Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 15, 2016 in Comunicate, Cultural, International, Politic, Social | 0 comments

Zestrea pe care o vom lăsa copiilor noştri nu trebuie să fie una a urii şi izolării, ci a iubirii, toleranţei şi unităţii

Mulțumiri pentru fotografii domnului Oli Sandler!

În cadrul sesiunii intitulate “Răspunsuri juridice în combaterea antisemitismului”, alături de Irwin Cotler – fost ministru canadian al Justiţiei şi Procuror General, vicepreşedinte onorific al ICCA, Heiko Maas – ministrul federal german al Justiţiei şi Protecţiei Consumatorilor, Michael Gove – secretar de stat pentru Justiţie în Executivul din Marea Britanie, şi Tzipi Livni – fost ministru israelian al Justiţiei

Lângă domnul Frank-Walter Steinmeier, ministrul federal german de Externe şi vicepreşedintele SPD

Lângă domnul Frank-Walter Steinmeier, ministrul federal german de Externe şi vicepreşedintele SPD

Ana Birchall: Zestrea pe care o vom lăsa copiilor noştri nu trebuie să fie una a urii şi izolării, ci a iubirii, toleranţei şi unităţii

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 13-15 martie a.c., preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor Ana Birchall a participat la Conferinţa parlamentară internaţională privind combaterea antisemitismului, organizată de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe, Bundestag şi Coaliţia Interparlamentară pentru Combaterea Antisemitismului (ICCA), la Berlin. Delegaţia parlamentară a României a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.

Evenimentul dedicat reprezentanţilor legislativelor naţionale din aproximativ 40 de ţări pentru împărtăşirea de cunoștințe și bune practici privind combaterea antisemitismului, rasismului și tuturor celorlalte forme de manifestare a intoleranței a avut loc în contextul în care Germania deţine în anul 2016 președinţia rotativă a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. La dezbaterile din cadrul conferinţei au participat lideri politici şi invitaţi de rang înalt, între care şi Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului, Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de externe, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Tzipi Livni, membru al Knesset-ului şi fost ministru al afacerilor externe, şi Irina Bokova, directorul general al UNESCO.

În intervenţia susţinută în cadrul sesiunii intitulate “Răspunsuri juridice în combaterea antisemitismului”, Ana Birchall a arătat că, în ciuda tuturor eforturilor făcute atât în direcţia îmbunătăţirii legislaţiei, cât şi în ceea ce priveşte educaţia pentru tânăra generaţie, “chiar și o societate bazată pe principii democratice, care garantează libertatea de conştiinţă și de exprimare pentru toți cetăţenii săi, poate fi vulnerabilă în faţa extremismului etnic și religios”. Mai departe, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat faptul că în România s-a lucrat la elaborarea unui cadru legislativ pentru combaterea rasismului și discriminării, materializat în Legea nr. 217/2015 – primul act legislativ care defineşte xenofobia și antisemitismului drept crime inacceptabile şi fenomene sociale care trebuie să fie aspru pedepsite şi în cele din urmă eradicate.

Totodată, Ana Birchall a subliniat că „România este membră a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) din decembrie 2004, iar graţie progreselor înregistrate în lupta împotriva antisemitismului, ţării noastre i-a fost încredinţată preşedinţia anuală rotativă a IHRA în anul 2016”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene Ana Birchall a mai precizat că ar trebui analizată posibilitatea înfiinţării unei instituţii specializate în monitorizarea și investigarea infracţiunilor motivate de ură pe internet. “Pornind de la contextul global și de la cazurile de manifestări ale antisemitismului şi intoleranţei pe care le vedem în fiecare zi în spaţiul public, în mass-media, în școală sau la locul de muncă, este evidentă nevoia de a avea o abordare sistematică și coordonată pentru combaterea antisemitismului şi a infracţiunilor motivate de ură. Uniunea Europeană și statele membre ar trebui să se asigure că măsurile de combatere a antisemitismului sunt integrate în strategiile naționale și în toate planurile de acțiune care ţin de acest domeniu”, a subliniat Ana Birchall în cadrul dezbaterilor.

În încheiere, Ana Birchall a declarat că, deşi au fost făcuţi pași importanţi în direcţia unei societăți tolerante, mature și unite, “mai avem încă un drum considerabil de parcurs pentru a putea elimina definitiv cancerele sociale reprezentate de intoleranță, discriminare și antisemitism”. “Zestrea pe care o vom lăsa copiilor noştri nu trebuie să fie una a urii şi izolării, ci a iubirii, toleranţei şi unităţii”, a susţinut deputatul social-democrat Ana Birchall.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Conferința parlamentară internațională privind combaterea antisemitismului – 13-15 martie | Ana Birchall - […] Mai multe informaţii despre evenimentul organizat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe, Bundestag şi Coaliţia Interparlamentară pentru Combaterea Antisemitismului,…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.