Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 3, 2010 in Profesional, Social | 7 comments

Imperfectiunile guvernului „perfect”

Iau de bune spusele d-lui  ministru Videanu si am sa consider drept ironica afirmatia sa cu privire la perfectiunea guvernului. Voi cauta insa sa ii consolidez afirmatia sa ironica scotand in evidenta o serie de imperfectiuni ale guvernului (autoritar) Boc 4.

Nu voi da ca sursa presa deoarece as puta fi acuzata de mogulizare. Am facut apel la cifrele oferite de Institutul National de Statistica in buletinul din luna mai 2010.

Fie si doar daca aruncam un ochi pe aceste cifre se poate observa cu usurinta ca “suntem pe minus” fata de perioada precedenta a anului trecut la foarte multe capitole.

Transport: numarul de calatori atat pe caile ferate cat si pe sosele sau aerian este in scadere. Nu mai vorbesc de transportul maritim unde lucrurile stau din ce in ce mai prost. Cifrele sunt descendente si in ceea ce priveste transportul de marfuri.

Sa mai vorbesc de constructia de autostrazi? S-ar impune avand in vedere ca in ultimii 20 de ani performanta noastra este o singura autostrada… si aia neterminata! Nici Ministerul Transporturilor, asemeni multor altor ministere, nu a reusit sa atraga fonduri europene pentru ca nu a venit cu proiecte.

Turismul. Este in scadere. Chiar daca scaderea nu este importanta pe ansamblu observam tendinta descendenta:

“Sosirile vizitatorilor străini în România în luna mai 2010 au fost în scădere cu 4,1% faţă de luna mai 2009. […]Plecările vizitatorilor români în străinătate au fost în scădere cu 12,2%, comparativ cu luna mai 2009.”

Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de uz curent (-4,0%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,4%). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în ramurile: fabricarea altor mijloace de transport (-39,8%), fabricarea produselor din tutun (-31,4%), alte activităţi industriale n.c.a. (-20,8%), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a. (-19,8%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (-17,7%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (-16,6%), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (-15,6%), industria  construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii (-15,3%), fabricarea de mobilă (-11,5%), fabricarea băuturilor (-11,4%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-7,7%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (-7,0%), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (-5,8%), industria alimentară (-5,6%).

Exportul de energie electrică a scăzut cu 74,5% . Teoretic acest domeniu tine de ministerul dvs. d-le Videanu…

Mediul de afaceri si protectia sociala.

“În luna mai 2010, efectivul salariaţilor a fost de 4278,0 mii persoane, cu 12,1 mii persoane mai mic decât în luna aprilie 2010. […] Rata şomajului înregistrat în luna mai 2010 a fost de 7,7% în raport cu populaţia activă civilă totală (5,8% în luna mai 2009).”

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională Pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii mai 2010 era de 701,9 mii persoane. Comparativ cu luna mai din anul 2009, numărul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a fost mai mare cu 175,1 mii persoane.

În luna mai 2010, lucrările de construcţii au înregistrat o scădere cu 20,1% faţă de luna mai 2009, scădere constatată, pe elemente de structură, la lucrări de construcţii noi (-24,9%), la lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (-20,2%).

La lucrările de raparaţii capitale s-a înregistrat o creştere de 5,4%. Pe tipuri de construcţii s-au înregistrat scăderi la clădiri rezidenţiale (-39,9%), la clădiri nerezidenţiale (-12,7%) şi la clădiri inginereşti (-16,1%).

Desigur, raportul indica si o serie de cresteri si nu vreau sa se creada ca nu recunosc asta. Au crescut productivitatea muncii si indicele cifrei de afaceri. Lucru de laudat. Insa exportam bunuri si servicii in valoare de 10811,5 milioane euro si importam de 13624,7 milioane euro import.

Concluzia: Nu reusim sa vindem nici macar la aceeasi valoare la care cumparam. Ca sa nu sper cumva ca vom schimba cumva raportul dintre cele doua cifre.

Am aratat insa datele de mai sus pentru a sublinia ca acest guvern „perfect are destule lipsuri”. Nu are bani si nici nu demareaza nimic in acest sens.

In timp ce a marit TVA, a scazut o serie de salarii, nu a actionat asupra celui mai important domeniu din administratie: achizitiile publice – buba sub care se afla puroiul! Oare de ce?

7 Comments

  1. Ştiţi cum traduc eu toate aceste scăderi? Cu o scădere economică de peste 10%. Don păcate Guvernul încă mai crede în creştere economică zero, sau aşa ceva. Eu cred că la finele anului se va ajunge la o creştere economică de -12% minimum. Să vedem cine are dreptate.

  2. Stimata Doamna Birchall
    Sunteti o persoana publica. Aveti cunostinte numeroase printre politicieni si membrii mediei. Va trimit un document care poate trimite cu siguranta pe Basescu dupa gratii . Va rog sa-l cititi cu
    atentie si daca considerati faceti-l cunoscut.
    Cu multumiri anticipate.

    TRAIAN BASESCU SEFUL UNEI AGENTURI DE ” CRIMA ORGANIZATA ”
    ACTIVAND IN SUA.
    Vice Presedinte al Senatului Romaniei.
    Domnule Dan Voiculescu
    Stiu ca sunteti extrem de interesat de evaziunea fiscala, economia subterana si spalarea banilor. Va pun la dispozitie o operatiune ganstereasca in care este involvat insusi seful statului. Este vorba de deschiderea unei institutii fictive care exista numai pe hartie. Milionele de dolari alocati ” Institutului de studii post comuniste ” din bugetul ICR intrand direct in buzunatele a patru gansteri Tismaneanu , Basescu , Patapievici, MIhaes. Culmea ete ca niciodata nimeni nu sa interesat daca acest instititut exista, are vreo activitate si unde se duc banii timp de multi ani de zile.
    Este evident ca un asemenea institut la 20 de la caderea comunismului nu intereseaza pe nimeni. Faptul ca acest institut este sponsorat din bugetul ICR al carui presedinte de onoare si de fapt este Traian Basescu,face ca lucrurile sa fie extrem de suspect. Ce legatura are un asemenea instutie cu reprezentarea culturala a Romaniei ?
    Este o uriasa operatiune de spalare de bani de multe milioane de dolari organizat de un grup de ” crima organizata ” care actioneaza la umbrela institutilor statului roman. Proba : Un interviu ” gafa ” al Vice- Presedintelui ICR Mircea Mihaes in Romania Literara , care explica cum cecuri cu sume uriase din banii publici sunt transportati pe sest catre Vladimir Tismaneanu in SUA. Va rog deschideti site-ul acestui institut fantoma sponsorat din bugetul ICR al
al carui Presedinte de onoare ( side fapt ) este Traian Basescu. http://www.inform.umd.edu/EdRes/Research/inner/lecture.html

    Veti descoperi ca acest institut nu are sediu sau activitate specifica de cel putin
12 ani. Va rog in consecinta in inalta dumneavoastra calitate, sa deschideti o ancheta parlamentara si sa faceti lumina in aceasta crima financiara uriasa cu ramificatii politice mai mult decat importante.
    CITITI PE BLOGUL ROBERT HORVATH DOCUMENTUL CARE VA TRIMITE GRUPUL MAFIOT BASESCU DUPA GRATII.
    Robert Horvath Deva ziaris USA
    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

    DOCUMENTUL CARE VA TRIMITE IN PUSCARIE PE VIATA PE PRESEDINTALE
    ROMANIEI SI PE AGHIOTANTII SAI .MILIOANE DE DOLARI PENTRU UN PROIECT FICTIV.
    /EdRes/Research/inner/lecture.html
    PROBABIL CEL MAI MARE FURT DE BANI DE DUPA REVOLUTIE.

    Partituri şi roluri de Mircea Mihăieş
    romania literara 2006 nr 46
    ( fragment )
    „În urmă cu câteva săptămâni, un securist de calibru mare, Liviu Turcu, stabilit în Statele Unite, lansa, în Jurnalul naţionalť, în articolul Arta trivializării, o minciună cât gradele sale de mare: şi anume, că Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, i-ar fi oferit lui Vladimir Tismăneanu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Maryland, suma de o sută de mii de dolari. Probabil că în imaginaţia îndelung exersată a lui Turcu, lucrurile ar fi decurs ca între mafioţi: cu banii în chimir, Patapievici ar fi alergat la Washington şi, într-un bar întunecos, i-ar fi plasat colegului său bănuţii! Realitatea e mult mai banală: constatând că, dintre toate ţările est-europene, numai România nu are în capitala politică a lumii un centru de studii pe probleme cultural-social-politice, H.-R. Patapievici i-a făcut lui Vladimir Tismăneanu propunerea de a înfiinţa unul pe lângă universitatea la care lucrează. Numai că, precum în bancul cu seria Radio Erevan, lucrurile stau exact invers: Vladimir Tismăneanu urma să pună la dispoziţia ICR timpul, relaţiile şi conexiunile sale în lumea cultural-politică internaţională, şi nu invers. Mai mult, aceste discuţii, începute în vara lui 2005 şi continuate până în martie 2006, n-aveau cum să ia în calcul – aşa cum afirmă Turcu – faptul că în primăvara lui 2006 un grup masiv de intelectuali români se vor adresa preşedintelui Băsescu pentru a-i cere condamnarea comunismului. Şi cu atât mai puţin, nimeni n-avea cum să ghicească ideea preşedintelui Băsescu de a-l numi pe Tismăneanu în fruntea comisiei atât de atacate în ultima vreme.

    Lăsând deoparte alte detalii, cu totul irelevante pentru un fost securist, Liviu Turcu vede o întreagă ţesătură de comploturi ce uneşte Cotroceniul, ICR-ul şi Maryland University. Asta ştiu securiştii români, asta fac! În realitate, ICR urma să finanţeze, conform legii sale de funcţionare, exclusiv costul proiectelor – simpozioane, conferinţe, publicaţii -, întreaga activitate desfăşurându-se benevol, prin simplul entuziasm şi – dacă-mi permiteţi, ştiu că nu vă place cuvântul! – patriotism al lui Vladimir Tismăneanu”.

  3. Daca guvernul care isi permite sa cheltuiasca 94 000 euro pentru desenarea unei frunze este perfect atunci as fi curioasa sa aflu cum ar fi un guvern ,,imperfect”…..pariez ca mult mai bun ca actualul:))

  4. Penibil exercitiu, o insailare cu ciupituri de ici de colo, fara nicio noima. De pilda „industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii” (la exemplificari de domenii cu scadere). Per a contrario, a crescut industria de masini, utilaje si instalatii! Adica e de bine? Pai, cam da, ca decit sa faci schele si corniere (ca le folosesti pe alea de anul trecut) faci masini, utilaje si instalatii, cu valoare adaugata mare! E? Cum suna, parca altfel? Dar faptul ca exportul de energie electrica a scazut inseamna cumva ca a crescut cererea interna? Ca energia electrica nu poate fi depozitata! Pai nu e de bine, ca e nevoie la intern? Disraeli: „Minciuna are trei grade de comparatie: minciuna, minciuna sfruntata si statistica”… Butada se refera la interpretarea tendentioasa, in primul rind!

    • Liviu Iordache
      penibil nepenibil este sustinut de cifrele oficiale…dvs. in afara de atac la persoana stiti sa mai spuneti ceva?

  5. Guvernele Boc au gresit ca mereu nu au fost la curent cu starea economiei. Au aflat din statistici anul trecut ca avem recesiune 🙂
    Deci n-au dispus de informatie, cea mai redutabila arma sau cea mai folositoare unealta, dupa caz.
    Pana la urma ce e guvernul?! Avem nevoie, de fapt, de el?! Guvern inseamna autoritate, abuz, dictatura, chiar si daca e mandatata doar pana la urmatorul vot de asumare a raspunderii in parlament. Dar cu un asemenea parlament destul de rupt la randu-i de oameni, ce sa ne mai asteptam la guvern?! Si nu ma apropii de retorica lui Basescu, dimpotriva! Parlamentul e rupt de popor pt ca interesele de partid primeaza intereselor colegiului reprezentat. Partidele se folosesc de colegii electorale pt a-si vari oamenii in forul legislativ.
    Revenind la subiect, da, este un guvern perfect in sensul semnificatiei de guvern: autoritarist, dictatorial, rupt de popor.

    • Ovidiu
      mai bine le lasa cu „perfectiunea asta”, nu crezi?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Imperfectiunile guvernului “perfect” – Ana Birchall -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Pahon Bogdan-Andrei, Ana Birchall. Ana Birchall said: Imperfectiunile guvernului “perfect” – Ana…
  2. Simona Ionescu » Institutul National de Statistica raporteaza dezastrul de tara - [...] date si mai interesante aici! Tags:ana birchall, criza economica, economie prabusita, [...]
  3. dupa 20 de ani « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] de Ana Birchall azi la 09:39 comenteaza acum 2 vizualizari.Am prezentat saptamana trecuta un raport al  INS. Voi face…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.