Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 24, 2011 in Politic | 18 comments

Votul diasporei romanesti (I)

Este bine sa stii ca ai nascut intrebari si atunci cind vei fi deputata sper sa iti onorezi toate promisiunile facute. Aici vei avea sprijin numai daca te tii de cuvintmi se scria intr-un mesaj primit dupa o dezbatere organizata de catre romanii de la Microsoft in timpul campaniei parlamentare din 2008 . Nu am ajuns deputat pentru ca, dupa inscenarile si atacurile josnice la care am fost supusa in tara in acea perioada,  romanii din colegiul SUA, Canada, Australia m-au taxat ca sunt membru PSD (am mii de mesaje in acest sens in care mi se spunea ca singurul motiv care ii impedica sa ma voteze este sigla PSD…..daca nu eram membru PSD nu aveam nicio problema sa primesc votul lor etc!).

Sigur, fara a fi acuzata de subiectivism pentru ca nu este deloc asa, recunosc ca ma asteptam ca romanii din SUA, Canada, Australia sa aprecieze mai mult ce inseama votul uninominal, sa judece si sa acorde votul pentru candidat si proiectele sale nu pentru sigla partidului. Ma asteptam ca romanii din SUA, Canada, Australia sa dea un semnal si un exemplu ce inseamna votul uninominal. Desi rezultatele electorale au aratat ca eu am obtinut cel mai mare scor electoral obtinut vreodata de un candidat PSD in diaspora, fiind prima clasata ca si procentaj (in conditiile in care, in mai putin de o luna, a trebuit sa calatoresc in cel putin 15 state din SUA si Canada, iar in campanie nu am fost ajutata absolut deloc de cei care se ocupau de la partid cu campania pentru colegiile din diaspora!) scorul de pe „tabela de marcaj” cum ar spune sotul meu, a fost, la final, defavorabil mie. Realitatea votului parlamentarelor din 2008 a aratat ca atat in tara cat si in diaspora nu a contat decat sigla partidelor. Nu candidatul. Nu programul politic al respectivului candidat. In tara colegii mei erau votati, in majoritatea cazurilor datorita siglei partidului pe cand in SUA, Canada, Australia eu nu eram votata doar datorita siglei partidului! Acesta a fost realitatea, ca le place sau nu le place unora sa o recunoasca. Tocmai de aceea fiecare vot primit de mine in anul 2008 m-a onorat si m-a responsabilizat tocmai pentru ca am stiut ca este un vot dat pentru candidatul si proiectele Anei Birchall.

Sper si rog  pe toti cei care mi-au acordat votul in 2008 sa nu se supere ca scriu aceste randuri, cu aceiasi sinceritate cu care le-am vorbit si atunci cand ne-am intalnit in 2008 dar cred ca este important sa analizam ce reprezinta si care este miza votului diasporei!

18 Comments

  1. Eu am mai multe observatii:
    A.-Nu este corect sa aruncati vina ca nu ati fost aleasa pe votanti.Nu este corect din nici un punct de vedere.Nu este util.
    Nu este nici adevarat ca este vina lui(decat in mica masura).
    B.-Nu este corect sa aruncati vina ca nu ati fost aleasa pe PSD.Nu este util.Desi este adevarat intr-o anumita masura nu este adevarat in cea mai mare masura.
    C.-Candidatura pentru si alegerea intr-o functie de primar V-ar avantaja mai mult decat cea pentru (euro)parlamentar dpdv al oportunitatilor,carierei,notorietatii,experientei si in special dpdv al posibilitatii de a demonstra valabilitatea proiectelor Anei Birchall.Si alegerile pentru primarie au un mai pronuntat caracter de uninominal.

    • tibi
      nu arunc nicio vina ci pur si simplu analizez situatia asa cum a fost…va urma si partea a II a si a III a. Nu este prima data cand vorbesti de candidatura pentru o primarie…de ce?

      • „Nu este prima data cand vorbesti de candidatura pentru o primarie…de ce?”
        Eu visez sa conving cativa candidati la primarie sa asume public ca daca vor fi alesi vor respecta (si) urmatoarele doua idei:
        1.-vor posta detailat si regulat pe site-ul primariei absolut toate cheltuielile primariei (atat cu achizitiile de materiale,servicii si investitii cat si cu personalul).
        2.-vor recupera rapid (max 3 luni) de la cei vinovati prejudiciile aduse primariei in cazul in care primaria a pierdut irevocabil un proces.Sau vor esalona recuperarea sau va intenta proces pentru recuperarea acestora daca vinovatii nu isi recunosc vina.
        Si incerc sa identific posibili candidati care sa fie in stare sa asume aceste doua idei.Care sunt corecte,oportune ,nu contravin legilor si a caror aplicare nu necesita cheltuieli.
        Si care sunt puternic aducatoare de voturi.Este obligatoriu sa fie impusi oameni corecti la conducerea unitatilor de stat.Si eu cred ca daca cinea asuma aceste doua idei este o mare probabilitate sa fie o persoana corecta.Daca cativa candidati care isi asuma aceste doua idei vor fi si alesi si le vor respecta aceasta va fi un exemplu despre cum se pot castiga alegerile si despre cum ar trebui facuta politica siadministratia.S acest exemplu ar fi posibil sa fie urmat treptat si de (multi) altii.Poate chiar un partid sau mai multe sa accepte aceste doua idei.Si treptat conducatorii (atat cei alesi cat si cei numiti) sa fie obligati sa respecte aceste doua idei.
        Nu vad o alte cale de a impune treptat oameni cinstiti in functii de conducere.Decat prin puterea exemplului pe care sa il ofere cativa conducatori.
        In afara de asta cred ca un primar are posibilitati sensibil mai mari de a-si face cunoscute si de a-si impune solutiile ,metodele,personalitatea.

        • tibi
          de acord cu tine si cred ca ti am mai spus c anu am nicio pbl sa sustin punctele tale pentru ca mi se par corecte.
          Revenind la votul diasporei si implicatiile sale asupra rezultatului alegerilor astept cu mare interes parerea ta.

          • „Revenind la votul diasporei si implicatiile sale asupra rezultatului alegerilor astept cu mare interes parerea ta.”
            Eu traiesc in Romania asa incat nu stiu daca parerea mea despre votul diasporei este relevanta si nici nu stiu prea multe despre asta.
            Dar recunosc ca eu am o parere despre aproape orice.
            Stiu ca in Ungaria se discuta acum intens problema asta si datorita legii care da dreptul oricui care poate demonstra ca are stramosi maghiari sa primeasca cetatenie (nu stiu daca si drept de vot).Stiu si ca preşedintele grupului conservator din Parlamentul European l-a informat pe premierul ungar că a acorda drept de vot minorităţii maghiare din străinătate nu este acceptabil.
            Adevarul este ca opiniile mele sunt mai degraba liberale si eu consider ca nu pot fi ingradite drepturile unor categorii de cetateni.Nu pot exista cetateni de ranguri diferite.Eu cred ca daca ai o cetatenie este corect sa ai si drept de vot.
            Intradevar, cred ca este mai dificil dpdv tehnic sa asiguri exercitarea acestui drept.Dar cred ca statul are obligatia sa asigure posibilitatea rezonabila de exercitare a acestui drept de catre orice cetatean roman asa incat procentajul participantilor la vot al diasporei sa fie unul corect.Cum se poate asigura dpdv tehnic acest lucru eu nu ma pot pronunta.

            „de acord cu tine si cred ca ti am mai spus c anu am nicio pbl sa sustin punctele tale pentru ca mi se par corecte.”
            (O paranteza- Cato cel Batran isi incheia orice discurs, indiferent de tema abordata, printr-un apel la distrugerea Cartaginei: Carthago delenda est!)
            Am inteles ca Vi se par corecte si ca le sustineti.
            Nu puteti fi mai explicita?Aveti in vedere o eventualitate (rezonabila) de a candida la locale sau mai degraba la (euro)parlamentare?Pentru ca eu cred ca sustinerea cea mai eficienta a celor doua idei si a ideii ca principala problema este cea de impunere de conducatori cinstiti este aceea pe care o pot oferi candidatii la functii de primari si de presedinti de CJ care sa asume public cele doua idei.

          • tibi
            corect, este obligatia statului. Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca un roman ar fi contestat rezultatul alegerilor pt ca a fost impedicat sa voteze (de ex cea mai apropiata sectie de vot se afla la 3 ore de condus!)

          • ” Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca un roman ar fi contestat rezultatul alegerilor pt ca a fost impedicat sa voteze (de ex cea mai apropiata sectie de vot se afla la 3 ore de condus!)”

            O intrebare retorica.Dar eu Va raspund: nu s-ar fi intamplat nimic important.

  2. Dar cit de reala e independenta unui parlamentar PSD (ales si uninominal) Ana? Sau in PDL (Teo Trandafir)?
    Sa nu uitam ca diaspora are alte referinte, alta experienta.
    Romanii din diaspora sint pragmatici. De asta au stat de vorba cu tine, de asta te-au votat. Daca nu erai tu nu ar fi facut nici una si nici alta.
    Nu mai repeta experienta.

    • Tio
      pentru fiecare este un inceput. Speram ca diaspora sa poata judeca si analiza omul, faptele si proiectele sale dincolo de sigla unui partid.

      • Ana tu nu potzi sa ne schimbi pe noi (sa te votam chiar daca eshti inrolata in acelashi PSD de acum patru ani, neschimbat). Peste doi ani daca vei candida din nou vei patzi la fel garantatat.Majoritatea dintre noi nu suntem socialishti, nu prea ne plac sindicatele, suntem pragmatici de asta am shi plecat asha departe. Deci sa fie foarte clar atata timp cat voi cei tineri nu facetzi curat in PSD (Bunicutza, Nastase, shi toate relicvele fostului regim, precum shi altii de teapa Vanghelie) cred ca nu ai shanse prea mari prin Nord America.

        Sa auzim numai de bine!

        • Un emigrant din Canada
          as fi foarte interesata sa iti aud parerea despre votul disaporei, utilitatea si importanta acestui vot.

          • Vezi am atins punctul tau slab PSD-ul…..nu prea iti place sa discutzi cu noi despre partidul pe care il reprezintzi? Oare de ce ?…..iti este cam peste mana? incerci intotdeuna sa-i faci pe cei cu care discutzi sa faca exceptzie de partid, ducand sau intorcand discutzia spre ideile tale shi proiectele de care eshti animata.
            De ce nu ai guts sa fi cu adevarat independenta?……. crede-ma ai fi mult mai credibila aici shi oriunde!
            Shi acum sa-tzi raspund:
            1. diaspora voteaza sau nu dupa ii dicteaza conshtiintza;
            2.votul diasporei este util in conditiile in care are pe cine vota/alege;
            3. votul diasporei este important ca oricare alt vot conform sloganului „fiecare vot conteaza”.

            Sa auzim numai de bine!

      • Uite Ana eu sunt unul din diaspora. Daca sunt prost asha sunt eu shi nu ai ce-mi face (sic). Dar daca crezi ca ma prosteshti mai mult nu ai nici o shansa (din nou sic). Cum vrei sa cred ca proiectele tale (care sunt laudabile) le vei duce la indeplinire fara sprijinul partidului in care te-ai inrolat? Sau cand discutam de proiecte sa nu vorbim de PSD ca shi cum tu nu ai face parte. Uite noi (multzi din diaspora) uram PSD-ul din multe, foarte multe motive pe care nu are rost sa le postez aici. Cand voi cei tineri vetzi face curat in PSD atunci mai discutam……pana atunci cred ca shansele tale in Nord America nu sunt prea mari.

        Sa auzim numai de bine!

  3. Dar cum explicati ostilitatea acestor oameni fata de PSD? Care sa fie cauza? caci Dvs. spuneti: „am mii de mesaje in acest sens in care mi se spunea ca singurul motiv care ii impedica sa ma voteze este sigla PSD…..daca nu eram membru PSD nu aveam nicio problema sa primesc votul lor etc!” si „Realitatea votului parlamentarelor din 2008 a aratat ca atat in tara cat si in diaspora nu a contat decat sigla partidelor. Nu candidatul. Nu programul politic al respectivului candidat. In tara colegii mei erau votati, in majoritatea cazurilor datorita siglei partidului pe cand in SUA, Canada, Australia eu nu eram votata doar datorita siglei partidului! „. Si asta in conditiile in care ati obtinut cel mai bun scor inregistrat de un candidat PSD in diaspora, dupa cum ati aratat.
    Daca asa stau lucrurile atunci cred ca este destul de clar ca ostilitatea acestor oameni, din diaspora, se indrepta spre PSD, nu spre Dvs, spre programul Dvs. politic. Intrebarea care se pune este: de ce asa? De ce aceasta ostilitate fata de PSD? Dumneavoastra ce ati simtit cand ati fost acolo si ati stat de vorba cu acesti oameni? A fost oare acest vot, un vot negativ, adica, spre ex., nu pentru PDL, ci impotriva PSD? Pentru ca, din ceea ce spuneti, sper sa nu gresesc, dar ar rezulta ca daca ati fi candidat sub sigla PDL sau PNL, sau unui alt partid, diaspora v-ar fi votat… Gresesc..?

    • Motanul Incaltat
      nu nnu gresesti dar as vrea sa dezbatem votul din diaspora si implicatiile sale fara a particulariza la candidatura mea. Am mentionat candidatura mea pentru ca mi se parea corect sa impartasesc cu voi realitatea acelor zile dar scopul acestui post este de a dezbate importanta acestui vot. Astept cu interes parerile tale. Multumesc

  4. Romanii din America au ramas cu impresia ca PSD a ramas partidul lui Iliescu si asta te-a depunctat. Sigur, multi au trecut peste aceasta pb si te-au votat, dar nu suficienti. Si cum sustii si tu, voteaza prea putini.
    Nu trebuia sa te dezici de trecutul partidului. Asta a fost o greseala. Evident pt cea mai mare parte din ea e responsabil stufful de partid pt diaspora, dar pt o mica parte tb sa-ti asumi si tu vina.
    Daca as fi fost managerul tau de campanie…. Il puneam si pe Iliescu pe bannerele electorale cu mesajul:
    „Candva condusi de un tiran, acum un partid democratic care creste odata cu RO, fii parte din echipa social-democrata”
    Meriti felicitari pt performanta atinsa ca si candidat PSD in diaspora din Lumea Noua, dar tb trase si invataminte, care pot fi sistematizate si adaugate ca lectie in manualul de marketing politic. In Austria avem partide neo-naziste(partidul libertatii de ex) care pun in asa fel pb incat si noi expatii achesam cateodata la ideile lor. Bine, cei mai multi membrii ai „Freiheitliche Partei” sunt rau-intentionati, deci comparatia se refera doar la felul in care se face o campanie unui partid prost vazut.
    Tovarasul (o spun cu respect, tovarasul meu) Iliescu este un f bun ideolog, dar un lider lamentabil. E pacat sa-i ignoram calitatile, dar si mai mare pacat ar fi sa trecem peste defecte. Deci intr-o campanie inteligenta a PSD sunt folosite calitatile membrilor, iar defectele sunt evidetiate ca sa existe o garantie ca ele nu vor fi lasatesa se manifeste.

    • Ovidiu
      eu inteleg votul uninominal altfel decat il intelegi tu.

      • Daca perceptia publica spune ca ceea ce conteaza e sigla de partid, atunci inseamna ca asa e 🙂
        Pt ca alegatorul are intotdeauna dreptate! Am pus infrangerea ta pe seama comunicarii insuficiente cu cei care si-au exercitat dreptul la vot. Uite chiar si o propozitie precum „Luati ochii de la trandafiri si uitati-va bine la mine” ar fi schimbat sortii, iar psd-isitii n-ar fi avut de ce sa se supere stiind care e imaginea partidului peste ocean. Merge ceva similar si pt colegiile din Ardeal, pt Regat, dimpotriva. Marketing politic, adaptare – vorbesc de lucruri practice.
        ps: nici nu-ti iamginezi ce diferenta poate face un poster – mai ales daca apare si un animalutz cu candidatul.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.