Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 24, 2009 in Social | 4 comments

Financial Times si Wall Street Journal avertizeaza in aceiasi zi asupra riscurilor bancare cu care se confrunta Europa Centrala si de Sud – Est

In aceeasi zi (19 februarie) principalul articol atat din Financial Times
cat si The Wall Street Journal a fost despre criza sistemului bancar din Europa Centrala si de Sud Est. Acest lucru nu este intamplator. Cine are ochi sa citeasca printre randuri intelege mesajul transmis de aceste prestigioase publicatii financiare.

Personal, ma sperie ignoranta multor politicieni, incapacitatea de a intelege cat de grava si serioasa este aceasta criza si cum state precum Austria sunt nevoite sa solicite sprijinul comunitatii internationale tocmai pentru a nu intra in faliment.
Desi Banca Nationala a fost prudenta si ferma obligand bancile sa-si mentina proviziile de lichiditati, Romania nu este la adapost de aceasta criza financiar-bancara cu atat mai mult cu cat sistemul bancar romanesc are particularitatile sale. Nu intamplator guvernantii bancilor din Europa Centrala si de Sud Est au facut front comun pentru sprijinirea monedelor nationale.
Cum aceasta criza se va adanci, presiunea pe sistemul bancar si institutiile financiar – bancare, pe moneda nationala, pe rata somajului…va avea efecte devastatoare asupra creditelor bancare, inflatie si devalorizarea monedei nationale cu de mii de falimente si inchideri de intreprinderi, cu o rata ridicata a somajului.
Care credeti ca vor fi consecintele in plan social-economic si politic?

4 Comments

  1. Nu stiu daca vorbim de incapacitatea de a intelege,e mai degraba capacitatea de a putea eluda ceea ce este evident in favoarea unui compromis pe termen scurt…

    • @Andrei Bugeac
      cred ca in cazul unora este pur si simplu prostie, dar stii de care??!! din aia crasa…
      habar nu au de notiuni elementare de economie, faliment, finante…cat despre prioritati…

  2. Ana,ai perfecta dreptate,articolele din Financial Times si The Wall Street Journal atrag atentia asupra crizei din sistemul bancar din Europa Centrala si de Sud-Est.
    Ma uimeste ignoranta guvernului Boc care nu are niciun plan de masuri anticriza de protejare a sistemului bancar romanesc,de garantare a proviziilor de lichiditati a celor care sunt deponenti persoane fizice sau juridice romanesti si straine,ceea ce face sa creasca neincrederea in institutiile financiaro-bancare din Romania.
    Daca sistemul bancar se prabuseste atunci Romania intra in incapacitate de plata,care va avea consecinte negative in plan social-economic si politic,parca cineva urmareste acest lucru,ca sa apara din nou un”tatuc”,paternalismul pe plaiul mioritic nu a disparut,o zi buna ,Tavi 🙂

    • @octavian pelin
      curios ca abordezi si tu aceiasi problema (tatucul)…chiar astazi am avut o discutie cu studentii mei care imi argumentau cam acelasi lucru pe care il spui tu.
      in ceea ce priveste sitemul bancar, in orice tara institutiile financiar bancare sunt dependente de increderea populatiei…sunt cazuri unde banci au intrat in faliment tocmai datorita lipsei increderii deponentilor..mai grav este asa numitul faliment sistemic sau faliment in lant (scuze pt terminologie dar e defect profesional – probabil stii ca teza mea de doctorat a fost in faliment bancar)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.