Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 10, 2015 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

UE trebuie să acorde prioritate Politicii de Vecinătate și procesului de extindere, luând în considerare progresele înregistrate în special de Republica Moldova, Georgia și Ucraina

POZ_4566 POZ_4577 POZ_4550

Uniunea Europeană trebuie să acorde prioritate Politicii de Vecinătate și procesului de extindere, luând în considerare progresele înregistrate în special de Republica Moldova, Georgia și Ucraina

COMUNICAT DE PRESĂ

Comisiie reunite pentru afaceri europene și politică externă din Camera Deputaților și Senat au organizat, miercuri, 10 iunie, o întrevedere cu  domnul Simon Mordue, director pentru Strategia de Extindere şi Turcia, Direcţia Generală Vecinătate şi Negocieri privind Extinderea (DG NEAR), din cadrul Comisiei Europene. Principalele teme discutate cu ocazia reuniunii au fost extinderea UE în contextul recentului summit al Parteneriatului Estic desfășurat la Riga și revizuirea Politicii de Vecinătate a UE.

Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, a arătat că Uniunea Europeană trebuie să se raporteze în primul rând la concluziile favorabile rezultate în urma reuniunii de la Riga. “Summit-ul  Parteneriatului Estic a avut loc în condiții dificile. Totuși, trebuie să subliniem aspectele pozitive rezultate în urma reuniunii de la Riga. Cred că reiterarea mesajului privind importanța acordată Parteneriatului Estic precum și aprofundarea cooperării cu cele șase state componente sunt ideile cheie pe care Uniunea Europeană trebuie să le susțină în continuare, dar consider că ar fi fost necesară o abordare mai curajoasă  în privința perspectivei europene pentru cele trei state care și-au exprimat opțiunea în acest sens”, a susținut Ana Birchall.

Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a remarcat că obiectivele strategice ale Politicii Europene de Vecinătate (PEV) nu au fost atinse integral, ci trebuie reconfigurate după un ciclu de 12 ani de la momentul lansării acestui program. “În contextul multiplelor evoluţii care au loc astăzi în regiune, constatăm în multe cazuri mai puţină stabilitate la frontierele Uniunii Europene. Chiar dacă pentru unii dintre vecini reformă și progres înseamnă Acorduri de Asociere, acestea nu par a avea ca destinaţie finală integrarea în Uniunea Europeană, fiind nevoie de un pas înainte pe calea aderării. Climatul de securitate la graniţele de sud şi de est s-a schimbat pentru că există interese diferite, fiind necesară o reconfigurare între flancul sudic şi flancul estic”, a declarat Anca Boagiu.

Anca Boagiu a subliniat că “parlamentarii români solicită și militează pentru o reconfigurare a Politicii de Vecinătate, cu precădere pe dimensiunea estică, care trebuie considerată o prioritate de vârf nu numai de către România, ci de către toate statele membre şi Uniunea Europeană”. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat a arătat că, mai mult ca oricând, unitatea la nivelul Uniunii Europene este la acest moment esenţială. De asemenea, Anca Boagiu a reiterat susținerea României pentru progresul european al Serbiei, cu condiția menținerii liniei unor reforme clare și a respectării statului de drept.

Referitor la situația Republicii Moldova, senatorul Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru politică externă din Senat, și-a exprimat susținerea față de procesul de atingere a obiectivelor europene și a implementării agendei de asociere politică și integrare economică la Chișinău. În același sens, Ana Birchall a pledat pentru consolidarea rolului României de exportator de bune practici și expertiză pentru statele din regiune cu aspirații europene.

În ceea ce privește revizuirea Politicii de Vecinătate a UE, Ana Birchall a pledat pentru o abordare echilibrată pe ambele dimensiuni regionale – estică și sudică. “Avem nevoie de o abordare mai ambițioasă și mai pragmatică în ceea ce privește Politica de Vecinătate. O implicare mai profundă în vecinătatea estică este importantă, având în vedere impactul evoluțiilor actuale asupra arhitecturii de securitate europeană”, a declarat Ana Birchall în cadrul întrevederii cu Simon Mordue. De asemenea, Ana Birchall a exprimat susținerea pe care România o manifestă cu privire la perspectiva europeană a Turciei, evidențiind “rolul important pe care Turcia îl joacă ca actor regional”.

Nu în ultimul rând, Ana Birchall a declarat că este adepta conceptului “security trusts” (centuri de securitate). “Susțin pe deplin conceptul centurilor de securitate lansat de ministrul român al Afacerilor Externe, ca o platformă de dialog și cooperare adresată statelor care împărtăşesc viziunea unei Uniuni Europene pacifiste”, a mai arătat Ana Birchall.

La rândul său, Simon Mordue a susținut necesitatea continuării reformelor precum și adoptarea unei viziuni actualizate cu privire la criteriile de extindere ale Uniunii Europene, adăugând că “trebuie folosită experiența europeană a statelor deja membre UE, România fiind un exemplu pozitiv în regiune”.

Reprezentantul Comisiei Europene a subliniat succesul Politicii de Vecinătate în privinţa Republicii Moldova, a Georgiei și a Ucrainei, menționând însă că este nevoie de mai multă flexibilitate în viitoarele abordări la nivelul Politicii de Vecinătate.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.