Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 6, 2016 in International, Profesional | 0 comments

Ziua internaţională pentru prevenirea exploatării mediului pe timp de război şi conflict armat

Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite instituia la 6 noiembrie 2001 „Ziua internaţională pentru prevenirea exploatării mediului pe timp de război şi conflict armat”. Prin această decizie ONU a dorit să atragă atenția asupra impactului negativ pe care confruntările armate îl au deopotrivă asupra ecosistemleor și resurselor naturale.

Programul ONU pentru Mediu (UNEP) a publicat un raport în care se arată că în ultima jumătate de secol, aproximativ 40% din conflictele interne au la bază exploatarea resurselor naturale. Fie că vorbim despre cele cu valoare mare, precum diamante, aur și petrol, sau despre lipsa resurselor vitale, respectiv solul fertil și apa, cert este că lipsa unei abordări integrate care să includă și problemele de mediu poate conduce la alimentarea conflictelor.

Războiul din Siria este un exemplu elocvent al modului în care adversitățile au escaladat către un conflict armat ce a generat o criză umanitară de proporții. Iordania este unul dinte statele limitrofe ce găzduiește peste un milion de refugiați pe teritoriul său, iar lipsa apei a devenit în momentul de față un motiv generator de convulsii sociale.

Să nu uităm că nu moștenim pământul, ci îl împrumutăm de la copiii nostri.

prevention-the-medium-day

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.