Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 22, 2011 in Politic | 16 comments

Voteaza cu doua cartele = reteta de a trece legi!!

nu, nu este o gluma proasta ci realitatea zilelor noastre din Parlamentul Romaniei. Ce legitimitate are un act normativ adoptat in Parlament printr-un asemenea vot?

Normal ar fi ca toti cei care au votat in aceasta maniera sa isi dea demisia urgent. Se va intampla acest lucru? Ma indoiesc. Legea care reglementeaza o asemenea infractiune trebuie rapid modificata astfel incat si pedepsele sa fie pe masura faptelor nu asa cum este acum. Nu in ultimul rand cred ca se impune modificarea drepturilor dar mai ales a obligatiilor fiecarui parlamentar (inclusiv remuneratia in functie de prezenta!). Poate ca nu ar strica si infiintarea unui post de televiziune (gen TVR Info) exclusiv dedicat transmisiilor in direct a  lucrarilor Parlamentului (asa cum exista si in alte tari de exemplu CSPAN 2 din SUA) astfel incat fiecare roman sa ii vada cum se comporta in Parlament.

16 Comments

 1. In orice tara normala Parlamentul ar fi fost inconjurat de multimi furioase.
  La noi vorba buna trebuie inlocuita cu ceva mai dur.
  Am senzatia ca am inlocuit o nomenclatura comunista cu 10 nomenclaturi diferite: a politicienilor, a baronilor, a energiei, a imobiliarelor, s.a.m.d.
  Ca sa nu-mi amintesc ce monumente platim ca sa se faca de ras in parlament. Ma refer la tolomaca aia cu TVR Hunedoara…

 2. Ana,
  Pare o chestie minora – s-o fi dus omul pina la toaleta. Sanctiunea actuala e probabil suficienta. Oricum nu a fost o cartela furata si s-a votat impotriva vointei detinatorului. E relativ ieftin sa introduceti cititoare de amprente (cele mai ieftine laptopuri le au deja) in complementarea cartelelor ( nu cred ca nimeni o sa-si taie degetul ca sa- lase pentru un vot :-)). Ar fi interesant sa vad daca USLul ar avea „balls”” sa propuna asa ceva (cititoare de amprente). Nu de alta dar vin si ei la putere …..

  • Marian,
   Este o chestiune de partid (Ana este inrolata intr-un partid ) shi trebuie sa mai atace puterea din cand in cand ca sa poate fii trecuta pe un loc eligibil de catre pontangiu la alegeri.
   In legatura cu cititoarele de amprente cred ca nu va functziona in Romania deoarece se pot face copii din cauciuc (cu amprente cu tot) a degetelor. De fapt cred ca in marlania din Parlamentul Romaniei” nu poate functziona nimic corect.

   Sa auzim numai de bine!

   • Un emigrant din Canada
    de unde si pana unde stiti ca e o chestiune de partid cand sunt si colegii de partid care au votat asa? Ce ar fi sa va informati putin mai mult si mai bine inainte sa aruncati asa cum cuvintele?!

    • Ok, „mea culpa” dar daca este asha cum spui pot afirma ca nu este nici o diferentza intre mentalitatea diferitelor partide (membrilor de partid) atunci cand este vorba de incalcarea legii (in parlament).
     Ana , nu inasprirea pedepselor va duce la respectarea legii ci indepartarea posibilitatzilor de incalcare a legii…e ce zici de asha o abordare a problemei?…nu-i asha ca nu este tipic romaneasca?

     Sa auzim numai de bine!

     • Un emigrant din Canada
      combinat cu aplicarea si executarea pedepselor

   • emigrant,
    o idee! ce-ar fi sa facem o afacere – deputati de caucic gonflabili in asa fel incit sa para prezenti la camere si sa poata vota altii pentru ei. Sa zicem ca am vinde cu 5000 euro deputatul gonflabil. Cred ca la actualul parlament nu s-ar vedea nici o diferenta (gonflabili sau reali) :-))

  • marian
   nu este o chestiune minora pentru ce pun eu in discutie este legitimitatea unei asemenea legi adoptata astfel. Sanctiunea actuala este ca votul este valabil iar parlamentarul respectiv nu mai este primit la vot pentru 15 zile (mare sanctiune ce sa zic!).

   • Ana,
    Totusi e o diferenta intre a „numara”” voturi care nu exista (gen Roberta A) si a da cardul unui coleg cu instructiunea sa voteze (pentru sau impotriva) la o lege.
    Pedeapsa de a fi suspendat de la vot pe 15 zile pare ok. Tu ce propui? Datul afara din parlament , plutonul de executie? Atunci pentru o crima mai grava gen Roberta care ar fi sanctiunea ? Arderea de vie?
    Chestiunea este minora in raport cu alte discutii politice – reorganizarea tarii , rescrierea constitutiei plus atentia la economia R

    • marian
     imi pare rau sa te contrazic dar ca avocat am o problema privind legitimitatea unei asemenea legi si perpetuarea unei asemenea practici cand legea spune clar ca votul este personal. Nu este deloc minor ca cei care fac legi le adopta nerespectand legea!
     Sigur si celelalte teme sunt importante dar si functionarea si respectarea legii este tot atat de importanta daca nu mai importanta. Daca cei 3 nu votau legea respectiva nu era adoptata!

  • marian
   interesanta propunerea cu cititorul de amprente dar la cat de inventivi sunt unii imi e teama ca nu e neaparat o solutie….cel mai bine este o lege modificata cu sanctiuni aspre care sa si fie puse in practica.

 3. Campania mea asupra votului la două cartele, de pe 1 martie 2011, nu a atras atenţia nimănui… Şi eu făcusem acolo capturi din transmisia video oficială…

  • Bibliotecaru
   scuze nu am vazut postul tau din 1 martie.

 4. Stimată Ana Birchall, cu tot respectul vă spun căci aţi ales o grea patimă: politica românească, aici se fură, îmi cer scuze pentru termen, „se măsluieşte” cam tot ce se poate, de la deputaţi la senatori, de preferat doar cei ce „deranjează” prin atitudinea lor pe ceilalţi colegi de partid/partide. Astfel, iniţiative legislative, se pot sau nu concretiza în proiecte de lege, se votează fie forţat / preferenţial sau se cumpără / mituieşte, de la caz la caz cu aprobarea celui în grad superior.
  Este foarte frumoasă şi onorabilă profesia dvs.
  O singură întrebare am: Politica românească nu poate beneficia de principiul „Quo Vadis” sau „Mea Culpa”. Este foarte probabil să nu expun corect sau la subiect aceste principii.

  Cu aleasă stimă şi deosebită consideraţie: Cosoreci Florin
  Un feroviar înrăit al acestei naţiuni.
  Salvaţi Calea Ferată Română, un simbol al naţiunii române.

  • MDCCLXXXIX
   important este sa te lupti pentru ceea ce crezi

Trackbacks/Pingbacks

 1. Nu votului multiplu! | Ana Birchall - [...] Politici Publice pentru un proiect de lege care să pedepsească votul multiplu. Încă din iunie scriam despre acest subiect…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.