Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 5, 2014 in Social | 0 comments

România și țările care fac bine în lume

În acest weekend, vă invit să urmăriți prezentarea lui Simon Anholt la conferințele TED. Este un clip de un sfert de oră în care renumitul consultant descrie topul țărilor care fac bine în lume (Good Country Index). Nu este vorba de cele mai bune țări din lume, ci de cele care fac bine in lume. Puteți afla mai multe detalii aici.

Argumentele lui Anholt sunt cât se poate de interesante. De cele mai multe ori, statele lumii nu își rezolvă problemele interne printr-o abordare multinațională. Aici aș interveni eu și adăuga că proiectul european neagă din start această afirmație, Uniunea Europeană fiind cât se poate de mult un efort colaborativ, dar accept principiul pe care dorește să-l prezinte, cu ceva umor britanic. Mesajul lui Anholt este unul simplu, dar extrem de puternic: nu este vorba de PIB sau de ajutor extern, ci de cultură și de reacția statelor la probleme globale.

România este pe locul 65 în acest top, având scoruri relativ similare pentru categoriile de știință și tehnologie, cultură, pace internațională, ordine mondială etc. Din peste 200 de state, în frunte sunt multe țări din UE, Irlanda ocupând locul întâi. GCI reprezintă un ideal de cultură și convergență a politicilor sociale pe scară largă. Este și o avertizare asupra faptului că trăim într-o societate globală și că multe dintre problemele care ne afectează nu sunt singulare României. Soluția stă  într-o mai strânsă colaborare internațională și în deschiderea spre statele prietene.

Guvernarea noastră aplică aceste principii în politicile pe care le promovează, despre care vorbește și Anholt în prezentarea sa, deschizând poarta spre lume și reașezând România pe harta continentului. Vă invit să urmăriți clipul acesta din cadrul programului TED Talks, din care cu toții avem de învățat.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.