Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 3, 2009 in Social | 11 comments

Ce ne spun cifrele din economia reala? (I)

In timp ce in alte state economia incepe sa dea semne de revigorare, la noi criza economica a devenit criza sociala.

Intr-un post mai vechi scriam ca actuala criza nu se va rezolva decat prin incredere. Am primit atunci mai multe critici de la multi neaveniti care habar nu aveau sa citeasca niste cifre economice. Nu o sa reiau acum de ce este necesara increderea pentru ca este mai mult decat simplu. Ca si in orice alt aspect al vietii noastre cotidiene, increderea este esentiala.

Cifrele din acest moment arata ca Romania ocupa locul 20 in UE in ceea ce priveste deteriorarea increderii in economie, cu un indicator calculat de Comisia Europeana la 65 de puncte in iulie, cu 1,8 puncte mai mic decat in luna iunie. Acest lucru inseamna scaderea in industrie in iulie fata de iunie cu un punct (-15/-14), in constructii cu un punct (-42/-41) in retail cu trei puncte (-22/-19). Increderea consumatorilor a scazut cu 4 puncte (-45/-41).

Ce ne mai spun cifrele? Ca veniturile bugetare au scazut in Semestrul 1 cu 5,1% ajungand la 77,2 mld lei fata de 81,3 mld in aceiasi perioada a anului trecut si ca incasarile in Semestrul 2 vor scadea si mai mult.

Deficitul bugetar se va adanci posibil la 7 -8% din PIB atragand automat reducerea cheltuielilor publice, inclusiv a salariilor.

Finantarea deficitului bugetar este si asa destul de critica, Guvernul, prin Ministerul Finantelor contractand de pe piata interna de capital numai in Semetrul 1 12mld euro iar in iulie a imprumutat de la 8 banci 1,2 mld euro si alte 1,2 mld euro de la Comisia Europeana. Si sa nu uitam ca Guvernul, prin Ministerul de Finante trebuie sa mai achite si certificate de trezorerie in valoare de 4 mld euro scadente la finele anului.

De unde, cu ce costuri atat pe termen scurt cat si lung??!! Si sa nu uitam ca aceste costuri sunt amplificate de nesabuinta unora si altora care, in loc sa gaseasca solutii serioase sustinute de realitatea economica, nu fac altceva decat sa arunce aceasta tara si mai mult in criza prin declaratii dambovitene de doi lei.

11 Comments

  1. In Invatamant deocamdata se reduc posturile cu 4%. Sunt convins ca in curand se va solicita reducerea salariilor, care sunt si asa foarte mici. Cred ca acest Guvern este vinovat de dezastrul prin care trece Romania. Sper ca alegerile prezidentiale vor reusi sa schimbe ceva, pentru ca sigur Romania nu merge intr-o directie buna.

  2. sondajele date pe la tv arata ca base ar fi pe primul loc in preferinte…daca e asa atunci cu siguranta va veni si acea schimbare…din rau in mai rau 🙁

  3. Intrebare intrebatoare… am trimis mail la ‘vino in echipa’ si nu am primit raspuns. De ce?

    • EU
      imi cer scuze….se pare ca este o problema cu site-ul. te rog sa imi scrii pe adresa privata [email protected]. Multumesc

  4. Este din ce in ce mai greu. Eu sincer nu stiu unde o sa se ajunga. Oamenii dati afara au credite. Nu vor mai putea plati creditele, bunurile lor vor fi scoase la licitatie pe sume poate si de nimic, numai ca banca sa isi recupereze datoria. Am inteles ca bancile tot incearca sa amane restantii mai ales la imobiliare, dar agentii imobiliari si unii oameni din creditare estimeaza ca la inceputul anului viitor vor fi scoase la licitatie mii de apartamente, case si terenuri.

    Sa nu ne mire ca banii nostri platiti din impozite se duc pe zeci de studii de fezabilitate si servicii inutile. Sute de mii de euro au cheltuit parlamentarii romani pentru ce??? pentru o constitutie care e plina de inadvertente si interpretari. Platim parlamentarii pentru 8 luni de munca.

    E scandalos! O sa murim sau o sa ajungem sa dam in cap la altii!!! deja bataia pentru un loc de munca e destul de mare. Cel putin in Cluj numarul de someri a crescut extraordinar de mult.

    M-am intins poate prea mult dar e prea mult nesimtirea politicienilor de la conducere si cu asta nu vreau sa jignesc pe nimeni. Dar nu mai avem bani sa ne luam de mancare sau nu mai zic haine, film la cinema sau concedii.

    Va multumesc

    • Adrian nu te-ai intins de loc…ceea ce spui tu este realitatea…dar trebuie facut ceva ca destrabalarea asta pe bani publici trebuie sa inceteze

  5. Ana,cred ca o sa ajungem la 12 % deficit bugetar,iar Basescu va face alegerile prezidentiale in luna octombrie a.c.,o saptamana frumoasa :),cu stima Octav .

    • Octavian Pelin
      nu stiu daca alegerile vor fi sau nu in octombrie dar cu siguranta Romania intra in incapacitatea de plata…cheltuielile publice au atins o cota absurda

  6. O problemă „românească” este că reducerea personalului guvernamental se face mioritic, adică la număr. Cei meniţi să hotărască cine pleacă şi cine rămâne sunt oameni politici, care vor proteja pe cei numiţi politic. Fiind vorba de o coaliţie aflată la guvernare, cei daţi afară trebuie să nu schimbe raportul de 1 la 1 pentru cei numiţi pe criterii politice. În sfârşit, toată această tevatură nu se duce din nici un alt motiv decât pentru că a cerut-o FMI.

  7. @Bibliotecare
    Aveti dreptate. Nici nu cred ca vreo institutie din Romania cunoaste vreun coeficient al unei grile de evaluare. Statul ar trebui sa fie modelul de evaluare al resursei uname pentru mediul privat si nu invers.
    Si daca axista o astfel de grila este construita prost si completata si mai prost.
    Am prieteni in jurul meu care imi spun ca deja fac anumite „cadouri” sefilor lor pentru a-si asigura siguranta locului de munca.

    @AnaB
    Aveti dreptate trebuie sa se opreasca fiasco-ul acesta ce il vezi peste tot in jurul tau. Trebuiesc intreprinse actiuni atat pe termen scurt, cat si mediu si lung. Iar pentru ca suntem intr-o groapa foarte abrupta si deciziile pe termen scurt vor da rezultate.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.