Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 7, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Un mediu cibernetic sigur înseamnă, în definitiv, protejarea cetăţenilor şi a instituţiilor, iar adecvarea instrumentelor în funcţie de amploarea ameninţărilor din prezent este o condiţie obligatorie pentru garantarea siguranţei cetăţenilor

Declaratie

Ana Birchall (PSD): Un mediu cibernetic sigur înseamnă, în definitiv, protejarea cetăţenilor şi a instituţiilor, iar adecvarea instrumentelor în funcţie de amploarea ameninţărilor din prezent este o condiţie obligatorie pentru garantarea siguranţei cetăţenilor

COMUNICAT DE PRESĂ

În declarația politică din această săptămână, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre nevoia de consolidare a capacităţilor de adaptare şi reacţie în faţa noilor tipuri de amenințări la adresa securițății naționale, cum este cazul ameninţărilor din domeniul securițății cibernetice. „Este de o importanţă crucială să întărim în mod constant capacitatea de adaptare şi reacţie nu doar la ameninţările convenţionale, dar şi la ameninţările de securitate emergentă şi la cele care ţin de războiul hibrid. Una dintre ameninţările cu cea mai dinamică şi periculoasă dezvoltare în ultimii ani provine din mediul cibernetic. Ameninţările informatice au capacitatea de a influenţa în mod direct securitatea infrastructurilor naţionale vitale ale unui stat, putând atinge niveluri de risc de natură a pune în pericol prosperitatea, securitatea şi stabilitatea naţională şi euro-atlantică. În zilele noastre un stat poate fi atacat fără a fi nevoie de o invazie fizică a teritoriului statului respectiv. De asemenea, este foarte probabil, dacă nu chiar o certitudine, faptul că în anii care urmează războiul cibernetic va constitui o componentă din ce în ce mai puternică a conflictelor dintre state, precum şi a conflictelor cu actori non-statali”, a declarat deputatul social-democrat.

Deputatul PSD a precizat că, deși România are rezultate excelente în domeniul tehnologiei informaționale, recunoscute la nivel internațional, este necesară o strategie articulată,  implementată la nivel național, în care să fie prevăzute unele standarde minimale procedurale și de securitate. „România s-a remarcat nu doar ca unul dintre statele UE şi NATO cu rezultate excelente în domeniul tehnologiei informaţionale în general, ci şi printr-o infrastructură cibernetică performantă şi prin specialişti recunoscuţi la nivel internaţional. Cu toate acestea, Strategia de securitate cibernetică a României a subliniat necesitatea implementării, la nivel naţional, a unor standarde minimale procedurale şi de securitate pentru infrastructurile cibernetice, care să fundamenteze eficienţa demersurilor de protejare faţă de atacuri cibernetice şi să limiteze riscurile producerii unor incidente cu potenţial impact negativ”, a arătat deputatul Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a subliniat necesitatea impementării unui pachet legislativ în domeniu care să răspundă în mod concret și profesionist la amenințările tot mai diverse în prezent la nivelul securițății naționale și internaționale. „Atât în ceea ce priveşte protecţia infrastructurilor critice în general, cât mai ales în protecţia infrastructurilor critice informaţionale, este necesară, astăzi mai mult ca oricând, o armonizare şi o adaptare a legislaţiei în acest domeniu. Elaborarea şi adoptarea de urgenţă a unei legislaţii comprehensive şi actualizate în domeniu este înainte de toate determinată de diversitatea şi nivelul din ce în ce mai ridicat al ameninţărilor specifice, la nivel european şi regional”, a declarat deputatul PSD.

„Un mediu cibernetic sigur, care să beneficieze de o arhitectură de securitate performantă înseamnă, în definitiv, protejarea cetăţenilor şi a instituţiilor, iar adecvarea instrumentelor în funcţie de amploarea ameninţărilor şi a vulnerabilităţilor din prezent este o condiţie sine qua non pentru garantarea siguranţei cetăţenilor. În calitate de deputat în Parlamentul României, voi susţine şi voi promova iniţiativele şi proiectele legislative care au ca scop operaţionalizarea prin măsuri specifice a protecţiei infrastructurii critice şi în mod special a infrastructurii critice informaţionale, în acord cu preocupările similare existente şi la nivelul celorlalte state membre UE şi NATO”, a subliniat deputatul PSD Ana Birchall în finalul declaraţiei politice.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.