Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 8, 2011 in Politic | 6 comments

Varza de Bruxelles, productie interna

Liderii europeni se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a discuta situația financiară a Uniunii. Dezbaterea de fond vizează, în esență, dacă cei 27 de membri doresc o mai puternică organizare centralizată (o Uniune Europeană unită într-o structură supranațională, cu o politică fiscală unitară) sau o continuare a tendințelor recente de o Europă cu două viteze, cele 17 țări din zonă Euro reprezentând rangul întâi. Cel mai probabil, compromisul la care se va ajunge va fi mai degrabă în a doua direcție.

Și la această întâlnire, România este reprezentată doar în poză, și nu ca partener de dezbateri cu substanță. Sigur, nu ne mai miră acest fapt, având în vedere că reprezentanții noștri nu participă la aceste discuții cu un mandat care reflectă importanța României – a șaptea țară din uniunea europeană ca putere de vot. Noi nu plecăm la Bruxelles cu probleme interne legate de sistemul bancar, spre exemplu, ci cu o lipsa crasă de management a resurselor. Ca să vă faceți o idee de cât producem și câți bani sunt pierduți din lipsa de viziune a guvernării actuale, cifrele arată că avem o balanță de plăți cu Ungaria de mai puțin de 5 miliarde de Euro, cu aproape de două ori mai multe importuri decât exporturi. Cu Germania balanța este de 6,5 miliarde, din nou în defavoarea noastră cu 3:1, cu Austria la fel la 2,5 miliarde, iar cu China, de unde domnul Boc se mândrea că s-a întors cu contracte în valoare de 4 milioane de Euro, importăm de aproximativ 2,5 miliarde și exportăm în valoare de 350 de milioane de Euro. Sunt curioasă ce activitate au atașații noștri economici de prin ambasade, atunci când nu li se ordonă de ceilalți șefi să umple urnele de vot, apropo de atragerea de investiții. Totuși, politica externă a României nu înseamnă numai schimb de scrisori de acreditare, ci, în secolul nostru, politică economică externă. Sigur, domnul Baconschi este preocupat de economie… economia celor un milion de voturi promise!

6 Comments

 1. @Ana Birchall
  Excelent titlu!! Vad ca va este apropiat stilul jurnalistic. Felicitari!!
  Oricum, un articol diferit din punct de vedere al stilului decat celelalte scrise pana acum. Este bun si din punctul de vedere al marimii: nu foarte lung, concis!

  In alta ordine de idei:

  „Sunt curioasă ce activitate au atașații noștri economici de prin ambasade, atunci când nu li se ordonă de ceilalți șefi să umple urnele de vot, apropo de atragerea de investiții.”

  Hopa!! 🙂
  „Ce activitate au atașații noștri economici de prin ambasade”?
  Eu cred ca fac si ei ce-au invatat…
  😆

 2. Titlul este atat de ofertant daca te duci cu gandul la „varza mananci, varza gandesti!”….

 3. Pai nu prea avem cu cine sa reprezentam Romania la discutii, dar in poze daaaa, frumos articol si titlul foarte sugestiv.

 4. @Ana Birchall
  Felicitari pentru noul design al blogului! Elegant!

  • Motanul incaltat
   multumesc si ma bucur ca iti place…..ma reprezinta mai bine desi inca se mai lucreaza la el!

  • Am pierdut 2 ore uitandu-ma la galeria foto. Inadmisibil!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sarkozy refuza sa-i stranga mana lui Cameron… « Motanul Incaltat - [...] Varza de Bruxelles, productie interna [...]
 2. Datorii si constitutie | Ana Birchall - [...] cum scriam ieri, rezultatele summit-ului de la Bruxelles sunt de-o importanta majora nu numai pentru soarta Uniunii [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.