 69 pentru Romania « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] clasament sunt cuprinse numai datoriile externe nu si cele interne.Se stia inca de anul trecut ca sunt din ce…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.