Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 27, 2010 in Politic | 8 comments

Vecinii nostri bulgari nu vor sa fie comparati cu noi

Nu am avut niciodata accente de „nationalism exagerat” desi recunosc ca am un puternic sentiment de patriotism si respect fata de identitatea nationala, dar nu am putut sa nu ma infurii cand am citit  acest articol din Gandul prin care „Bulgarii îi roagă pe nemţi să nu-i mai compare cu România”. Pur si simplu nu mi-a venit sa cred stiind cat de mult i-am ajutat pe bulgari in perioada pre-aderarii la UE. Cu siguranta vecinii nostri au uitat cand noi, romanii, ii caram in spate in mai toate intalnirile din perioada 2003-2004 ….si nu vorbesc din auzite….Asta e…unii mai si uita….

8 Comments

 1. Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești!!

  • Ioan MM
   nu se pune problema chiar in termenii acestia dar este deranjant cand ii vezi cu coada pe sus cand au si ei bubele lor in cap.

 2. Dar eu ma intreb: care sunt meritele acelea exceptionale ale Bulgariei? Mmm.. ia sa ne gandim.. A, da! uite ca am gasit un merit „exceptional” al Bulgariei ! Faptul ca a propus la candidatura de Comisar UE pentru cooperare internationala pe o tipa, Rumiana Jeleva, care la audieri ne-a facut pe toti sa radem cu gura pana la urechi si tinandu-ne de burta! :)) Evident ca Jeleva nici nu se compara cu Dacian Ciolos, evident ca nici nu se poate compara. Adevarul e ca nici noi nu dorim ca Bulgaria sa fie comparata cu Romania! Sa-i lasam in sucul lor , aaa.. pardon.., in meritele lor proprii !! 🙂

 3. „…..cat de mult i-am ajutat pe bulgari in perioada pre-aderarii la UE.” Da, bulgarii prin aceasta cerere fac politica exact cum face-ti dumneavoastra prin fraza de mai sus.. Am sa ma explic: de fapt ajutandu-i pe bulgari ne-am ajutat pe noi (nu se putea intra pe rand in UE ci impreuna cu Bulgaria), deci ajutorul de care vorbiti nu a fost dezinteresat.
  La fel face-ti „politica” cand bravati utilizand fraza „Nu am avut niciodata accente de “nationalism exagerat” desi recunosc ca am un puternic sentiment de patriotism si respect fata de identitatea nationala,…”
  Am sa ma explic: De ce nu ne spuneti (sunte-ti destul de titrata) ca intrarea in UE va stirbeste din IDENTITATEA NATIONALA si va cam ajusteaza perceptia asupra conceptului de PATRIOTISM?Poate gresesc dar am sa va dau numai doua exemple :
  1.Integrare in UE inseamna pierderea unor valori nationale;
  2.Integrare in UE aduce influenta strainilor asupra valorilor romanesti.
  Woops!
  Chiar daca se spune ca politica este o „w–e”, va rog nu va mai jucati cu cuvinte (PATRIOTISM, etc..)al caror sens nu-l intelege-ti (sau va faceti ca nu-l intelege-ti).

 4. Ei sunt o tara mult mai mica, o economie orientata spre servicii, cu un sector agro-turistic important, intr-un cuvant flexibili in comparatie cu noi. In plus au si situatia monetara speciala enuntata in articol. Au si un guvern f capabil… poate ar tb sa invatam si noi si grecii de la ei ca revenirea se poate produce pe regiuni. Trecerea Bulgariei la euro mai curand de 2014 asa cum e prevazut pt RO, va plasa mai mica noastra vecina in randul tarilor dezvoltate…
  Ce a zis premierul Borisov arata stangacia sa diplomatica probabil, nu trebuia sa discute doar cu Merkel si putea mai intai sa discute si cu noi cum vedem o mai rapida integrare monetara a Bulgariei in euro.

 5. Un emigrant in Canada
  Intergrarea in UE nicidecum nu inseamna pierderea valorilor nationale, dimpotrivă. Ex:Limba româna este o limba oficială în UE(27).
  Desemenea s-au deschis oportunităti noi, posibilități noi de afirmare a valorilor natinale.
  Problema este efectiv la…NOI! La modul cum reusim noi să le impunem!…Si prin ce mijloace(vezi Mailat si altii).
  Există un principiu, al subsidiarității, care însă nu are nimic comun cu pierderea valorilor noastre.
  Deci, atenție la confuzii!!!!Sorry!

 6. Ioan MM
  Atentie la „confuzarea confuziei”:))
  Am zis „pierderea UNOR valori nationale, nu a tuturor valorilor nationale (era stupid).
  Shi pentru ca veni vorba de UE voi chiar credeti ca in intreaga UE o sa fie (cand o sa fie..heeee) la fel viata…..nu, nu o sa fie ….cine se naste bogat tot bogat moare sau cel putin o duce bine.
  Traim intr-o lume a banilor, cine are bani bine cine nu sa-i faca, dar pana cand cel sarac face banii cel bogat devine shi mai bogat …..asta este shi va fi.
  Chiar daca o sa-mi spui ca o sa fie o lume mai buna shi mai dreapta eu nu te cred shi sti de ce pentru ca acum am experienta de a trai shi intro tara bogata shi vad pe an ce trece cum se face mai bogata.
  Sa auzim numai de bine !

 7. Un emigrant din CANADA
  Dacă e vorba de bani și, implicit, de bogăția de acest fel, atunci ai dreptate.
  Nu mă iluzionez, ci cred ferm că este vorba și de altfel de valori. Valori imanente ființei umane!!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.