Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 20, 2010 in Politic | 10 comments

Un guvern de tehnocrati…

…Este solutia?

Si cat de apolitici sunt in realitate „tehnocratii” ? Voi ce spuneti? Care ar fi cea mai buna solutie?

10 Comments

  1. Ana,

    Sincer, ideea cu un astfel de guvern ar parea buna, dar … nu in Roamania. Imaginati-va cum ar primi parlamentarii si partidele politice masurile de austeritate…. („noi nu votam asa ceva”, ” e antisocial”, etc.)…. adica nu cred ca ar avea sustinere „pe bune” in realitatea din terenul Parlamentului….

    Nu!, cred ca un guvern politic, competent, cu viziune economica si sociala, este solutia optima.

    Asa cred eu!

    • Costi
      dar de colaborare transpartinica pe proiecte de interes national si in momente de cumpana s a auzit? Nici eu nu cred intr un guvern numai din tehnocrati.

  2. Un guvern de tehnocrati, adusi din Germania, Japonia ,SUA, care sa nu aibe deasupra capului ”drobul de sare” si care sa comunice cu economisti nostrii prin cifre si cu cifre reale .Albul sa fie alb si negrul negru .Poate doar atunci Romania va intra in rosturile ei firesti, dupa o istorie postdecembrista zbuciumata !

    • Pedro
      sunt bun profesionisti si in Romania…problema este ca nu sunt lasati sa isi faca treaba

  3. În ultimul timp până şi tehnocraţii par a da semne de slăbiciune. Îmi pare că nici ei nu mai stăpânesc principiile economiei şi, mai ales, ale macro-economiei.

    Ceea ce mi se pare mie stupefiant este că foarte multă lume leagă scăderea salariilor şi a pensiilor şi a alocaţiilor şi a ce mai scade Guvernul de relansarea economiei. Economia nu se va relansa decât în momentul când vor începe să producă capitalurile româneşti. Până atunci…

  4. Un guvern politico-tehnocrat ar fi o solutie buna, sigur…
    Sa ne imaginam ca RO este un pacient in stare grava si deci are nevoie de doctori pt a o salva. Dar nu de orice doctori, ci de cei cu specialitatea potrivita pt boala ei.
    Personal, pt ca in ultimele saptamani m-am zbatut intre viata si moarte la propriu(si implicit am absentat de pe blog), mi-am dat seama cat de important este medicul de specialitate pt un bolnav grav. Mama mea, care e un bun medic de familie n-a putut decat vagi recomandari sa-mi dea, medicii rezidenti isi dadeau si ei cu parerea care de multe ori era contradictorie. Insa medicul specialist avea acea intiuitie care mergea parca inaintea analizelor, stia sa interpreteze semnele inselatoare ale bolii, avea experienta. Iar profesorul doctor, desi nu s-a ocupat direct, a urmarit cazul si a stiut sa excluda anumite variante administradu-mi inca de la inceput de mediacatia corecta.
    Cam asa as vedea si tratarea RO, pe doua dimensiuni, sociala si economica. Ministerele cheie ale guvernului trebuie sa devina Ministerul Muncii, Economiei si de Finante. Intreg Guvernul tb restructurat si adusi specialistii potriviti in fiecare dregatorie.
    Mai exact, cred ca dpdv social saracii tb protejati, iar dpdv economic tb neaparat atrase investitii europene. Pt a le atrage tb, evident cunoscuta structura capitalurilor germane, franceze, italiene, dar si din alte economii ce au depasit criza(maghiare, cehe, poloneze). Tb cunoscuti investitorii posibili, managerii strategici si ademeniti in RO, sigur cu promisiuni si cu masuri atractive pt ei.
    Altfel… pacientul RO este in pericol!

  5. Hei fratilor, puteti sa-l chemati shi pe BUNUL DUMNEZEU sa va conduca, (cu toti ingerii lui) ca tot nu o sa reusheasca daca VOI romanii din ROMANICA nu o sa va schimbati MENTALITATEA shi odata cu asta modul de viatza!

    Sa auzim numai de bine!

  6. Ce coincidenta, scriam un post scriptum la ce zisesem inainte, cand a aparut ultimul post:)
    Iata cum suna:
    PS: Ca sa fiu sincer pana la capat, in spital pierdusem legatura cu Dzeu asa cum o aveam eu(directa, mai mult filozofica decat religioasa, mai mult abstracta decat concreta) si mi-am recapatat-o intr-un moment critic rugandu-ma la Cea care isi pierduse sacralitatea pt mine, dar care, de fapt, pt orice om reprezinta legauta cu Viata, Mama, Mama Omului. Da, Ea m-a ajutat, Ea Atotputernica, caci ce sunt oamenii decat niste copii care tipa dupa sanul Ei atunci cand le e foame, tipa dupa bratul ei cand vor sa fie protejati, tipa dupa sarutul Ei cand nu mai sunt iubiti?!
    Multumesc, Maicuta si Te rog, ajuta-ne tarisoara, ajuta-ne vecinii, ajuta tarile surori pentru o familie europeana fericita si pentru o lume pasnica!

  7. Guvern de technocrati in R? Imposibil. Basescu a propus mi se pare doi prim ministri technocrati (Croitoru parca si inca unu) care erau clar mai calificati decit un primar din Sibiu dar PSD si PNL nici n-au vrut sa discute cu ei. Fiecare pare-se ca vrea technocratii lui – asa ca e politic. Plus prin definitie economistii sint persoane care pot explica clar de ce o catastrofa economica s-a intimplat dar de regula nu o pot preveni. Stie cineva un economist (profesor universitar , laureat al premiului Nobel etc.) care e multimilionar ?

  8. Si totusi un guvern de tehnocrati ar fi cea mai buna solutie.Cred ca prin asta s-ar inlatura-nu stiu daca o sa folosesc termenul potrivit- subiectivismul vis-a-vis de clasa politica.Pai ganditi-va ce-ar face Basescu fara ai lui plaiesi de pe la ministere,dar apoi ganditi-va si cum s-ar reforma managementul Romaniei.Sub aspect global,asta ar insemna cu adevarat o schimbare.Cand schimbi jucatorii,dar mentii regulamentul de joc nu se produce schimbare;dar ,cand schimbi ambele aspecte, ce vei obtine?
    raspunsul este simplu: un joc ce contine reguli si jucatori noi.Un sistem american,cu spirit antreprenorial focusat pe atragere de capital,noi parteneriate,eliminarea apartenentei politice a ministrilor fata de x partid.
    Sunt multe greseli evidente facute de cei de-acum.La ora actuala se cauta rezolvarea problemelor prin „tamponarea” efectelor,in timp ce cauzele raman,nu se cicatrizeaza.
    Specialistii trebuie sa-si spuna cuvantul in general:la economie=ministru care sa fi trait,lucrat in economia reala, la finante=asemenea(propun Guvernatorul BNR),la turism: Elena Udrea??? Pai ce facem aici? Hai sa fim seriosi:tehnocratii ar fi cea mai buna solutie.Ne trebuie oameni realisti cu simtul responsabilitatii,care sa nu promita nimic,dar sa rezolve multe,oameni cu experienta. De preferat: persoane din sistemul privat care sa-l administreze pe cel public,repartizarea capitalului,a fondurilor strict in functie de necesitati.Cu alte cuvinte e nevoie de eficienta economico-sociala,nu politic -administrativa.Sa alergi tot timpul dupa mandate,putere politica e daj non-sens,contra-sens,dezgustator,impotriva poporului ,lipsa de respect,nepasare,lacomie,egoism,s.am.d

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.