Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 21, 2013 in Politic | 1 comment

Vizele nu vor mai fi o piedica in calea investitorilor interesati de tara noastra

 

M-am hotărât să depun o propunere legislativă prin care să asigur facilitarea obținerii vizelor de România pentru toți investitorii din afara spațiului Uniunii Europene, sunt convinsă că această simplă măsură, fără nici un impact bugetar, va aduce un plus considerabil de investiții în țară, în foarte scurt timp.

Pe parcursul vizitei mele în India, investițiile și relațiile comerciale au ocupat un loc important pe agenda zilnică. Foarte rapid, am constatat că oamenii de afaceri cu care m-am întâlnit și membri ai Camerei de Industrii și Comerț ASOCHAM, s-au arătat foarte interesați de oportunitățile de investiții profitabile pe care România le prezintă, dar, în același timp, consideră că politica vizelor pe care România o are în relație cu India este cel puțin descurajantă pentru orice investitor. 

Eu sunt de acord cu faptul că politica de vize a României trebuie să protejeze atât teritoriul României cât și cel al UE împotriva imigrației ilegale și împotriva tuturor amenințărilor la ordinea și siguranța publică, dar această barieră nu trebuie să se manifeste și împotriva intereselor economice ale României. Atragerea de capital și investiții este o prioritate și, în momentul de față, această prioritate este încurcată de proceduri mult prea greoaie și absolut inutile pentru oamenii de afaceri, nu numai din India, dar și din alte state din afara Uniunii Europene, care sunt interesați să investească în economia noastră.

Știați că pentru acordarea unei vize pentru un om de afaceri din India este nevoie de o invitație din partea unei companii române sau din partea unei instituții publice iar termenul de soluționare a vizei este în primă instanță de 60 de zile la care se adaugă încă 30 de zile pentru procesarea vizei? Un reprezentant al unei companii indiene trebuie să aștepte cel puțin 90 de zile pentru proceduri birocratice de acordare a vizei. Oare în acest fel considerăm noi că trebuie să procedăm pentru a atrage investiții străine în România?

Voi depune în scurt timp o inițiativă legislativă, spre dezbatere și adoptare în Parlament, prin care voi solicita simplificarea procedurilor de acordare a vizelor pentru investitori și oameni de afaceri din țări non-UE, cu potențial investițional mare. Așa cum Germania, Franța sau Bulgaria au reușit să atragă investitori străini prin facilitarea accesului acestora pe piețele interne, fără să încalce reglementările comunitare din domeniu, consider că și România trebuie să facă pași hotărâți și rapizi în această direcție.

Întâlnirile cu reprezentanții Ministerului de externe, Ministerului Comerțului și Ministerului Tursimului din India au fost foarte informative și pozitive pentru ambele părți. De asemenea apreciez faptul că m-am întâlnit cu 2 din cele 3 asociații patronale de nivel național unde am discutat despre oportunitățile pe care România le are de a deveni un „hub” investițional regional pentru India și alte state cu potențial de investiții.

Mă bucur că o delegație a oamenilor de afaceri din India a confirmat o vizită în România, la invitația mea și de asemenea consider foarte oportună colaborarea mai strânsă la nivelul diplomației parlamentare dintre România și India și în acest sens membri Grupului de prietenie India – România din Parlamentul Indian sunt în asentimentul meu și vor susține o vizită de răspuns în România, după alegerile generale de anul viitor.

 

1 Comment

  1. De acord:

    „Atragerea de capital și investiții este o prioritate. […] De asemenea apreciez faptul că m-am întâlnit cu 2 din cele 3 asociații patronale de nivel național unde am discutat despre oportunitățile pe care România le are de a deveni un „hub” investițional regional pentru India și alte state cu potențial de investiții”

    Ce fel de investitii, ce fel de capital ar putea veni din India? Eu as dori sa stiu la modul concret, spre exemplu: ‘investitii in industria constructiilor de masini’. Mi se pare ca discutam la modul foarte general, fara tinte concrete.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.