Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 1, 2011 in International, Politic | 18 comments

Atena fără de înțelepciune

Nefericită este situația premierului grec, George Papandreou. De la începutul mandatului său, în 2009, acesta a avertizat de pericolul economic în care se află țara sa. Mai mult, guvernul său a impus măsuri serioase de austeritate, în ciuda unor proteste publice masive la care puține alte țări cred că ar fi rezistat. Cu toate acestea, niciun guvern, oricât de bun, nu ar putea să rezolve problemele sistemice ale unei economii mature, dar viciate de excesele sectorului public. Criza economică a lovit datoriile Greciei, până la urmă. Înțelegerea la care au ajuns liderii europeni la Bruxelles săptămâna trecută ajută și Grecia, tăind jumătate din datoriile sale din capitalul privat, dar este menită, în mare parte, să asigure supraviețuirea celorlalte economii din zonă Euro. Domnul Papandreou are în continuare probleme majore cu datoriile sectorului public.

Poate că este nedrept să învinuiești populația unei țări pentru că-și permite excesul sau pentru că guvernele ultimilor ani au păstrat robinetul larg deschis la bugetul de stat, plătind bonusuri grase funcționarilor publici de mai bine de 50 de ani și susținând financiar și practic obscen un sistem clientelar de partid. Nu toți grecii sunt de vină, de unde și probabil o bună parte din cei care ies în stradă au de pierdut anumite drepturi bănești justificate, în ochii lor. Dar problema rămâne, de unde tai datoria publică? Și pe ce bază, până la urmă? Politică, economică, socială?

Înaintea unui vot de neîncredere împotriva executivului pe care-l conduce (vineri), premierul a luat o decizie care în mod sigur pare disperată și populistă, dar care împinge vina înapoi la origini, din punctul său de vedere: un referendum pe baza căruia să continue măsurile de austeritate. Problema este că nu toți grecii sunt de vină pentru excesele politicienilor lor și că nu toți grecii sunt experți în piețele financiare. După ce s-au trezit foarte brutal, pe baza unei situații mondiale incerte din punct de vedere financiar, dar nu neapărat corect percepută la nivel popular, cu un Prim Ministru care le spune adevărul verde în față, un referendum pentru noi măsuri de austeritate nu va face decât să  transforme situația într-un vot popular de neîncredere la adresa guvernului. Bineînțeles, este doar o mișcare politică din partea lui Papandreou, o amenințare fără substanță, având în vedere posibilitatea căderii executivului în ziua de vineri si intrarea Greciei in incapacitate de plata, dar în era actuală tipul acesta de masuri si declarații dezechilibrează piețele internaționale și pot rupe întreaga țesătură economică a continentului. Sunt lecții bune de învățat și pentru vecinii de mai la nord ai Greciei, care se zbat cu situații economice precare.

Sursa foto.

18 Comments

  1. Ana,
    Inteleg „nefericirea” EU si a bancilor care au imprumutat bani Greciei – din nefericire nu se poate recurge la metoda „normala” ocuparea militara a Greciei si luarea bunurilor ei pentru recuperarea datoriilor – e un caz financiar interesant – cit de „sigur” este sa imprumuti bani unui stat (fata de a imprumuta unei itreprinderi sau la individuali) pentru ca practic singura modalitate de a recupera datoriile este razboiul.

    Straniu dar cred ca Papandreou a procedat corect (si politic si uman) cerind un referendum. Practic grecii ar trebui sa raspunda la intrebarea – vreti sa stati in UE / euro si sa facem sacrifiicile care ni se cer sau vreti sa iesim din euro(EU) co consecintele de rigoare (sint sigur ca tari ca china , rusia si sua probabil vor investi in grecia chiar daca eu se retrage). Altfel fara vina lui (n-a facut el criza) ar fi cel mai urit conducator grec din istorie.

    Unul din aspectele neplacute ale democratiei – s-ar putea ca ‘turma’ sa nu fie de acord cu planul dragut facut de EU cu sprijinul bancilor ..dar cu toate ‘riscurile’ financiare tot cred ca este o abordare corecta..

    • marian
      Papandreou a procedat corect dar inutil! In schimb problemele de fond pe care le ridici tu sunt foarte delicate. Stii foarte bine ca increderea este esentiala in sistemul financiar bancar ori ma indoiesc ca multi se pricep la pietele de capital si implicatiile, cu pierderile de rigoare, le va avea acest referendum…si aici vb de intreaga regiune, inclusiv Romania.

      • @Ana Birchall
        Verba docent, exempla trahunt! – Vorbele te invata, exemplele te calauzesc! 🙂
        Cei mari dau exemplu celor mici, cei ilustrii celor de rand.
        Or, Grecia a avut exemplul „stralucit” al SUA care isi tot mareste pragul de indatorare. Vorbele, in cazul acesta teoria, te invata ca nu trebuie sa faci asa, adica sa tot acumulezi debite pe care sa nici nu le mai poti plati…
        Dumneavoastra il criticati pe Papandreou, dar spuneti-mi, va rog, ce etica exista in lumea politica financiar-bancara? Exista vreuna? Daca state mari si dezvoltate din Europa nu si-au facut datoria de a respecta Criteriile de Convergenta de la Maastricht, de ce spunem, necontenit, ca Grecia „are o foarte mare vina”? Ca si cum a nu-ti face datoria e etic, dar numai Grecia a gresit. Cand Grecia facea raportari false, si toata lumea stia asta, nimeni nu a reactionat ATUNCI. Au lasat-o sa-si mareasca nemasurat datoria publica de parca le-ar fi fost jena sa atraga atentia autoritatilor elene. Cum sa faca ei asa ceva? Ca doar toata lumea buna traia, pe un munte de datorii, fericita.
        Vulnerant omnes, ultima necat – Toate orele ranesc, ultima ucide!

        • Motanul Incaltat
          nu l-am criticat pe Papandreou decat sub aspectul tardivitatii introducerii unui asemenea demers. Grecia are o problema sistemica si trebuie tratata ca atare.

  2. Deci… Ca sa fiu scurt, Grecia este fara nicio vina in treaba asta, s-a cunoscut mereu de catre creditori ce guverne si politici au fost creditate, s-a stiut de catre politicienii europeni ce fel de economie este primita in Euro. Datoria lui A fatza de B nu este un contract de sclavie, ci unul de beneficii reciproce asa ca ambii tb sa-si asume raspunderea corespunzatoare.
    F multi bani au mers in cheltuieli militare. E f simplu pt un gigant precum UE sa spuna ca Grecia a cheltuit aiurea in conditiile in care o tarisoara de 10 mil de loc a fost singura care a garantat unui alt membru UE(Cipru) securitatea in fata Turciei. UE n-a facut absolut nimic sa rezolve criza cipriota…. Ca sa nu-i mai amintim pe americani. I-au lasat pe greci sa se zbata singuri… situatia fiind de interes continental.
    Atena in esenta ei nu poate gresi.. putem gasi deficiente in sitemul politic nu totdeauna transparent sau in relatiile internationale, dar Atena, mai ales daca isi democratizeaza prin referendum actiunile in fata unei crize, cu siguranta vor da iarasi o lectie lumii.
    Cum ar arata azi Europa in fara ca Atena sa fi aparut?!… Cel mai probabil nu ar exista….

    • Ovidiu
      ba Grecia are o foarte mare vina in treaba asta!

  3. Oricum „the damage is done”. Bancile si pietele financiare se reajusteaza la ideea ca o tara poate deveni insolvabila si a da bani unui guvern ca sa creasca artificial nivelul de trai al populatiei nu e un investment sigur – nu e sigur ca vor plati banii inapoi.
    Dobinzile cerute vor trebui sa reflecte riscul.
    E suficient sa te uiti la Cuba – a confiscat (nationalizat) bunurile unor companii/cetateni si in ciuda embargoului american e bine mersi , restul lumii face comert cu ei sau la Venezuela care nationalizeaza in dreapta si stinga platind bunurile cu hirtie (bolivari) si nimeni nu ii ameninta cu razboi.
    Pe scurt lumea financiara poate va reveni la bazele initiale – investitii in industrie si dezvoltare inloc de a creste artificial nivelul de trai prin imprumuturi negarantate la populatie sau la guverne.

    • marian
      si un alt lucru este important: nu poti sa faci parte dintr-o familie numai cand iti convine!!!
      De acord cu necesitatea unei reorientari in lumea financiara. Pe de alta parte stii bine ca acest sector este destul de inventim asa ca e doar e chestie de timp pana cand alte instrumente financiare vor fi inventate (nu neaparat cele mai bune!!). Necesara ar fi o reglementara mult mai stricta a acestui domeniu!

  4. buna seara,
    „Atena fara intelepciune” ? Oare asa sa fie ?
    Stiam ca printre cei mai mari intelepti ai lumii se afla cei din Elada si in majoritate atenieni. Ma indoiesc sa fi ramas chiar fara urma de intelepciune. Dimpotriva !,cred ca tocmai, de asta dau dovada !
    Au profitat de faptul ca, in perioada expansiunii comunismului, americanii erau obligati sa-i finanteze (fiind asezati intr-o pozitie geostrategica definitorie contracararii extinderii spre mediterana), pana in 1984. Dupa, au fost imbratisati de europa occidentala si „aliniati” la aceleasi standarde.
    Un pensionar grec (fost functionar la stat) are 2200 euro/lunar, in anul iesirii la pensie, a primit 60 mii de euro bonus.
    Il doare in basca pe cetateanul grec de „datoriile statului elen”.
    Stiti ce spun grecii (cel putin cei pe care ii cunosc eu); „datoria veche se iarta si aia noua se invecheste”.
    Oricum, pe bani de imprumut au construit autostrazi, infrastructura si au trait si traiesc foarte bine, fara prea mult efort, deci sunt intelepti, bravo lor !
    Spuneti de faliment ? pai, aveti studii in domeniu,… ce poate sa le faca ? eventual sa le ia boii de la bicicleta!
    Noi sa ne comparam cu ei ? nici pe departe
    cu deosebita stima !

    • Sunt f de acord, doar cu mentiunea ca sa nu lasam de inteles ca grecii nu sunt de fapt productivi si doar ca speculeaza un context ca sa castige de pe urma altora. Cred ca esti de acord ca grecii in general sunt nemultumiti de birocratia din statul lor(ma refer la cei care au de a face cu ea, nu la cei din interior) si nici de proprii politicieni. Lucrurile astea ar cam tb rezolvate si odata cu ele cred ca s-ar rezolva si pb eterna a solvabilitatii Greciei, cat si a celei de multumire interna.
      Poporul grec e anarho-comunist(socialisti-libertarieni), adica progresisti la extrem, din asta s-a nascut la vremea ei si democratia. Economia lor cu o componenta publica mare pt a fi si f eficienta are neovie de o transparentizare a deciziilor(eliminarea coruptiei, gasirea de solutii mai inteligente si mai inteligente, inspirate de societate). Societatea la randul ei are nevoie de o redistribuire si mai egalitarista a veniturilor(vezi disparitati mari intre grecii bogati si grecii saraci, cel putin pana candva in trecut). Acest tandem de guvernare populara cat mai directa si distributie de venit cat mai egalitarista creeaza premise pt progres durabil, de care grecii, in ansamblul lor sunt cei mai capabili

    • alex
      da Alex, dar nu cred ca la „intelepciunea” pe care bine ai surprins-o tu ma refeream! Adevarul este ca au avut un model social-economic interesant.

  5. Permite-mi sa reiau aici un comentariu pe care l-am mai postat si pe alt blog:

    Cand Goldman Sachs a mascat situatia reala a finantelor grecesti pentru ca Grecia sa poata adera la moneda Euro, ei au depus de fapt o bomba cu telecomanda in interiorul zonei Euro. Bomba care a fost detonata in momentul in care SUA a fost pe punctul de a pierde suprematia mondiala in domeniul financiar. (Apropo, nu v-a surprins deloc ca SUA nu a carait mai deloc la introducerea monedei Euro? Nu vi s-a parut straniu ca SUA, care altfel reactioneaza deosebit de sensibil la orice tentativa de concurenta pe plan mondial, a fost atat la impasibila la aparitia monedei unice europene?)

    Ca bomba aceasta a fost potentata de clanul Karamanlis, care a mai adugat ceva exploziv la ea, e adevarat, dar secundar in opinia mea. Papandreu e pur si simplu cel care a avut nenorocul sa fie la post cand a fost detonata bomba. Si dupa cum arata ultimele semne, ar cam lasa altora sarcina ingrata de a culege cioburile, si a fi stampilat pe nedrept ca groparul Europei. Asta daca nu cumva, s-a hotarat sa ia si el lumina de la licuriciul cel mare, si sa impinga tot suflul exploziei catre vest. Nu stiu daca e de condamnat. In fond el trebuie sa faca ce e mai bine pentru greci.

    • Draghi,
      Ma bucur ca ai o opinie atit de buna despre americanii destepti (fie si numai de la Goldman Sachs:-)) si de faptul ca europenii sint timpiti (sau foarte creduli) si nu s-au prins ca ceva e in neregula cu Grecia. Daca asta e cazul (timpiti sau creduli) isi merita probabil soarta.

      Ar mai fi o ipoteza (desigur ca nu e adevarata :-)) si anume ca sint lacomi. Au vrut sa extinda euro din motive financiare , la fel au vrut sa extinda EU in est din acelasi motrive. Miine ai sa-mi spui ca francezii habar n-aveau ca in R traiesc tigani care vor fi o problema ba mai mult ca americanii (probabil tot Goldman Sachs :-)) au introdus tiganii in R ca sa distruga EU….

  6. Wow! O zi trista pentru democratie (desi ok pentru Wall Street si bursele internationale). Politicienii Europei democrate au decis ca demosul Greciei e prea inapoiat ca sa aiba un referendum.
    Cine stie poate ca alegeau sa se intoarca la moneda lor veche in loc de euro , sa sufere mai mult dar un viitor mai bun pentru copii. Asa vor merge cu planul si propietatile de stat vor fi „privatizate” (a.k.a vindute probabil tot la banci germane / franceze) la 50 centi pentru 1 dolar valoare sub ochii vigilenti ai comisiei europene fara ca grecii sa aiba prea multe de spus… pretul crescut in viitor la apa , electricitate , transport etc … va ajuta vestul europei sa recupereze banii care i-au ‘iertat’….BS ul cu instabilitatea financiara ca sa fie panica e usor de facut ca sa manipulezi multimea. S-a spus ca dupa degradarea USA de la AAA la AA+ va fi dezastru….. excuse me! piata de bonduri americana merge din plin la dobinzi extrem de joase.. in general piata de bonduri se ajusteaza si ideea ca Grecia nu-si va plati datoria este de luni de zile inclusa in valoarea pietii…
    Oricum trist – daca societatea a ajuns atit de complicata ca ne e frica de votul multimii inseamna ca democratia nu mai lucreaza (sau trebuie sa simplificam cu forta daca e nevoie sistemul financiar).. reguli dure ..

    • marian
      nu e vb de a avea sau nu referendum si imi cer scuze daca asa s-a inteles. Cred insa ca problema fundamentala este nu organizarea referendumului care pana la urma este un gest normal, democratic, ci tardivitatea unui asemenea gest. Nu poti sa te joci cu asemenea decizii cand stii bine ca piata financiara este extrem de sensibila la surprize (mai ales intr-o perioada in care surprizele se cam tin lant). Interesant totusi ca cei mai aprigi critici ai referendumului sunt tocmai cei care in Romania ne bateau la cap cu „intoarcerea la popor” !

      • Am avut senzatia ca a cerut referendumul dupa ultimele acorduri cu Franta/Germania cind practic Grecia isi pierde suveranitatea economica (comisie permanenta EU sa supravegheze privatizarile , reducerile de lefuri etc.) E normal sa intrebi in acest moment (cedarea suveranitatii) populatia. Ca populatiei s-ar putea sa-i fie frica sa dea raspunsuri (e mai usor sa faci greve , dai foc , protestezi etc decit sa iei decizii) e probabil normal..

        fragilitarea pietelor financiare? Grecia e doomed for investment privat pentru anii care vor veni (exceptind cind guverne externe vor da avantaje bancilor lor sa mai „imprumute ” greciei) – asa ca de ce in mod particular le-ar pasa grecilor de turmoil financiar pentru alte tari? Daca treaba se duce dracului mai rau cine stie s-ar putea ca ei sa ‘scape’ mai usor. In general ‘intelepciunea’ expertilor financiari (ce e bine sau nu) s-a dovedit gresita in termen macroeconomic over and over again…
        Din punct de vedere „financiar” perioada asta incepe sa aduca putin cu perioada preHitler din germania ( atunci erau de vina everii care controlau finantele…). Incep sa simt o crestere a national-socialismului in europa si nu numai…

  7. 1- Grecia nu are probleme atat de mari pe cat se zvonesc. Italia si Spania au mult mai mari. daca ele intra in faliment atunci adio UE…
    2- grecia este totusi cea mai veche democratie. asadar cred ca premierul a procedat corect. Trebuia insa sa ii anunte de la inceput pe liderii europeni ca va organiza un referendum. din nefericire nu se mai face …
    in fond, cei care dau banii sunt cetatenii de rand.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tot despre Grecia si nu numai « Motanul Incaltat - [...] citirea integrala a tuturor articolelor de mai [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.