Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 24, 2015 in Comunicate, International, Politic, Social | 0 comments

UE trebuie să trateze nu doar consecinţele, ci şi cauzele profunde ce stau în spatele actualei crize a migranţilor

photo

Ana Birchall (PSD): UE trebuie să trateze nu doar consecinţele, ci şi cauzele profunde ce stau în spatele actualei crize a migranţilor

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat, pe 23 septembrie, la reuniunea cu tema „Situaţia în regiunea Mediteranei şi necesitatea unei abordări holistice privind migraţia”, organizată de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European. Din delegație a mai făcut parte și domnul deputat Ioan Cupșa, vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților.

În luarea sa de cuvânt, Ana Birchall a subliniat importanţa gestionării responsabile a fenomenului migraţiei, în acord cu principiile solidarităţii şi distribuirii echitabile a răspunderii între statele membre. “Evoluţiile recente privind situaţia migranţilor care traversează Mediterana din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord reprezintă acum principala provocare cu care se confruntă atât UE, cât şi Europa. Evenimentele tragice care în continuare iau vieţile a nenumărate persoane ce traversează Mediterana, situaţia tensionată a migranţilor blocaţi în apropierea graniţelor UE, precum şi nesiguranţa în privinţa situaţiei imigranţilor aflaţi deja în interiorul graniţelor UE sunt probleme care au nevoie de răspunsuri imediate. Consider că este necesar ca respectarea principiului solidarităţii să fie asociată şi susţinută de principiul voluntariatului, păstrându-se un raport corect între solidaritate şi responsabilitate, în funcţie şi de experienţa şi capacitatea de integrare a fiecărui stat membru”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Pentru a accentua contribuţia ţării noastre în problematica migraţiei, deputatul Ioan Cupșa a arătat că “România s-a aflat întotdeauna în prima linie a contributorilor la acţiunile agenţiilor europene cu activitate în domeniul migraţiei şi azilului (FRONTEX, EUROPOL şi BESA), dintr-o triplă perspectivă – furnizor de expertiză, resurse umane calificate şi echipament de înaltă tehnologie”, subliniind că România este al doilea contributor major la acțiunea FRONTEX, prin securizarea a 2070 km de graniță externă a UE.

În ceea ce priveşte poziţionarea UE pe plan extern în acest context, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene Ana Birchall a ţinut să menţioneze că “măsurile privind această criză ar trebui să vizeze atât simptomele, cât şi, în special, cauzele care au produs fenomenul migraţionist, un exemplu în acest sens fiind îmbunătăţirea politicilor şi a acţiunilor de întărire a graniţelor UE în cadrul misiunilor direcţionate prin Politica de Securitate şi Apărare Comună a UE. Riscurile de securitate conturate în evoluțiile recente, în mod special riscul infiltrării unor membri de grupări teroriste printre imigranți, evidențiază nevoia de consolidare a cooperării între instituțiile cu atribuții specifice în prevenirea și lupta împotriva crimei organizate, a terorismului și traficului de persoane, în special în interiorul statelor membre UE”.

Totodată, deputatul PSD a reiterat nevoia implicării ONU în criza refugiaţilor. „Cred că Uniunea Europeană nu trebuie să fie singură în acest proces. Este de dorit o intensificare a cooperării şi implicării ONU, din cel puţin două considerente – al sprijinului umanitar pe care îl poate oferi în zonele de conflict şi al misiunilor de menţinere a păcii pe care le poate lansa sau consolida în zonele de interes pentru UE. Pentru Uniunea Europeană este o mare provocare şi cred că şi din aceasta criză UE trebuie să iasă întărită, solidară şi nu divizată. De aceea, sunt importante acum atât continuarea dialogului, cât şi un efort suplimentar de întărire a încrederii între statele membre”, a arătat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.