Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 9, 2009 in Politic | 79 comments

Votul diasporei

 

In zilele acestea se discuta mult despre votul diasporei. Foarte multi pun problema daca acest vot e legitim. Unele voci sustin ca e vorba de o asimetrie deoarece romanii din afara tarii nu trebuie sa suporte consecintele directe ale votului lor. Altele spun ca exista o problema cu loialitatea celor care au cetatenie dubla sau chiar multipla. Si in fine, sunt cei cred ca cei din afara tarii pot fi mai usor manipulati pentru ca nu cunosc la prima mana realitatile Romaniei respectiv ca insasi procesul votarii e mai putin controlabil in afara tarii.

Eu cred ca romanii de pretutindeni trebuie sa aiba drept de vot – un vot informat, fara indoaiala (nu sunt de acord cu afirmatiile, de multe ori mai mult decat rautacioase, ca romanii din diaspora nu sunt informati)….daca vrei sa fii informat esti informat oriunde te afli! In schimb toate partidele trebuie sa faca mai mult pentru diaspora romana si sa explice mai bine oamenilor in ce fel doresc ele sa rezolve probleme tarii si pe cele specifice diasporei iar statul roman are datoria sa asigure conditii normale pentru vot…stiu mult prea multe  exemple in care foarte multi romani nu au putut vota doar pentru ca cea mai apropiata sectie de vot era la minim 3 ore de mers cu masina….tot atat de bine stiu si foarte multi romani care au condus peste 2 ore doar ca sa voteze…bravo lor si eu personal ma inclin in fata unei asemenea atitudini civice pe care sincer o doresc si la mai multi dintre romanii care locuiesc in tara.

Voi cum vedeti lucrurile?

79 Comments

  1. Cei din strainatate au votat cu Base-moartea deoarece isi aduc aminte de pe vremea lui Ilici-moartea cat furt si nepotism etc s-au petrecut. Imi spunea un prieten, cu IQ peste 150, inginer soft la o anumita firma mare din State, ca el nu mai stie despre Romania decat din stirile care razbesc pe net, de 5 ani de cand e plecat. A votat cu Base, prin urmare, votul strainatatii e usor de pus pe seama pupincuristilor basescieni care s-au aciuat pe langa publicatii, sau, mai precis, lipsa unor publicatii de larg consum, fara „comanda de sus” intr-o directie sau alta. Eu personal nu m-am dus la vot deoarece nu stiam cu care dintre variantele culorii mortii pentru Romania ar fi mai putin rau pentru noi. Iarasi vina mass-mediei as zice. Iar sa pretinzi ca anumiti cetateni ai Romaniei sunt (sau sa fie) mai putin egali ca tine, si n-ar avea voie sa voteze, mi se pare imoralitate de ev mediu.

    • Anca
      sunt de acord cu tine ref la drept de vot al romanilor indiferent unde se afla.

  2. Discuţiile acestea sunt inutile. Votul este un drept al cetăţeanului.

    ARTICOLUL 36 – Dreptul de vot
    (1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
    (2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

    Dacă românul din diasporă are cetăţenie română, atunci votează şi contează. Dacă un român nu are cetăţenie română, nu votează şi nu contează. De ce trebuie să complicăm lucrurile simple?

    • Bibliotecaru
      da asa e scris in constitutie.

  3. eu zic ca singur asimetrie se inregistreaza in modul in efortul depus de formatiunile politice in a-si raspandi mesajul in afara tarii. sper ca am fost suficient de diplomat 🙂

    • Zamolxis
      corect …nu e nevoie sa fii diplomat ci sa scrii direct.

  4. Anca, te inseli amarnic! nu generaliza! iti spun doar ca cei din State si Europa sunt mult mai bine informati decat sunt cei din Romania, pe care televiziunea i-a transformat in niste indivizi plini de ura (literally!!!). antenele si trustul realitatea se folosec de puterea pe care o au si sucesc mintile batranilor si a celor slabi, in general, care pot fi manipulati intr-un mod mizerabil…cum este posibil ca un nemernic de urlator de antena sa apara in fata romanilor sa-i faca pe cei din diaspora in toate felurile doar pentru ca au avut tupeul sa voteze cu basescu. … aici lumea a vazut nemerniciile care s-au facut in Romania si uite, asta este rezultatul!!!

    btw, AB: am votat la 5 ore doar ca sa nu-l vad pe prostanac presedinte! si daca este nevoie, o sa o fac din nou!! toti romanii au dreptul de vot si atunci cand simt ca Romania este in pericol, este de datoria lor sa si-l exercite democratic si sa poarta raspunderea lui!!!

    • Nobody
      nu am spus ca nu sunteti informati..scuze daca s-a inteles asa ….am facut rectificarea necesara…..numai bine.

  5. Ana, cred ca faci o mare greseala. Drepturile fundamentale nu le aduci asa lejer in discutie, mai ales cand esti politician, cand continui vad sa mentii legatura cu diaspora, la care altadata ai candidat. Ce face acum Nastase si PSD-ul e sepuku politic cu aceasta parte a lumii. N-o sa implicati in discutia asta decat afiliati sau outsideri ce isi inchipuie ca au vreun cuvant de spus. Ce e mai grav insa e ca alienati definitiv pe cei dinafara cu aceasta noua gaselnita, in loc sa cautati mai degraba metode de reconciliere ale conflictelor vechi.

    A pune problema lipsei de informare mi se pare ridicol, cu atatea publicatii pe net, TVRi si video cat vrei de pe toate canalele. Ce ma dezamageste e ca tot nu ai inteles ca cei din diaspora nu dau doi bani pe programe prezentate si explicate de catre partide, ci pe CREDIBILITATEA candidatilor si mai ales istoricul intamplarilor din lumea reala. Respecta inteligenta votantilor, si doar atunci te vor respecta si ei.

    Stiu ca nu ma vei asculta, dar in locul tau as retrage imediat postarea aceasta, care nu va face decat sa-ti dauneze. Sau daca o mentii, macar completeaz-o de urgenta cu date clare despre aportul concret si urias al diasporei la bugetul de stat, ca-n textul acesta: http://subiectiv.ro/subiectiv/sa-interzicem-votul-diasporei-pai-sa-interzicem-si-votul-somerilor/ . Altminteri orice „capsunar” care intra aici va vedea ca-i luat ca un copil de gradinita, care nu stie pe ce lume traieste. Impresia asta ti-au lasat-o tie oamenii pe care i-ai cunoscut? Deschide mai degraba o campanie de mobilizare a oamenilor in a sterge acest termen peiorativ din uzul curent (ca e absurd si jignitor ce se intampla) si vei avea de castigat pe toate planurile.

    PS: Fiindca anul trecut te-am sustinut moral, dar nu si concret, am intrerupt legaturile. N-am mai trecut pe blogul tau decat dupa filmul cu Basescu, curios fiind daca te-ai alaturat acelui mod mizerabil de „campanie”. Cinste tie ca nu ai facut-o. Pe mine m-a scarbit total murdaria acestei ultime campanii politice, de care am luat nota doar cu vreo saptamana inainte de alegeri, si am decis sa-mi abandonez blogul. Iar n-am fost sa votez, dar inca indraznesc sa sper ca macar te vei rupe pe viitor, intr-un PSD tanar, de nucleul actual.

    Iti doresc binele,
    Cristi Scutaru

    • Cristi,
      regret ca s-a inteles asa….ce vroiam sa spun este de fapt ce sustiii si tu, ca votul romanilor din diaspora este de multe ori mult mai informat si ca oricum nu conteaza unde te aflii daca vrei sa fii informat esti…..am facut rectificarea necesara…multumesc. O sa continui sa promovez politicile in care cred eu, ca si pana acum. Numai bine si sper sa mai scrii.

  6. Ce topic intersant!
    Nu stiu de unde sa incep, dar cred ca regionalizarea tarii ar rezolva mult din responsabilizarea votului. Cele 4 colegii din diaspora ar putea fii si regiuni externe ale Romaniei, reglemetate cu parlament regional, cum ar fii si regiunile istorice din tara.
    Astfel romanii din Belgia de exemplu, din care fac si eu parte, ne-am putea alege un parlament pt regiunea corespunzatoare colegiului 1. Evident, am trimite din colegiu si reprezentanti pt parlamentul national de la Buc.
    Vreau sa spun ca daca am avea un parlament al romanilor din Colegiul 1, pt problemele noastre de aici, am fii interesati si de prob nationale si de presedinte si am putea integra mai bine interesele Diasporei in politica RO.
    Din fericire am putut vota la 2 km de unde stau, in port la Anvers si in ciuda semnificatiei locului nu l-am votat pe Base:) In Belgia am avut 3 sectii, f bine pt o tarisoara asa mica.
    Pt prima data cand votez in afara si prima ocazie cu care am intalnit romani, a fost extraordinar. Ce frumos ar fii sa fim mai organizati!
    Suntem f informati de Antena 3 si de Realitatea TV si mai ales de blogul tau, Ana:) Cel putin eu, care n-am prieteni pe aici si ma impart intre munca si acasa.

    • Ovidiu
      cred ca cineva care vrea sa fie informat poate sa fie informat indiferent unde este

  7. Si eu cred ca romanii trebuie sa aiba drept de vot oriunde traiesc. In fond, daca vrei sa fii informat o faci in ziua de azi oriunde te.ai afla si poti vota mai in cunostinta de cauza dect cineva care traieste in RO si asculta numai o tabara.

  8. ana exista acea caseta cu geoana sau nu?

    • iosif buble
      habar nu am!

  9. Chestia cu 2-3 Km e minimizata, 20 Km in medie deci cam 25 de dolari pe vot. Si nu, nu a dat nimeni pungi de zahar, nu avem abonamente la B1 sa ne spele creierii Basescu aka „dusmanul poporului,dictatorul si criminalul”.
    Pur si simplu Romanii din strainatate sunt mai patrioti si mai nationalisti decat cei din tara, Basescu fiind un nationalist a facut click.
    Si inca ceva- dezbaterea a contat foarte mult, s-a vazut acolo ca Geoana, valoric este sub Basescu, ca este suspect si cam nesimtit.
    Romanii din afara sunt mult mai uniti decat romanii din tara dar asta nu poate sa o stie un animal ca Ciutacu.
    Totusi sa speram ca CEC va da un raspuns ferm si se va termina odata cu dezmatul asta si ca se apuca cineva si de munca.

  10. Ana B. raspunsul era pentru Anca… dadea exemplu amicul ei din State, apoi generaliza pentru toti romanii din state…

    nici nu stiu de ce am scris pe blogul acesta pana la urma…anyway. o zi buna!

  11. atat timp cat legea il permite votul e de necontestat si perfect legal… nu inteleg de ce trebuie sa facem distinctie intr-e o batranica dintr-un sat uitat in carpati, fara curent electric si un distins domn universitar din nordul americii…la amandoi le pasa de ROMANIA la fel de mult…una a fost uitata de istorie si de toti acolo in munti ,celalalt a uitat de tara cand a plecat… ( nu va suparati cei care pleaca definitiv nu pleaca cu ganduri placute despre tara….exemplu diaspora poloneza si-a ajutat inclusiv guvernul comunist..economic … ca polonezii sa sufere mai putiin de lipsuri… inchid paranteza). Concluzie dreptul la vot sau e universal sau nu mai este…nu stiu ce resort ii mana insa sa faca sute de kilometrii sa stea ore la coada pentru a vota…eu desi m-am consumat intelectual mult in aceste alegeri nu as fi stat nici macar o ora la coada pentru a vota…si sectia de vot este le 50 de metrii de casa mea….Lucrul care ma face sa rad este frica de comunism….nici rusia nu mai e comunista… probabil lucru necunoscut celor mai multi…si faptul ca cei mai multi nu inteleg ca principala institutie a democratiei este parlamentul… de acum multi din cei de varsta mea incep sa incline spre ideea unei monarhii constitutionale… pacat ca ultima casa regala si-a pierdut de mult credibilitatea.. dar nu diperam.. daca acum 200 de ani am gasit una mai gasim…dorinta prea multora ca intreaga putere in tara asta sa incapa pe mana unui singur om e de neacceptat….

    • eleo
      ai dreptate…le fel cred si eu

  12. cum am ajuns sa scriu aici??? Am cautat informatii despre „patapievici si caseta”….jenant….despre discutie….cei care spun asa ceva fara sa aiba argumente trebuie sa stie ca in plan individual , personal ii fac rau doamnei….tarim intr-o lume destul de misogina….ea e „pacatoasa”….barbatul nu….imi cer scuze eu doamnei pentru magaria facuta .. si doar prin insinuare….

    • eleo
      asta e ..unii cred ca pot eliminia pe altii prin inscenari si trucaje de cea mai joasa speta.

  13. Atata timp cat sunt cetatean roman voi vota. Acest drept imi este garantat de constitutie si nimeni nu mi-l poate revoca indiferent unde locuiesc. Iar despre cei care apar la TV si spun ca noi nu suntem importanti, ne fac hoti, capsunari, ospatari, curve, etc…..o dragii mei v-ati pus toata diaspora in cap. NU va mai primi PSD un vot niciodata. Cum sa spui ca voturile noastre sa cantareasca mai putin decat votul romanilor din tara. Pai pana si negrii nu mai sunt considerati 3/4 dintr-un om, comparati fiind cu albii. Pai ce devine Romania, o America a anilor1700-1800 in care romanii din diaspora ori nu au drept de vot ori fac cat 3/4 din romanii din tara???. Sa ii fie rusine lui Geoana.
    Anca, prietenul tau ma mir ca este dezinformat, cu atatea mijloace azi numai daca nu iti pasa poti fi dezinformat. Toti cei pe care ii cunosc atat din USA cat si Canada sunt foarte bine informati, cu totii avem posibilitatea sa urmarim in jur de 10 posturi de TV romanesti ca nu costa mare lucru. Ana, inca o data iti repet, scapa de PSD ca dupa toate aceste gafe pe care le fac…, sti si tu bine ca ai fi meritat sa castigi in 2008 dar PSD te-a tras in jos.

    • Stefania
      inca am speranta ca PSD poate deveni un partid de centru stanga progresist..daca nu se va intampla asa ceva atunci voi decide in consecinta

  14. Ana, sincer, crede-ma, ma indispune total acest subiect, numai ca e o mare marsavie, anume:

    Se reia o anume emisiune, sugerandu-se, anterior, pe „burtiera emisiunii „Nasul”, ca e relevanta cu povestea casetei de azi, cu dl. Geoana, cu Patapievici, etc., adica…….

    Ana, parerea mea e ca trebuie sa-l taxezi urgent si imediat pe acest „nas”!!!! Ce vrea sa sugereze??

    Ce spui??

    P.S. Atentie, zice ca e o caseta „gluma”! Nesimtire!

    • Costi
      nu am ce sa spun mai mult decat am spus si in 2008….dar pot sa spun ca in aceasta perioada am descoperit si prieteni adevarati dar si multe jigodii….

  15. Da, si romanii din diapora au dreptul sa voteze. Ca sa se asigure acest drept tuturor cetatenilor romani, de oriunde ar fi, ar trebui introduc votul prin posta sau votul electronic. O varianta de vot electronic s-ar putea implementa prin intermediul bancomatelor – un card eliberat la cerere, valabil in ziua votului, fiecarul candidat corespunzandu-i un numar. O alta varianta ar fi prin intermediul Internetului si semnaturii electronice. Dar aceste metode nu vor fi acceptate pentru ca multi dintre politicienii nostri sunt afoni tehnologic, se sperie de camere de luat vederi, de aparate foto, devin paranoici cand e vorba de telefoane mobile! S-ar putea speria ca se va stoca cine cui a dat votul si atunci votul nu mai e anonim. Ca altcineva va deschide scrisoarea cu votul. De fapt, e neincrederea cronica in institutiile statului. Iar circul din zilele astea tot aceasta neincredere o are la baza! Politicienilor ar trebui sa le fie rusine daca ei, care au condus aceste institutii anterior, le fac de ras fara niciun pic de respect pentru tara si cetatenii romani.

    • Ramona V.
      ai dreptate …pentru romanii dina fara trebuie sa fie introdus un alt sistem de vot care sa usureze procedura de votare nu sa descurajeze lumea sa mearga la vot….eu am propus si votul prin corespondenta asa cum se practica si in alte tari….votul electronic este de asemenea o varianta

  16. Doamna Birchall, aceste site pesurse.ro mi-a fost dat si mie ca si referinta credibila pentru orice mizerie referitoare la Basescu.

    • Ramona V.
      acest blog de care mentionezi tu apartine unei persoane josnice care se preteaza la multe mizerii.

  17. M-am intamplat zilele trecute pe acest blog(venind de la Bucurenci) si am avut placuta surpriza sa citesc postarea de foarte mult bun simt din preziua alegerilor. Chiar acum va urmaresc la Nasul. De multe ori, in discutiile cu prietenii mei, ne intrebam daca exista persoane care intra cu ganduri curate in politica. Si am primit un raspuns, se mai gasesc cativa… Va felicit si va urez succes! Precizez ca viziunea mea e de dreapta si am votat totdeauna contra PSD. 🙂

    • Maria D.
      multumesc si va doresc numai bine.

  18. Buna Ana,

    Ma uit acum pe B1Tvla emisiunea in care explici prin ce ai trecut. Te felicit si te rog sa lupti in continuare pentru idealurile tale.

    Am facut si eu un blog online Ladies Agreement Club in care te invit cu drag si daca ai timp sa ne scrii, ar fi minunat.

    Felicitari !

    Larisa

    • Larisa,
      emisiunea de la B1 tv este o inregistrare a unei emisiuni de anul trecut, imediat dupa aparitia acelei mizerii de trucaj. Multumesc pentru invitatie. Voi citi cu drag blogul si promit sa si scriu. Numai bine si sper sa tinem aproape.

  19. „Toti oamenii sunt trecatori dar nu toti trecatorii sunt oameni…” Foarte frumos, mi-au placut mult cuvintele bunicii dumneavoastra. Numai bine va doresc!

    • Wlad
      bunica mea a fost un om cu totul si cu totul special de la care am invatat ce inseamna sa fii om….tot de la dansa am mai invatat si ca numai faptele arata ceea ce esti si simti cu adevarat precum si ca talentul danseaza imitatia topaie. Multumesc pt urari, asemeni si dvs. si sper sa imi mai scrieti. Numai bine

  20. doamna Birchall, v-am revazut astazi pe B1TV si va spun din tot sufletul ca am fost teribil impresionata de personalitatea dumneavoastra, de tineretea si ambitia dumneavoastra si nu in ultimul rand am fost impresionata de cariera dumneavoastra pe care asa cum ati spus, nu va poate fi luata de nimeni.
    va pot spune ca in perioada in cae ati fost atacata cu acel film mincinos atat eu cat si alti oameni din jurul meu nu am fost pacaliti de acest tertip de otravire.
    va doresc mult succes in actiunile dumneavoastra si cat mai mult curaj pentru ca din pacate vulturi sunt peste tot.
    am o parere personala pe care va rog sa o scuzati daca va va supara, cred ca faceti parte din partidul gresit! consider ca PSD (sau o parte din acest partid) nu va serveste.
    imi place sa cred ca veti deveni independenta pentru ca afilierea cel putin cu PSD va aseaza pe acelasi loc cu niste hoti si securisti teribili.

    cu toata stima,
    cristina

    • Cristina
      multumesc mult pentru gandurile bune…asemeni tie si familiei tale. Mizeriile de anul trecut m-au lovit dar m-au si ambitionat sa arat ca in tara asta se poate reusi si pe ce ai in cap….asa cum spuneam si in emisiunea asta care a fost prima data difuzata anul trecut. Pentru moment ma lupt sa adaug si eu o nota de modernizare in acest partid…daca voi ajunge la concluzia ca nu sunt sanse de modernizare si ca acest partid sa fie un partid de centru stanga modern atunci voi lua o decizie….pana atunci eu cred ca inca se mai poate face ceva….contez pe tine si sper sa mai scrii. Numai bine

  21. Parearea mea e ca topicul e irelevant. Si nu ma refer la aspectul matematic care ar imi aduce aminte de vorba aia cu partea babei de la fundul sticlei cu palinca. As fi de acord sa se discute daca e OK ca disapora sa voteze sau sa se voteze proportional cu taxele platite (sic!), dar de ce e asta o problema acum? De ce nu a fost atunci cand toti au dat navala sa voteze in 2000 cand am avut de ales intre Vadim si Iliescu si chiar ca am votat pentru prima si ultima oara cu Iliescu? Acu’ brusc nu e bine. Si ca de obicei de problemele romanilor (din orice directie) e vinovat cineva: diaspora acum, dar la un moment dar erau regatenii pentru problemele ardelelnilor, ungurii si evreii pentru Vadim, PUNR si imaginea noastra in lume si o tot putem continua.
    Si poate ca votam cu Geoana daca nu il vedeam pe Iliescu, Hrebenciuc undeva in spate, sau putea sa lege vorbele mai la obiect sau nu mearga noaptea pe coclauri la produs(!), sau daca presa nu manca atata materie maro sustinandu-i cu inversunare pe hotii care striga hotul cu care au furat impreuna de altfel (OK acu o sa sara pro-Basestii, dati cu mila va rog).

    S-auzim numai de bine.

    • Gogu
      spui multe adevaruri in postul tau. Numai bine si tie si sper sa mai scrii.

  22. Pe tema asta este mult de discutat. In primul rand nu vad cu ce ii influenteaza viata romanului plecat din tara presedintele Romaniei.
    In al doilea rand, Ana, nu cred ca este vorba de informare. Si eu sunt informat de exemplu despre situatia din Coreea de Nord. Este vorba de realitate. De experienta proprie. De lucrurile marunte care ti se intampla zi de zi in Romania, de la tunurile date de unii pana la „micul” necaz ca te trezesti cu masina sparta desi n-ai nimic de valoare in ea. Multe dintre „elementele” care-i fac viata grea unui roman din tara sunt inexistente pentru unul plecat intr-o tara civilizata. Sau mai civilizata.
    Daca maine as pleca din tara si ar fi alegeri peste o saptamana, eu NU as vota. Pentru ca daca as face-o, ar insemna sa votez „din auzite”, nu „din traite”. Si nu, nu este vorba de celebra expresie „n-ai mancat salam cu soia”. Desi ar putea fi adaptata. N-as avea dreptul SA RISC sa le ingreunez viata celor de acasa. Asta in cazul in care „acasa” este inca Romania.

    Off topic: In privinta scandalului din trecut, mi se pare ca ai renuntat prea usor. Chiar si in cazul in care ai fi fost tu in imagini. So what? Ca si in cazul consulului roman la Chisinau. Este imoral? Inseamna ca nu s-ar mai fi nascut nimeni. E de presupus ca daca intri in politica e ca si cum te-ai calugari? Din pacate noi romanii mai avem mult pana vom reusi sa apreciem un om dupa capacitatea lui intelectuala.

    Cat despre sectiunea „Vino in echipa”, daca tu chiar crezi ca se poate schimba ceva… ma poti adauga acolo. Desi sunt sceptic…

    • Dragos,
      asa este, votul diasporei a devenit un subiect mult dezbatut desi poate fi foarte simplu rezolvat, daca se doreste rezolvarea…cat despre renuntat…nu vad de unde tragi asemenea concluzii….nici vorba de asa ceva…din contra cei care au crezut ca ma vor elimnina prin asemenea trucaje nu au facut decat sa ma amitioneze sa continui pt ca am deranjat, scormoning viesparul….da cred ca se poate schimba ceva daca toti cei care gandim la fel tinem unii de altii si nu mai ramanem insule izolate….sper sa vii in echipa. Numai bine

  23. Prietenul tau nu vrea sa se informeze. Prietenul meu care este doar carciumar (cu un IQ mai redus) peste ocean, pentru ca era satul sa vada Antena3 si Realitatea online, a trimis un echipament numit Sling Box prin care eu transmit via internet toate programele care le am pe cablu si respectivul echipament nu costa o avere. Concluzia este ca cine doreste sa se informeze o face cu succes. Despre diaspora Europeanu nu mai vorbesc, sunt pline balcoanele de antene parabolice. Exista deasemeni ziare online, bloguri, forumuri etc. Este adevarat ca manipularea pe care o fac anumite televiziuni trebuie contracarata cumva cu informatii din viata reala din tara si pentru asta exista rude si prieteni. Apropo exista in America o firma care furnizeaza servicii de televiziune care difuzeaza suficiente posturi Romanesti ca sa poti fi informat.

    • Barabus,
      ai dreptate…cine vrea sa se informeze poate sa faca acest lucru.

  24. Marea problema este frauda, anume votul celor dusi pe cealalta lume, votul cu CNP sau Pass nevalidat.
    Cat despre romanii care voteaza cinstit si in baza legii -constitutiei- (este dreptul constiintei lor sa analizeze si sa aleaga) este normal, dar revenind, este absolut mizerabil sa incerci in 2009 sa castigi alegerile (oricare ar fii ele -parlament , presedentie, parlament al UE- ca si-n scrisoarea pierduta a lui Caragiale) prin frauda caci se numeste HOTIE iar aceasta fapta -hotia- este condamnata in toate codurile penale din orice tara democrata.

  25. Buna seara! Cu regret marturisesc ca pina in seara asta nu stiam nimic de d-voastra si spun aceasta pt. ca v-am „cunoscut” vizionind emisiunea Nasul din aceasta seara si am constatat ca „naivi” ca mine chiar daca putini sint si in viata politica de acasa.Eu sint o emigranta in Italia de 6 ani iar durerosa decizie de a pleca am luat-o dupa ce am nascut-o pe fetita mea iar din cauza problemelor financiare am ajuns sa iau mita(am fost gardian public).Am rezistat o perioada dupa care am decis ca prefer sa fac curatenie si sa pot tine capul sus decit sa fiu functionar public al unui stat in care ai un loc de munca in care trebuie sa asiguri aplicarea legii in special contraventionale sa o incalci pe cea penala pt ca asa functiona sistemul si am ajuns sa fiu nevoita sa intru si eu in acea mocirla.Nici nu-mi amintesc cind am votat ultima oara dar duminca 06.12 am fost la Milano la vot pt ca si eu cred inca ca se mai poate face ceva ca sa putem trai cinstit si sa nu mai fim nevoti sa ridicam bugetele altor state.Sint profund indignata de ceea ce vi se intampla dar am incredere ca veti reusi sa cistigati aceasta batalie cu cine va vrea mort politic.Ma bucur ca v-am „cunoscut” si ca finalmente am vazut un OM nu un trecator,bunica d-voasta este cu siguranta mandra.Cu respect sint alaturi de d-voastra!

  26. Apropo Anca cinci milioane de Romani ma indoiesc ca sunt pupincuristi Basescieni ci sunt votanti care au o alta optiune. Dealtfel eu care am votat Basescu cum ar fi sa-ti spun tie ca di IQ-ul prietenului tau tu beneficiezi doar de prima cifra?

  27. Te-am vazut la „Nasu” si am cautat pe net despre tine, ti-am rasfoit blog’ul… si sincer tot stau si ma tot intreb, ce cauti in Romania??? si eu sunt, sau credeam ca sunt adepta ideii ca se pot face lucruri si in Romania, ai nevoie doar de atitudine… dar tot ma intreb, ce cauti in Romania? mai ales dupa mizeria ce ti-a aratat-o politica…
    Multa bafta, si-ti tin pumnii, insa ma intreb in continuare ca un robotel, ce cauti in Romania, in situatia in care viata ti-a oferit atatea sanse in care sa fii cu adevarat apreciata pentru ceea ce esti, faci…
    o alta Ana 🙂

  28. Stimate domnule Ovidiu hai mai bine sa facem Romania un Land German sau un Stat American sau cum vrei mata un Stat in Federatia Rusa ca sa nu ne mai certam. PENIBIL EXTREM asta este cuvantul care descrie ce se intampla in Romania si atat timp cat noi nu ne schimbam mentalitatea, sa invatam sa respectam optiunea celor de langa noi, eu am votat Basescu si nu trebuie sa ma rusinez cu asta nu sunt nici „pupincurist” cum spune Anca si nu sunt nici paria societatii cum sugereaza stimabili domni din PSD, asa am crezut eu ca este mai bine pentru mine. Acest fel de a gandi duce si la fraude, pentru ca suntem gata sa ne omoram intre noi pentru a trimite niste smecherasi la cascaval fie ei Basescu, Geona sau Antonescu. Hai sa fim inteligenti nu patimasi, nu este deloc constructiv sa ne uram. In mod special ne invrajbesc pentru a putea sa ne controleze mai usor.
    Tara este in criza, ma intreb de ce se bat ei pentru putere, de mila noastra? La o scara mai mica ma intreb daca eu voi cumpara o casa care sta sa se darame doar pentru ca imi este mila de batranica care sta in ea sau pentru ca terenul de sub casa poate fi revandut cu o avere? Fiti realisti oameni buni, puterea inseamna bani, guvernarea inseamna contracte serioase cu statul, vestea proasta este ca pe voi nu va vrea nimeni, sunteti cautati numai cand trebuie sa votati. Idealistii pier instantaneu chiar posesoarea acestui blog a fost „ucisa” pentru ca a indraznit sa fie idealista, pentru ca a deranjat sistemul.
    Intrebarea este de ce nu au facut politicienii nimic pentru a impiedica frauda? Simplu, pentru ca fiecare parte a crezut ca se poate folosi de aceasta situatie de ambiguitate a sistemului.
    Sa fim uniti, sa ne respectam indiferent de optiunile politice, sa fim demni, sa ne ajutam, sa ne iubim numai asa vor fi si ei obligati sa ne respecte, numai asa vom ajunge respectati in lume, schimbarea mentalitatii asta este cheia unui viitor prosper si civilizat.

  29. Pentru cei ce nu au mers la vot le spun doar atat RUSINE. In Revolutie au murit oameni tocmai pentru ca noi sa putem merge sa votam liber. Poti pune stampila pe toti, pe alaturi, cum vrei sa o pui, dar prezenta la vot este RESPECTUL PE CARE IL DATORAM MORTILOR REVOLUTIEI. Asta este mentalitatea noastra, „niste fraieri aia de au murit cum de s-au deranjat ei sa mearga la Revolutie cand eu nu ma duc nici la sectia de votare din colt de lene, de ce sa ma dau eu jos din pat sa votez”? Protestul nu este sa lipsesti tu de la vot ci sa mergi la vot. Protestul adevarat este prezenta ta la vot idiferent ce votezi.
    RUSINE, RUSINE si iar RUSINE

  30. Buna.
    Sunt intru totul de acord cu libertatea de exprimare si cu dreptul la vot al oricarui cetatean roman.
    Traim niste vremuri incarcate de scenarii si restrictii pe tindem sa le ridicam noi impotriva noastra. Nu mai stim cine e de vina…Un timp credeam ca l-am aflat..dl Basescu..acum sunt cei din strainatate. Zilele astea nu e bine sa iesi in evidenta risti sa atragi ura celor din jur si nu numai..
    Este probabil o refulare a lor.. Cauta o explicatie..
    Incerc sa ii inteleg.
    Aveti toata stima mea pentru un om de valoare al tarii mele.
    Bogdan

  31. Ana regret ca te-am cunoscut prin referirea la aceasta caseta, te felicit pentru tot ce ai reusit in viata prin puterile tale nu te da batuta , un sfat daca i-mi permiti poti face politica de centru stanga nu doar in PSD .

  32. Cei din diaspora cand vor sa voteze stiu ce vor si au in minte o varianta in care cel ce il aleg va face in acel sens.
    Daca e sa vorbim de lipsa infomrarii si manipularea celui ce voteaza nu trebuie sa mergem mult ca sa ii aflam si in tara pe cei de acest fel. Asa ca nu se sustine acest argument al ignorantei celor de afara.

    Pe mine ma frapeaza si altceva ce ar parea bizar in acest context cand vor unii sa restranga greutatea votului celor de afara. Li se ofera prea putin suport pentru a-si manifesta acest drept celor din straintate. Sunt foarte multi in afara granitelor. 140mii la vot este infim. Asta ar fi acum un maxim posibil (stateau la tv si calculau la secunde cati ar putea sa voteze). Pai sa li se dea posibilitatea sa se manifeste tuturor, de ce ii ingradesc? Probabil nu ar fi fost 140 mii, ci mult mai multi si nu mai stateam sa numaram acum diferente. La fel e si cu sectiile speciale din tara: Foarte multi romani nu mai stau la adresele din buletin datorita locurilor de munca care si pe unde a gasit..
    Cu bine!
    Bogdan

  33. Consider ca romanii din diaspora au tot dreptul sa voteze si sunt convinsa ca si ei – ca si cei din tara – daca au dorit sa se informeze au avut suficiente surse (problema adevarata consta, atat pentru romanii din Romania, cat si pentru cei din afara, in abilitatea de a descoperi informatiile adevarate in sursele avute la dispozitie, nu in gasirea surselor). In plus, sa nu uitam ca cei mai multi romanii din diaspora au plecat din tara pentru sansa unei vieti decente si asta nu inseamna ca nu urmaresc ce se intampla in tara, ca nu le pasa sau ca nu isi doresc o Romanie in care sa se intoarca. Unde mai pui ca, in timp ce procente importante din romanii din Romania nu au habar exact ce anume ar putea fi in Romania in conditiile unei conduceri altfel decat ce a fost pana acum, romanii din diaspora pot face o comparatie mult mai realista intre ce vrem si ce avem.
    Ca incheiere – sincere aprecieri celor care au votat – din tara sau nu. Toti oamenii au dreptul de a vota, dar din pacate multi stau comod in casa multumindu-se doar sa comenteze si sa-si gaseasca scuze/motive. Si mai au si …. (adaugati voi cuvantul) de a spera in schimbari in bine…

  34. O observatie, apropo de informare.
    Vad o pierdere a valorii obiectivismului in randul jurnalistilor. Un timp eau apreciati jurnalistii ce tratau din mai multe directii un subiect. Acum „Am si eu aprerea mea -asta e!- si numai de ea aveti parte.” Multi dintre ei sunt formatori de opinie si se ajunge foarte usor la manipulare.
    Dupa alegerile acestea sunt avid de niste lucruri mai placute sa le vad la tv si nu numai. Si tot la stiri ajung..nu-i nimic altceva.
    Vin sarbatorile si ne bucuram iar.
    Doamne ajuta!
    Bogdan

  35. Dna Ana Birchall,
    V-am vazut in emisiunea de la B1TV; asa cum a mai spus cineva pe acest blog, regret ca v-am cunoscut DOAR datorita mizerabilului scandal cu caseta . Ma bucur ca poporul roman are si astfel de valori ! Dar ma intreb ce cautati intr-un partid de mitocani ( scuzati-mi va rog expresia).
    Pornind de la ceea ce vi s-a inscenat nu va dati seama ca partidul din care faceti parte nu este interesat sa va promoveze prin ceea ce reprezentati cu adevarat ? Nu va dati seama ca PSD -ul nu doreste sa promoveze valorile?
    Va rog ganditi-va bine ! Romania are nevoie de oameni ca Dvs cu coloana vertebrala si ar fi bine sa gasiti o modalitate de a va pune in practica proiectele cu oameni care va apreciaza si va sustin!
    Va doresc sa aveti putere sa rezistati atacurilor miselesti! Repet : ROMANIA ARE NEVOIE DE ASTFEL DE OAMENI DE VALOARE!
    Mult succes!

  36. De discutat, putem discuta orice. De pilda, de ce sa negam dreptul de vot pentru alienatii mintal ? Eu, de pilda, cred ca ar trebui mai curand incurajat.

    Vorbind serios, acesta e un non-subiect. Fie acceptam egalitatea cetatenilor in fata legii ( cu exceptiile legale mentionate si care sunt acceptate peste tot), fie schimbam sistemul si cei care nu voteaza cu noi ( indiferent cine sunt ”noi”) pierd dreptul de vot. In fond, despre asta e vorba.

    Vot cenzitar ? Vot dupa IQ ? (ouch….sorry Marean…si altii, stiu ei care). Nu cred ca e posibil in lumea de azi. Deci, despre ce discutam ? Dvs credeti sincer ca se poate ? Imi permit sa sper ca nu. Insultam in continuare diaspora, pentru ca nu a votat cu partidul Dvs, si ne miram mai incolo de ce pleaca in continuare lumea din Romania. Nu uitati sa stingeti lumina, daca veti pleca – probabil veti pleca printre ultimii.

    Nu sunt socialist – adica am mai multa ratiune decat inima. Dvs sunteti socialista, adica aveti mai multa inima decat ratiune, ceea ce a definit intotdeauna femeia. E nevoie si de mine, si de Dvs. Din pacate, sau din fericire.
    Si mai sunteti si foarte tanara. Daca nu ati avea acum inima…..Mai vorbim in 10 ani, poate va mai dumiriti, vorba lui Tutea….

    Sa nu ne incurcam in termeni. Social-democratia este socialism, acum cu o alta eticheta, si in mod sigur NU este comunism.

    Third Way, pe de alta parte, leads to Third World.
    E opinia mea.

    Audiatur et altera pars, doamna avocat. L-ati citit pe Giddens. Pe cine ati citit de la opozitie ? Si ce ce nu v-a convins ?
    Sunteti sigura ca ati ales bine doctrina pe care o sustineti, si ca sunteti bine informata ?

    Nu trebuie sa imi raspundeti mie. Eu sunt doar o scanteie pe un monitor. Intrebati-va Dvs, si raspundeti-va, in linistea propriei constiinte.

    Va admir determinarea si inteligenta, si cred ca Romania are nevoie de Dvs, chiar si votand in continuare cu socialismul.

    • Vasile 007, eu sunt pentru o social demoncratie moderna, progresista unde statul sa intervina tintit si activ cu anumite politici sociale in domenii cheie precum educatia….nu sunt pentru statul care asista….de asemenea sunt pentru promovarea unor politici economice care se asigura progres economic….progresul economic nu trebuie franat de politicile sociale asa cum politicile sociale nu trebuie sa franeze cresterea economica….se poate realiza acest lucuru.

  37. @brabus
    Regionalizarea nu inseamna decat recunoasterea diversitatii noastre ca natiune.
    E f bine ca l-ati votat pe Basescu, cred ca e necesar ca si contrapondere la PSD de exemplu. F multi romani l-au votat, insa dupa parerea mea prea multi, oricum, faca-se voia poporului, daca asta a fost voia lui. Nu l-am votat pe Basescu pt ca miroase a dictator, nu cred in opozitia pe care o face oligarhilor capitalisti, dar sunt de acord ca persoane precum Patriciu tb sa aibe o opozitie serioasa(o spun ca socialist).
    Daca s-ar depolitiza institutiile ar disparea si interesul oportunistilor pt politica.

  38. Stimate domnule Ovidiu, cred ca realizati ca „astazi”o dictatura nu poate lua nastere facil mai ales ca presedintele este chiar limitat de Constitutie. Am votat asa pentru ca PSD nu m-a convins ca are oamenii necesari sa schimbe ceva mai ales in sanul partidului si apoi sa schimbe ceva in tara asta. Astazi a fost ridicat un senator de catre DNA iar domnul Iliescu a declarat ca ridicarea unui senator al Romaniei de pe strada este de neacceptat. Vezi dumneata, faptul ca un senator sau un deputat are rang de zeitate ma deranjeaza profund, zeitati erau si in vremea de mult uitata, asta nu miroase a DICTATURA? Oare asta innseamna Social Democratie ? Acum pe toate posturile de televiziune se dezbate cazul ca o razbunare a lui Basescu. Vezi mata, acum nu mai poate fi arestat nimeni in Romania ca e de vina Basescu. Hai sa fim seriosi, asta chiar miroase a dictatura? Azi Basescu influenteaza Magistratii ieri nu influenta nimeni, ieri erau toti nuferi albi, senatorul respectiv trebuia invitat cu un buchet de flori si cu lautari la DNA. ASTA MA SCARBESTE LA POLITICIENII ROMANI, tragic este ca oamnei tineri precum Sova, Ponta, Banicioiu si altii care ar trebui sa reformeze PSD vin pe post si fac aceleasi declaratii si sustin ce declara cei „batrani”.
    Sa-ti mai spun una, Geoana a promis 25 mii Euro pentru Romanii care se intorc in tara
    Eu am ramas aici si am muncit aproape pe nimic si am platit taxe, mata ai muncit si ai platit taxe acolo, ai castigat ceva mai bine, ai fost si un pic mai linistit ca mine pentru ca nu a scuipat nimeni in fata matale, nu a injurat nimeni in fata matale, nu ai fost umilit pe la ghisee, intrebarea este cu cine va fi Geoana de stanga, cu mata ca vei primi 25 mii E sau cu mine din taxele caruia va plati acesti bani? Totul este ipotetic deoarece Geoana nu-ti dadea mata 25 mii chiar daca asa a promis.

  39. Problema esentiala este ca daca veti merge prin satele care au votat PSD si care sunt controlate de PSD, veti gasi cei mai saraci oameni, cei mai opresati de catre starostele satului, PRIMARUL. Acesti oameni sunt tinuti cu frana de mana trasa nu cumva sa se destepte si sa-si schimbe optiunile, copiii lor nu au acces la studii pentru ca sunt saraci, ei voteaza numai promisiuni cu referire la pomana. Sunt de acord sa-i ajutam pe nevoiasi dar nu sa le dam POMANA, hai sa nu le luam DEMNITATEA, sa-i ajutam prin copiii lor, sa ajutam acesti copii sa invete ca sa poata sa-si ajute la randul lor parintii. Ce-i opreste (pe PSD) , sau ce i-a oprit atatia ani sa faca ceva pentru acesti oameni in zonele controlate de ei?
    Enumerati realizarile domnului Dragnea in judetul pe care il pastoreste, sau macar un exemplu ca lucrurile merg bine acolo.

    • barabus
      ai mare dreptate in ce spui….nu am cum sa spun ca nu ai dreptate pt ca ar insemna sa mint….dar eu cred ca se mai poate face ceva….cheia este si in educatie…acesti copii pot fi ajutati print-o scoala buna ….dar nu numai

  40. @brabus
    Da, intr-adevar e scandalos ca diaspora sa fie platita sa vina in tara… Cifra e f atractiva, ar aduce milioane de romani in tara ca sa faca ce?! Sa pape banii si apoi sa faca presiuni pe piata muncii si pe protectia sociala. Oricum, nu i-ar da, de acord.
    Mai bine ar fii promis avantaje fiscale pt investitori de anvergura, ar fii mult mai realist.
    Pot intelege frustrarile dvs, le-am avut si eu, si de fapt abia acum, din mijlocul civilizatiei, imi dau seama de umilinta la care sunt supusi romanii in tara la ei. Trebuie sa speram ca va fii mai bine, dupa subfinantarea asta de criza RO trebuie sa inceapa sa profirte de piata UE si de fonduri comunitare.
    Si profitand de frustrarile noastre, ma tem ca Basescu va incalca Constitutia care-i limiteaza puterea sfidand in continuare majoritatea parlamentara, care pana la urma reprezinta poporul. 2 mari abuzuri pe care le-a facut Basescu:
    1. a refuzat sa recunoasca vointa majoritatii parlamentare in privinta primului-ministru
    2. a amenintat ca dizolva parlamentul pe motiv ca nu s-a degajat o majoritate, cand de fapt se degajase f explicit, a avut si un nume: Iohannis.
    Cat priveste imunitatea parlamentara, este o cutuma democratica, nu inseamna ca un deputat e zeitate, ci doar ca procedura de punere sub acuzare tb mai intai sa treaca prin Camera.

  41. @brabus
    PS De fapt daca ar fii sa dau timpu inapoi cu o saptamana l-as vota pe Basescu tocmai pt ca e momentul ca democratia din RO sa se maturizeze si sa isi creeeze parghiile prin care un presedinte jucator sa fie ingradit prin niste amendamente clare la Constitutie(ex. parlamentul sa poate instala guvern si fara acordul presedintelui, conducerea serviciilor secrete sa fie numita doar de parlament).
    Evident, am avea nevoie si de un presedinte, care la randul lui sa aibe imunitate si sa fie cu ochii pe abaterile parlamentarilor, ale serviciilor si ale guvernului. Adica Presedintele sa fie un cetatean in care poporul are incredere(in cazul nostru Basescu) si care sa fie ochii si urechile poporului, insa nu si bratul armat al poporului, pt ca acel brat armat n-ar fii conectat la creierele noastre, ci ale unui singur om.
    Acum avem ocazia sa invatam practic de ce avem nevoie:)

  42. Sinteza a ceea ce am spus este ca toti politicienii au pus umarul la crearea unui sistem pe care sa-l folosesca in favoarea lor iar acum supararea provine din faptul ca adversarul a folosit acest sistem mult mai bine. Daca ar fi creat un sistem serios care spre exemplu sa nu poata oferi posibilitatea fraudarii, intelegeam manifestarea lor de acum. Dar ca sa strigi frauda cand sub o forma sau alta ai avut un cuvant greu de spus ca cel mai mare partid din Parlament este cel putin penibil. PDL a guvernat adunat aproape un an si abia acum putem spune ca sa consolidat ca al doilea mare partid, se compara cu PSD si PNL care striga HOTII? Nu vreau sa intelegeti gresit, nu spun ca PDL si Basescu sunt izbavirea Romaniei, eu vreau sa nu fiu considerat un nemernic doar pentru ca am votat altfel decat PSD si Geoana, si cum am ajuns eu sa fac asta spun aici pentru ca cei care vor, sa poata vedea ca exista un rationament in mintea votantului si nu ca „sacosa” cu prostii ar fi determinat stampilarea buletinului.
    Opinia mea este ca Geoana daca ar fi avut decenta sa se recunoasca infrant si ar fi facut o opozitie constructiva din Parlament plus o reforma majora in partid si nu jocul asta din curtea scolii cu hai sa-l uram toti pe Basescu, avea toate sansele sa devina urmatorul presedinte al Romaniei. Acum este „decedat” politic, nu face decat sa arate ca nu Basescu este cel care a creat instabilitate si scandal, demonstreaza ca nu are onoare si ca nu stie sa piarda cu demnitate.
    Mai mult am ferma convingere ca respectiva caseta care a distrus cariera politica a doamnei Birchall a pornit din PSD pentru simplul motiv ca CV-ul dumneaei ameninta plevusca care formeaza varful partidului. Daca treburile ar fi stat altfel, partidul ar fi iesit pe toate posturile si s-ar fi mandrit cu Ana si ar fi atras atentia asupra faptului ca pregatirea dumneaei la stralucite institutii de invatamant din SUA nu o recomandau ca pe cineva care avea nevoie sa ofere favoruri sexuale ca sa se certifice ca un om de baza in partid. Dar partidul si chiar Geoana au ales sa taca si eventual sa faca tot posibilul ca numele dumneaei sa nu mai fie asociat cu PSD. Iata motive suficiente ca Geoana sa piarda, el este inconjurat de oameni care nu se dau in laturi de la nimic ca ei si numai ei sa fie in fata, si asta se vede, evident pentru oameni cu vederea buna.

    • barabus
      sunt multe lucruri pe care le spui tu in postul tau care sunt adevarate….mi-as permite sa te corectez: nu stiu daca cuvantul „distrus” este cel mai potrivit. Adevarul este au incercat sa distruga cariera mea dar s-au inselat…acum sunt determinata mai mutl ca oricand ca impreuna cuu toti cei care gandesc ca mine sa impunem sistemul meritocratic in tara asta…sa nu se mai reuseaasca doar daca esti pila lui nu stiu cui, sau reprezentantul nu stiu carui grup de interese, sau doar ca ai bani si iti cumperi un loc in Parlament….trebuie sa spunem nu dictaturii non valorilor…va fi o lupta grea, dar o vom castiga daca tinem unii de altii cum se spune.

  43. Multumesc pentru raspuns, AnaB – si pentru eleganta. In ceea ce priveste educatia, domeniu in care ati propus un proiect, interventia statului poate fi discutata – chiar daca desigur ne rezervam dreptul, fiecare, de a avea pareri diferite. Apreciez ca intrati in dialog. Ceea ce nu apreciez este aflierea politica pe care o aveti in acest moment. Nu ma intelegeti gresit – daca aveti o vocatie social-democrata, ramaneti asa – desigur, sper eu, pana va dumiriti….dar nu va asociati cu ceea ce se numeste PSD. Fie incepeti alt partid, fie mutati-va la altul. In acela in care sunteti, ati avea una din muncile lui Hercules – curatarea grajdurilor lui Augias.
    In fine, e alegerea Dvs, desigur. Daca pe Dvs va cred, de pilda, ca nu sustineti interventia maxima a statului, pe multi dintre colegii Dvs nu ii cred.
    Veti fi asociata cu ei, va place sau nu.
    La buna vedere.
    PS Ce ziceti de Rawls ? De von Mises ?
    Educatia de calitate a fost si va ramane mereu un lux. Statul ar trebui sa asigure nivelul decent – si desigur, nu o face – inca. Daca doriti atingerea decentei si atat, urmand ca restul sa vina din domeniul privat. nu pot decat sa subscriu.

    • Vasile007
      asigurare unui nivel decent, prin sanse egale a unui copil la un nivel de educatie acceptabil anului 2009 +viitor este ce sustin eu in educatie…nu voi fi niciodata de acord ca un copil sa fie condamnat doar pentru ca s-a nascut la tara sau dintr-o familie mai nevoiasa…..eu am ajuns la Yale nu pt ca mi-a platit taticu, nu pt ca taticu ar fi fost securist comunist (tatal meu a fost pompier) ci pur si simplu pt ca am avut sansa sa invat carte…deci sustin interventia activa a statului prin politici tintite numai in domenii de siguranta nationala cum ar fi educatia de exemplu..in rest sustin formarea clasei mjlocii si a unei economii de piata functionala….cateva exemple

  44. Asa este dna AnaB problema este ca nonvalorile au devenit o forta destul de greu de combatut, atata timp cat ei sunt luati ca etalon. Noi ceilalti care nu vrem sa jucam cum ne „canta” ei sau cei care ii sustin suntem automat ignorati, luati in derizoriu sau ni se „prepara” cateva casete.
    Intradevar batalia nu este usoara dar cred ca trebuie sa incepem odata, daca nu vrem sa mai asteptam ca si alti Mareani sa ne dea lectii de cum poti „creste” mare fara prea multa carte.
    Daca nu schimbam mentalitatea copiilor de azi nu mai avem nici o sansa, noi ca natiune.
    Hai sa facem ceva!

    • George
      te invit sa te gandesti sa faci parte din echipa NTT….ce zici?

  45. Exact ceea ce ceri tu de la partide a facut PDL-ul, si in special Basescu: A discutat si despre problemele diasporei, a intrat in dialog cu cetatenii din afara tarii (nu in ultimul rand si datorita lui William Branza).

  46. revin fiindca constat ca sunt bagat in seama… va multumesc…vad ca multi din cei plecati ( ma feresc sa spun diaspora..(care cred ca nu caracterizeaza natia noastra….cand ne desprindem de glie nu mai suntem ce am fost … un oltean in ardeal devine ardelean si nu-i suporta pe olteni … un roman plecat nu mai e roman… decat cu rare exceptii si aceeia merita „sarut mana”… desi de cele mai multe ori sunt considerati securisti…).. sa revin…nu vad suparare ca in sectiile din occident au votat mai mult decat puteau incapea … adica si cei ce nu au venit…sectia din Paris e celebra…. nu mai spun de ce… concluzie…. sunteti in tari cu democratie veche.. cum puteti fi de acord ca acolo unde ati pus votul sa puna si organizatorii de la ei…votul vostru chiar credeti ca mai conteaza… dejz multi din cei care cred ca voteaza bine informati s-au lecuit .. indiferent cu cine au votat…daca cei care organizeaza alegerile pun voturile din buzunar… ce sens mai are sa mergem noi la vot…suntem in situatia Romei din secolele II-III… candidatii la functia suprema ofera poporului si pretorienilor( adica servicii secrete…) gologanii.. si ala care da mai mult e imperator…

  47. in legatura cu hold up-ul senatorului…. grav e ca un cetatean, nu conteaza care e ridicat cu duba de pe strada sa i se puna cateva intrebari….atunci te intrebi… ba voi l-ati impuscat sau nu pe ceausescu….dac cei care au plecat din Romania din cauza unor astfel de fapte se bucura ca acum le fac ” ai lor”…si le suporta ” ceilalti”….ma sperie democratia pe careo vrem aici la noi…succes tuturor…

  48. Am plecat acum 10 ani din Romania. Nu am votat la aceste alegeri nu pentru ca era departe sau asa ceva. Nu am votat pentru ca interesele mele sunt diferite de cele ale romanilor care traiesc in tara. Daca votam, votam asfaltangii. Sa pune impozite cat mai mari si toti banii sa-i bage in sosele. Mie nu-mi trebuie scoli bune in Romania. Copii mei invata in alta tara. Nici spitale bune nu-mi trebuie. Mie imi trebuiesc doar sosele bune. Sa am pe ce ma plimba prin tara, cu masina inchiriata de la Viena, cand vin sa ma grozavesc la prietenii mei din copilarie.
    De aceasta nu am votat.

  49. Acest egoism se va intoarce impotriva celor care gandec cu egoism ( ca mai sus) . Daca tu vii in tara sa te dai mare , este o realizare pentru tine ?
    Cine esti cu adevarat ? Ce valorezi tu ca om ? Ce lasi in urma ta , pentru copii tai ?
    Cand copiii tai ( sau chiar tu) se vor plimba prin Romania ,doar in vizita vor fi atacati de cei la care voi nu va ganditi cand dati un vot , si care au ramas in aceasta tara la greu , atunci cand tu ai plecat .
    Este o mare dezamagire sa intalnesti asa opinie …………
    Pentru binele tau si al copiilor tai , te rog sa mai analizezi aceasta situatie …….atunci cand dai un vot , la intamplare … gandeste in viitor !

    • Pai, mai degraba, voi dati votul la intamplare….nu cei care traiesc si muncesc afara. Consider ca suntem chiar mai informati decat multi dintre voi, pentru ca avem access la surse diferite de informatii, nu suntem indoctrinati de canalele voastre de stiri, neprofesionale si subiective, care, in loc sa serveasca interesul public isi servesc prin lipsa de obiectivitate interesele lor financiare. Mai fiti convinsi ca cei care vor sa voteze cunosc foarte bine realitatea din tara si ar trebui sa faceti tot ce este posibil sa ne usurati posibilitatea de a vota nicidecum de a ne pune piedici. Daca dorim sa votam ar trebui sa va ganditi ca nu o facem ca n-am avea ce face, din contra avem si noi ca si voi interesul ca tara sa fie bine guvernata si sa adere la valorile occidentale de care noi avem parte si aici. Nu este in avantajul vostru sa ne excludeti de la vot.
      Cei carora nu le pasa de Romania, nu mai au legaturi cu tara,
      nu-i intereseaza Romania, nu voteaza indiferent de maniera in care se desfasoara votul.

  50. Votul uninominal prin coresponenta sau direct este perimat.
    Votul uninominal -contractual ar elimina kilul de zahar si faina, cu obligatiile intre parti pentru perioada in care se indeplinesc clauzele.
    Un contract tip, cu clauze de genul ” voi asigura locuri de munca in zona din care provin la o medie lunara de xxx euro pentru fiecare votant sau voi suporta toate cheltuielile familie sale in cunatum de 3 capete ori xxx/luna, pe perioada mandatului daca nu pot sa aduc investitori ” ar betona relatia dintre alegator si ales, chiar prin corespondenta.
    O scrisoare goala, de vot actual, cu casute si un ix nu are valoare, chiar retrimisa in tara.
    Daca cel votat nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contract, ciclic, pe peioade de 30 de zile, va iesi in decor automat fara curte de arbitraj si va face inchisoare pe zece ani cu confiscarea averii si limitarea drepturilor pe viata.
    Votul prin corespondenta nu ar face altceva la ora asta decat sa probeze adresele romanilor din diaspora, ca rezultat al muncii eficiente depusa de cineva.

  51. …si am uitat, sa fie VOTUL LA VEDERE, nu secret ca acum.
    Votantul scrie cu manutza lui numele si seria de buletin pe contractul de vot.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.