Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 6, 2015 in Comunicate, International, Politic, Social | 0 comments

UE trebuie să gestioneze criza imigranţilor cu solidaritate şi responsabilitate, ţinându-se cont de situaţia specifică a fiecarui stat membru

photo

image

UE trebuie să gestioneze criza imigranţilor cu solidaritate şi responsabilitate, ţinându-se cont de situaţia specifică a fiecarui stat membru, inclusiv din punctul de vedere al expertizei si experienţei de integrare a imigranţilor

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat, în perioada 5-6 septembrie, la Conferinţa interparlamentară privind politica externă şi de securitate comună (PESC) şi politica de securitate şi apărare comună (PSAC) care a avut loc la Luxemburg. Din delegaţia Camerei Deputaţilor au mai făcut parte Laszlo Borbely, preşedintele Comisiei pentru politică externă, Ion Mocioalcă, preşedintele Comisiei pentru apărare şi ordine publică şi Mihai Weber, membru al Comisiei de apărare şi ordine publică. Agenda dezbaterilor s-a concentrat în jurul temei migraţiei, fenomen cu care Europa se confruntă în această perioadă. Printre alte subiecte de actualitate ce au mai fost abordate, s-a numărat şi cel referitor la Politica de Vecinătate a UE, strâns conectată la problematica migraţionistă.

În dezbaterea intitulată „Către o gestionare mai funcțională a fluxurilor migraţioniste”, deputatul Ana Birchall a atras atenţia asupra nevoii ca Uniunea Europeană să identifice soluţii concrete la actuala criză a imigranţilor, printr-o abordare coordonată, eficientă şi responsabilă din partea tuturor, pentru a demonstra că Europa are capacitatea de a face faţă cu succes unei astfel de crize, fără a-i fi afectate integritatea sau identitatea. “Tema migraţiei reprezintă fără îndoială o prioritate pentru Europa. Uniunea Europeană trebuie să reafirme principiile solidarităţii şi distribuirii echitabile a răspunderii între statele membre în ce priveşte gestionarea fenomenului migraţionist. În acelaşi timp este necesar ca respectarea principiului solidarităţii să fie asociată şi susţinută de principiul voluntariatului, păstrându-se un raport corect între solidaritate şi responsabilitate, o manifestare concretă a responsabilităţii fiind, de exemplu, securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene al Camerei Deputaţilor a arătat că relocarea intra-UE, precum şi cea extra-UE, așa numitul “resettlement”, a unui număr de imigranți pe baze voluntare, reprezintă o soluţie viabilă pentru a se evita tragedii precum cele din Marea Mediterană, sau alte posibile vulnerabilităţi, inclusiv de securitate sau eventuale acţiuni teroriste. Totodată, România susţine efortul conjugat al comunităţii europene în materie de relocare intra şi extra-UE, inclusiv prin contribuţia la misiunile FRONTEX, EUROPOL şi BESA. Ana Birchall a adăugat că “trebuie respectat principiul solidarităţii, însă în egală masură trebuie să se ţină cont de situaţia specifică a fiecarui stat membru, inclusiv din punctul de vedere al expertizei si experienţei de integrare a imigranţilor”.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, Ana Birchall a reiterat nevoia unei implicări mai pregnante a ONU în criza refugiaţilor ajunşi în Europa. „Cred, în egală măsură, că Uniunea Europeană nu trebuie sa fie singură în acest proces. Este de dorit o intensificare a cooperării si implicarii ONU, din cel puţin două considerente – al sprijinului umanitar pe care îl poate oferi în zonele de conflict şi a misiunilor de menţinere a păcii pe care le poate lansa sau consolida în zonele de interes pentru Uniunea Europeană”, a arătat deputatul PSD.

Complementar cu tema migraţiei, Ana Birchall s-a pronunţat şi pe tema traficului de persoane. “Traficul de persoane a devenit un fenomen a cărui amploare nu poate fi ignorată, mai ales în contextul amestecului acestuia cu fenomenul migraţionist. La nivel european şi global acționează numeroase rețele care urmăresc creșterea profiturilor prin exploatarea persoanelor sau orice alte forme de constrângere care atentează asupra drepturilor fundamentale ale omului. Fiind o problemă transnațională, cooperarea internațională în direcția destructurării acestor rețele reprezintă un imperativ şi doar prin acțiuni concertate, prin strategii asumate global putem combate flagelul traficului de persoane astfel încât apărarea și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului să fie garantate”, a mai spus Ana Birchall.

În ceea ce priveşte dezbaterea pe tema Noii Politici Europene de Vecinătate, Ana Birchall a pledat pentru oferirea unor perspective certe de integrare în UE pentru statele care înregistrează progrese pe calea reformelor, cu referire expresă la situaţia Republicii Moldova. “România îşi doreşte asumarea unui angajament ferm al UE faţă de Vecinătatea Estică, în paralel cu oferirea unei perspective clare şi ne-echivoce de aprofundare, în continuare, a relaţiilor de cooperare cu UE ale statelor Parteneriatului Estic mai avansate pe calea reformelor”, a precizat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.