Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 23, 2010 in Aparitii media, Social | 12 comments

La Realitatea TV

Astazi incepand cu ora 20.00 sunt invitata la emisiunea lui Razvan DumitrescuRealitatea Zilei„.

Vreau insa sa va rog ceva. Clasa politica a primit mereu reprosuri spunand ca vocea cetateanului nu este auzita si ascultata. Astazi la Realitatea TV tema pusa in in discutie se refera la greve, miscari sociale in speciale cele din educatie.

Asadar vreau sa imi puneti intrebari  sau sa imi sugerati ce anume credeti ca  nu s-a spus in presa ar trebui spus in emisiunea de astazi.

Promit ca in masura timpului acordat sa incerc sa pun pe tapet  asta seara (si nu numai) problemele pe care le ridica cititorii acestui blog.

Multumesc!

UPDATE 1:

In urma interventiei de la Realitatea TV siteul  Ziare.com a publicat un articol cu titlul: Ana Birchall nu mai plateste asigurarea de sanatate, in semn de protest facand referire la afirmatia mea prin care am spus ca m-am hotarat sa nu mai platesc taxa de  asigurare obligatorie pentru sanatate atata timp cat se dovedeste ca platim aceasta taxa pentru un serviciu care nu exista. Continui sa sustin ce am sustinut si in emisiune. Din cauza timpului limitat din emisiune nu am reusit sa duc ideea pana la capat. Ce am vrut sa spun este faptul ca nu este normal ca sa mergi intr-un spital pentru o operatie banala si sa ajungi in coma! Asa cum nu este normal ca sa platesc o taxa pentru asistenta medicala care sa imi fie gratuita dar in realitate sa fiu obligat sa cumpar de la medicamente, solutie de dezinfectat si pana la hartie igienica, doar ca sa am parte de niste conditii cat de cat civilizate, altele decat cele de ev mediu!

Nu pot accepta sa platesc o taxa catre stat care se dovedeste a fi o taxa pentru moarte! Accept sa platesc o taxa pentru sanatate dar nu pentru moarte! Un coleg de emisiune spunea ca nu se mai poate face nimic. Poate ca are drepate si poate ca resemnarea este o solutie dar uite ca eu sunt caposa si refuz sa accept resemnarea si cred ca inca se mai poate face ceva! Sunt medici  si cadre medicale (mai corect spus, sunt inca medici  si cadre medicale) bine pregatiti profesional dar care  pur si simplu nu pot sa isi faca treaba . Nu mai vreau sa aud nici scuza ieftina ca nu sunt bani. Totul este pana la urma o problema de prioritate si de strategie nationala si pana cand nu vom intelege ca sanatatea si educatia sunt domenii de siguranta nationala (si nu ma joc cu cuvintele!) vom auzi numai vaicareli dar fara solutii viabile!

Cu totii trebuie sa intelegem faptul ca taxa  pentru contributiile la asigurarile sociale, inclusiv pentru asigurarile medicale, este de fapt parte integranta a contractului dintre cetatean si stat. Este plata pentru un serviciu pe care statul se obliga sa il asigure.  Atata timp cat statul, una din partile contractului nu isi respecta obligatiile contratuale, cetateanul are si el dreptul sa rezilieze acest contract. Ca sa nu mai discut ca dreptul la sanatate este stipulat in Constitutia Romaniei ca sa nu mai vorbesc de reglementarile speciale in materie in special legea nr. 95/2006 modificata si completata, care, in art. 2 alin. (2), (3)si (9) prevede:

(2) Scopul asistenţei de sănătate publică îl constituie promovarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

(3) Strategia sistemului sănătăţii publice urmăreşte asigurarea sănătăţii populaţiei în cadrul unor comunităţi sănătoase.

(9) Asistenţa de sănătate publică este garantată de stat şi finanţată de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate sau din alte surse, după caz, potrivit legii.

Departe de mine gandul de a incita la nesupunere civica si nici sa fiu inteleasa gresit. Dar, cu cateva exceptii, sistemul sanitar romanesc este unul criminal. Am auzit amici care mi-au spus ca ei are prefera sa plateasca taxele de spitalizare la un spital privat decat sa plateasca statului niste taxe de care oricum nu beneficiaza. Se pot gasi diverse solutii. Spre exemplu in Anglia nu exista o taxa speciala pentru asigurarile medicale ci este parte din taxa generala. O alta solutie care mi se pare destul de rezonabila este aceea ca sa platesc o suma intr-un anumit procentaj, sa spunem maxim 50% catre stat (in special ca si taxa de solidaritate sociala) dar  restul de 50% sa pot eu sa dispun unde ii directionez: la stat sau la privat, la un anumit spital sau nu.

Cred ca se impune urgent o initiativa legislativa care sa schimbe filozofia sistemului de taxare.  Nimeni nu are dreptul sa ma oblige sa platesc o taxa pentru moarte si sa ma mai si penalizeze cu 36,5% pe an daca nu platesc! Sigur, statul ma poate penaliza si asa cum spunea cineva din emisiune, poate ma si aresteaza pe motiv ca „prezint pericol public”…dar si eu pot penaliza statul daca  doar ma jefuieste prin niste  taxe pentru servicii de care nu beneficiez in conditii decente…si vreau sa  sper ca sunt mai multi care s-au saturat de dictatura non valorilor in tara asta.

Si mai cred ca acum Parchetul trebuie sa se autosesizeze si sa ancheteze aceste cazuri grave. Sigur, este bine ca este o ancheta interna dar nu este suficienta. Parchetul trebuie sa se autosesizeze.

UPDATE 2 – Selectii din emisiunea Realitatea Zilei:

12 Comments

  1. Pai e f important sa faceti acolo la emisiune un exercitiu de imaginatie si sa incercati sa priviti prin ochii grevistilor, dar si prin cei ai guvernantilor si in masura timpului prin cei ai investitorului strategic strain de ale carui capitaluri depindem. Faptul ca esti casatorita cu unul(poate gresesc:P) te va ajuta sa empatizezi din acest unghi.
    Incercati sa simulati scenarii si mai critice decat realitatea. Ce ar tb sa faca guvernul daca ramane fara bani?! Poate sa joace un rol mai activ de agent economic?! Sau poate sa dea un pas inapoi de pe scena economica?!
    Daca vrem sa infruntam realitatea cu succesc tb sa fim pregatiti pt mai rau! Cred ca de aceea am fost inzestrati de natura cu imaginatie.
    O strategie pt un scenariu extra-pesimist poate reda increderea pierduta oamenilor, guvernului si investitorilor….

  2. PS Poate discutati si ca banii guvernamentali ce ar putea merge la educatie se scurg sub forma de subventii catre regiile Ministerului Economiei sau alte contracte paguboase?!

  3. Am o întrebare, destul de grea…
    Sindicatele au un proiect care să constituie o alternativă la proiectul guvernului?
    Este uşor să spui „Aşa Nu”, totuşi sindicatele reprezintă expresia unei coagulări a interesul public pe un sector de activitate.
    Dat fiind că în România sunt sute de mii de cadre didactice…

    ÎNTREBAREA: De ce nu strâng sindicatele semnături pentru o iniţiativă cetăţenească pentru legea educaţiei.

    Domniile lor ar putea să-şi depună foarte uşor propria iniţiativă a legii educaţiei şi cred că ar fi un lucru elementar şi foarte bun. Faptul că sunt necesare 100 de mii de semnături răspândite în toată ţara, chiar nu este o problemă pentru un sindicat atât de mare şi uniform răspândit în ţară. De ce nu depun o iniţiativă legislativă cetăţenească pe Legea Educaţiei exact, dar exact, pe gustul domniilor lor?

  4. de ce nu exista coesiune intre grupurile sociale?
    si ma refer doar la sindicatele din educatie.
    unele au facut greva altele nu.
    sa fim seriosi … nu l-ea pasat de elevi celor care nu au facut greva. nu au facut pt ca sindicatul lor e cu puterea…

    as vrea sa adresezi intreare liderilor sindicali: cand vor incepe sa urmareasca interesul liderilor sai si nu interesele personale?
    ca sa nu zic de interesele elevilor nu prea le pasa…

  5. O posibila tema
    Ponta: „Dacă am fi în locul lui PDL la guvernare sper că am fura mai puţin.”
    Deloc nu se poate?

  6. @ biblioteca
    Domnia voastră dacă aţi fi premierul României, prin ce măsură aţi împiedica pe cei pe care îi aveţi în subordine, ca premier, să fure?

  7. Buna ziua!
    Aminteste si de apelul meu catre ministru, ca forma de protest impotriva unui bacalaureat ciuntit,impotriva renegarii originii propriei noastre limbi! Te rog!
    Multumesc mult !

  8. Va inteleg foarte bine revolta fata de ceea ce se intampla in Sanatate la noi in tara. Si eu sunt revoltat. Sunt alaturi de Dvs. in ceea ce priveste protestul fata de ceea ce se intampla pentru ca si eu consider inadmisibil ca cineva sa mearga la spital pentru o operatie banala si nici vorba sa se faca bine, ci sa mai intre si in coma. Inteleg si faptul ca v-ati saturat de dictatura non-valorilor (cine nu s-a saturat?). Dar ce parere aveti despre urmatoarea pozitie exprimata de presedintele PSD: http://www.gandul.info/politica/ponta-daca-am-fi-in-locul-lui-boc-berceanu-viceanu-sper-ca-am-fura-mai-putin-6042334 ?
    Domnia sa a afirmat, va rog sa-mi permiteti sa citez: „Sistemul oricum funcţionează foarte prost şi oricum se duce în jos. Se duce mai repede dacă eşti incompetent, se duce mai încet dacă, să zic, eşti un pic mai competent şi un pic mai onest. Dar oricum sistemul se duce în jos, nu poţi să-l opreşti pentru că problema e mult mai profundă” ? Inteleg ca foloseste termenul „sistem” la modul general, adica nu numai pe un sector de activitate anume: sanatate, invatamant, etc…

  9. Dorisem odata, in preajma unui caz nefericit intamplat la Targoviste sa postez ca Guest Post stirea respectiva, in care tatalui unui adolescent doctorul ii ceruse, conf spuselor lui, bani pt o interventie chirurgicala ortopedica la piciorul tanarului. Ulterior, tanarului a tb sa i se amputeze piciorul la Bucuresti.
    Tema postului ar fi fost introducerea pedepsei cu moartea pt doctorii ce se gasesc vinovati de indiferenta criminala si doar pt ei intrucat fapta mi se pare incalificabila.
    Cred ca lipsurile din sistemul sanitar se datoreaza in primul rand lipsei de organizare si intr-adevar, datorita neprioritizarii sale pe primele pozitii, de fapt chiar pe prima!
    Cadrele sanitare trebuiesc ascultate, iar inaintea intrarii in serviciu ar tb sa anunte public (avem nevoie de un cadru pt asta) daca nu-si pot desfasura activitatea decat la x% din capacitatea punctului/spitaluilui, unde x<100. Si in felul asta am avea o radiografie in timp real a sistemului. De asemenea, daca se recunoasc si constientizeaza aceste lipsuri avem si cadrul legal pt accesarea formularului E112 (care se elibereaza atunci cand in tara de rezidenta, desi tratamentul de care ai nevoie e inclus pe lista serviciilor asigurate, nu exista posibilitatea efectuarii lui in timp util).
    Pe scurt, daca spitaluil CF2, de ex, are resurse doar pt a functiona la o capacitate de 40%, sa nu depaseasca aceasta cota si s-o anunte.
    Se pot constitui fonduri de contributie speciala(chiar donatii, chiar e nevoie ca sistemul sanitar din RO sa-si deschida conturile pt donatii, decat sa dea omul de pomana aiurea, macar sa dea unde e nevoie) pt Sanatate. Donatiile si colectarea de resurse ar putea fi chiar in natura, in cazul alimentelor, materialelor de constructii, etc.
    Evident, toate acestea(
    identificarea/recunoasterea capacitatii reale a sistemului, colecta publica pe langa buna administrare a asigurarii de sanatate obligatorii, eliberarea de formulare E112 atunci cand e nevoie) se pot face doar printr-o organizare perfect transparenta si f bine gandita, ceea ce ar fi de fapt lucruri firesti intr-o tara ce se pretinde civilizata.
    Altfel, neplata contributiei obligatorii este perfect indreptatita, in speranta ca daca devine un fenomen de masa se va impune reorganizarea si transparentizarea situatiei sistemului.
    As fi solidar cu tine, dar din fericire sunt prins in alt sistem de asigurari.
    Ce ma enerveaza cel mai tare la spitalele din RO, pe langa aceste cazuri incredibile, este tacerea si introversia cadrelor sanitare. Nu m-ar deranja sa vad bannere la poarta spitalelor care cer donatii, nu m-ar deranja sa ma opreasca infirmierele pe strada si sa-mi ceara ajutor pt spital cu chitanta. Le-as da cu toata inima, as lasa pe alta data mersu la shopping, iesitu intr-un club, le-as da lor cat as putea.
    Dar gasesc inacceptatbil sa-mi ceara bani cand ma duc ca pacient. E criminal! Sa-mi ceara atunci cand sunt sanatos pt cei bolnavi!

  10. PS Poate ar tb sa dai statul in judecata in care si alti cetateni sa ne constituim ca parte civila?!
    Cauza sa fie coruptia generalizata din sistemul sanitar, respectiv functionarea unitatilor sanitare mult sub capacitatea recunoscuta si neluarea masurilor corespunzatoare de catre Stat.
    Daca vom castiga probabil masurile luate de Stat vor fi cresterea/cresterea diferentiata in functie de venit a cotei de contributie pt Sanatate si eventual deschidera sistemului pt contributii voluntare banesti si in natura.
    Pana la intitativa legislativa, tu trebuie sa fii acoperita de actiunea in instanta pt faptul ca te sustragi platii. Dupa ce actiunea civica in instanta va fi avut castig de cauza despagubirea probabila ar putea merge la un ONG al nostru pt evaluarea calitatii actului medical/protectia pacientului in RO.

  11. in urma cu aproape un an Sensei Marian Fabian
    a fost imbolnavit de cancer osos din cauza incompetentei unor medici. A mers sa isi trateze o masea.
    a murit luna trecuta…

    Omul asta a platit si el taxe la stat. Si nu s-au gasit bani pentru operatia sa…

    gasiti aici poze si filme cu Marian Fabian
    http://www.mcgogoo.ro/s-a-stins-marian-fabian.html

    nu. nu sunt de acord sa dau statului taxe iar el sa faca ce vrea cu banii aia. sa ii directioneze in alte locuri. de obicei spre firmele care au cotizat in campanie.

    Imi place ideea de contract.
    In fond pe contract se bazeaza statul modern. cel putin asa l-au definit contractualistii J.J. Rousseau, john Locke, Hobbes.

    Statul este rezultatul unui contract prin care cetatenii renunta la dreptul lor de a face ce vrea iar Statul se angazaza sa le portezeze toate celelalte drepturi.
    Statul Roman a uitat insa de ceste drepturi. iar romanii… romanii nu au habar de ele… se lasa calcati in picioare…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention La Realitatea TV | Ana Birchall -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Ana Birchall. Ana Birchall said: La Realitatea TV http://goo.gl/fb/4mjcV [via anabirchall.ro] [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.