Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 26, 2008 in Politic | 5 comments

Romanii din Noua Zeelanda au dreptul sa voteze pe 30 noiembrie!

Iata ce imi scrie Ioana Pop, o tanara din Noua Zeelanda:

Felicitari d-ne Ana Birchall pt initiativa de-a candida. Pentru romanii din Noua Zeelanda care doresc pe viitor sa-si exprime dreptul la vot, ii rog sa ma contacteze si sunt convinsa ca vom reusi sa rezolvam aceasta problema. Adresa mea de email este: ioana_pop88 at yahoo punct com . Locuiesc in NZ de 3 ani.

Anul acesta sunt convinsa ca nu se mai poate face nimic. Dar as dori sa ne organizam mai bine, sa ne cunoastem unii pe altii si la urmatoarele alegeri am certitudinea ca vom reusi sa obtinem o sectie de votare pentru romanii din Auckland. Mai mult, acum sunt multi romani si in Wellington si pe insula de la sud, in Christchurch. Va doresc mult succes in continuare si as dori sa mai tinem legatura.

Aici solicitarea mea pentru ca romanii din Auckland sa poata beneficia de dreptul constitutional de a vota.

Raspunsul MAE a fost laconic si expeditiv, ignorand pur si simplu si nesocotind dreptul de vot al romanilor din Noua Zeelanda. Mi s-a raspuns ca in Auckland traiesc numai 400 de romani (desi eu am primit informatii precise din partea domnului Constantin Rosu Pucu, presedintele Asociatiei Doina, cum ca numarul romanilor se ridica la 3.000), ca si cum acesti numai 400 de romani nu ar conta. Domnilor de la minister, conteaza opinia, votul si drepturile fiecarui roman, oriunde s-ar afla pe glob!

Prima mea initiativa legislativa va fi obligativitatea adoptarii unui nou sistem de vot, on line sau prin posta care sa permită romanilor oriunde s-ar afla sa-si poata exercita dreptul de a alege, eliminand bariera reprezentata de distantele de mii de mile ce trebuiesc parcurse pana la cea mai apropiata sectie de votare.

Va garantez ca ma voi lupta pentru infiintarea unui consulat romanesc in fiecare comunitate de romani, astfel incat dumneavoastra sa puteti beneficia de toate drepturile de cetateni romani, inclusiv dreptul de vot, si sa va puteti adresa institutiilor romanesti fara a face zeci de drumuri inutile de mii de kilometri.

Dragi romani din Noua Zeelanda, va invit sa ii scrieti Ioanei si sa imi scrieti si mie la ana at anabirchall punct com! Voi lupta pentru ca drepturile dumneavoastra sa fie respectate!

5 Comments

  1. ana si ioana, evident ca este de dorit sa fie deschis acest consulat in NZ, la fel cum e necesar unul si pe coasta de vest canadiana si, probabil, in alte multe alte locuri. la fel de important mi se pare, insa, sa se informatizeze cat de mult posibil procedurile. calatoriile inspre si de la un consulat ar deveni astfel inutile. si mai direct, printre altele, imi doresc introducerea votului prin corespondenta. sistemul functioneaza de niste ani, daca nu ma insel, in tari ca franta, elvetia, marea britanie.

  2. Alexandra, imi propun infiintarea unui consulat in fiecare comunitate de romani. Si Radu, un tanar student din Canada, mi-a semnalat necesitatea unui consulat pentru romanii de pe Coasta de Vest a Canadei. In acelasi timp, te asigur ca prima mea initiativa legislativa va fi legata de introducerea votului securizat, on-line sau prin posta. Cat priveste actele de care voi aveti nevoie, asa cum m-am luptat cu coruptia, ma voi lupta si cu birocratia, un alt cancer care ne mananca timpul si banii. Voi reglementa asa incat voi sa solicitati si sa primiti actele de care aveti nevoie prin posta, in timp real.

  3. Ana, multumesc pentru raspuns. Il citisem pe Radu aici si pe altii in alte parti. Excelent daca gasim un mod de presiune, excelent daca vei reusi. Am cautat lucruri despre votul prin corespondenta in Romania. Fostul ministru de externe a incercat un proiect (sper ca atribui corect). E inca pe site-ul MAE. Nu-mi dau seama daca a fost prezentat in Parlament, nici daca a fost dezbatut (http://www.mae.ro/poze_editare/TL_2007_DRRP.pdf). Dar daca exista un precedent, imi zic ca nu e totul pierdut.

  4. In Noua Zeelanda cetatenii romani pot vota.
    De ce candidata Ana Birchall nu a citit anuntul MAE al Romaniei?
    Unde este facuta publica declaratia de avere a candidatei Ana Birchall? Ea a mentionat lucrul acesta, dar solicitarea mea precedenta de a face cunoscut site-ul a fost cenzurata de catre campioana libertatii cuvintului, candidata Ana Birchall.

  5. Din pacate nu toti romanii din Noua Zeelanda sunt suficient de aproape de sectiile de vot organizate.
    De aceea Ana Birchall a propus votul electronic sau prin posta.

    Declaratia de avere o puteati gasi la un simplu search pe google, daca erati bine intentionat.

    Ne acuzati tot timpul de cenzura, dar mesajele dumneavoastra sunt trimise de pe adrese anonime, contin injurii sau obscenitati, atacuri la persoana.

    Daca tot vreti sa facem publice mizeriile pe care le scrieti, aveti decenta sa vi le asumati prin completarea numelui real.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.