Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 13, 2015 in Comunicate, International, Politic | 2 comments

UE are nevoie mai mult ca oricând să fie solidară şi să nu se lase influenţată de vocile eurosceptice sau anti-europene

photo (42)

Ana Birchall de la reuniunea COSAC:  UE are nevoie mai mult ca oricând să fie solidară şi să nu se lase influenţată de vocile eurosceptice sau anti-europene   

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 12-13 iulie a avut loc, la Luxemburg, reuniunea preşedinţilor comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor naţionale, membre ale UE, cunoscută şi sub denumirea de COSAC. România a fost reprezentată de doamna Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, doamna senator Gabriela Creţu şi domnul senator Mihai Cristian Danuţ.

În luarea sa de cuvânt, Ana Birchall şi-a manifestat aprecierea faţă de priorităţile preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE, printre care a remarcat „stimularea investitiilor pentru dinamizarea creşterii şi ocupării forţei de muncă, consolidarea dimensiunii sociale a UE (triplul A social), gestionarea migraţiei printr-o acţiune coordonată în spatiul de libertate, justiţie şi securitate, revitalizarea pieţei unice, cu accent pe dimensiunea digitală, consolidarea politicii şi securităţii energetice, precum şi a securitatii cibernetice”. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a mai subliniat că “statele membre, inclusiv prin activitatea parlamentelor naţionale, trebuie să acţioneze în sensul eficientizării Uniunii Europene pentru a redeveni garantul speranţei, competitivităţii şi securităţii”.

Ana Birchall a punctat că „este critică evitarea riscului ca o discuţie despre o Europă mai bună să se transforme într-o discuţie despre mai multă sau mai puţină Europă. Europa are nevoie mai mult ca oricând să fie solidară şi să nu se lase influenţată de vocile eurosceptice sau anti-europene care, din păcate, tind să câştige tot mai mult teren”.

„Pentru România este foarte important ca măsurile economice şi financiare prevăzute inclusiv prin Planul de Investiţii pentru Europa, să conducă atât la reducerea decalajului de dezvoltare dintre diferitele state membre şi regiuni UE cât şi la îndeplinirea obiectivului de convergenţă economică la nivelul UE. Implementarea planului Juncker trebuie să asigure o distribuţie cât mai echilibrată a proiectelor în întreaga UE”, a adăugat Ana Birchall.

În ceea ce priveşte tema migraţiei, Ana Birchall a reiterat că “este esenţial să se păstreze un raport corect între solidaritate și responsabilitate, ținându-se cont de respectarea principiului voluntariatului. Mai mult, este important să se ia în calcul realităţile economice şi sociale din statele membre, precum şi necesitatea consolidării capacităţii de primire a imigranţilor pentru a face faţă noilor angajamente”. De asemenea, Ana Birchall a susţinut soluţia conform căreia imigranţii aflaţi în procedură de resettlement (relocare externă) să fie procesaţi extra-UE, susţinând că este necesară analizarea unei asemenea soluții pentru a se evita tragedii precum cele din Marea Mediterană, sau alte posibile riscuri, inclusiv de securitate sau acţiuni teroriste.

Referitor la tema securităţii, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a declarat că “este tot mai evident că echilibrul între «protejarea Europei» şi «Europa drepturilor», între libertate şi securitate, între justiţie şi securitate devine tot mai dificil de atins, mai ales în contextul în care amenințările interne și externe de securitate se intensifică, iar opțiunile statelor membre în ceea ce privește arhitectura europeană sunt divergente”.

Ana Birchall a ţinut să atragă atenţia că acțiuni de terorism la scară largă, migrația masivă din Africa de Nord și atacurile cibernetice, uneori față de obiective bine protejate, nu pot fi realizate fără sponsorizare sau fără state sponsor, care poartă marca unui război hibrid. Prin urmare, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat necesitatea ca “în viitorul document strategic al UE, aflat în curs de elaborare, să fie reflectate echilibrat Vecinătatea Estică şi cea Sudică, să fie reliefat rolul important al Politicii de Securitate şi Apărare Comună în acţiunea externă a UE şi calitatea sa de instrument operaţional principal”. În ceea ce priveşte securitatea europeană şi lupta împotriva terorismului, Ana Birchall a menţionat că „România va continua să promoveze iniţiativa privind crearea unei Curţi Internaţionale a Terorismului”.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost abordat şi subiectul Schengen. În acest context, Ana Birchall a subliniat că „România actionează ca membru de facto al Schengen încă din septembrie 2010, asigurând astfel securitatea cetăţenilor europeni în fiecare zi”. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a mai spus că pentru România „este important ca aceste realităţi să fie recunoscute, fiind necesar sprijinul statelor membre UE, cu atât mai mult al statelor occidentale, pentru ca decizia politică privind intrarea ţării noastre în Schengen să fie un favorabilă”.

Referindu-se la situaţia dificilă pe care o travsersează Grecia, Ana Birchall a salutat noul acord care s-a conturat între Guvernul de la Atenta şi liderii politici din zona euro. “Aşa cum arată ultimele evoluţii, mă bucur să constat că scenariul ieşirii Greciei din zona euro a fost evitat. Vorbim despre un acord care va permite restructurarea datoriei greceşti, la pachet cu un set de reforme serioase pe care autorităţile elene şi le-au asumat. Prin acest acord, Uniunea Europeană demonstrează că are capacitatea să depăşească un moment dificil”, a menţionat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

2 Comments

  1. D-na. Birchall, ceea ce ati aratat:

    „În luarea sa de cuvânt, Ana Birchall şi-a manifestat aprecierea faţă de priorităţile preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE, printre care a remarcat “stimularea investitiilor pentru dinamizarea creşterii şi ocupării forţei de muncă, consolidarea dimensiunii sociale a UE (triplul A social), gestionarea migraţiei printr-o acţiune coordonată în spatiul de libertate, justiţie şi securitate, revitalizarea pieţei unice, cu accent pe dimensiunea digitală, consolidarea politicii şi securităţii energetice, precum şi a securitatii cibernetice”. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a mai subliniat că “statele membre, inclusiv prin activitatea parlamentelor naţionale, trebuie să acţioneze în sensul eficientizării Uniunii Europene pentru a redeveni garantul speranţei, competitivităţii şi securităţii”.”,

    tocmai aceste lucruri au generat criza actuala din Europa. Din pacate, Uniunea Europeana nu a gasit pana acum antidotul, nu numai la „tragedia greaca”, dar si la criza datoriilor suverane.

    Pe de alta parte, multiculturalismul si libera circulatie a persoanelor trebuie sa fie aplicabile doar tarilor din interiorul UE, nu sa fie extins si in afara Uniunii, sa beneficieze de asa ceva si tari care nu sunt in Uniunea Europeana. Eu nu vad cum ar putea sa fie functionala Uniunea Europeana cu o imigratie in crestere din tari care nu sunt in Uniunea Europeana. Si chiar mai mult: cum poate fi functionala UE cu o imigratie asiatica a carei sensibilitate, cultura si religie sunt fundamental opuse Uniunii Europene, fundamental opuse la ceea ce avem aici…? Chiar daca si acestia s-au imbolnavit „de ciudata cultura occidentala, cultura exclusiv livresca”, ca sa-l citez pe Malraux.

    Ar fi interesant sa faceti o postare in care sa ne descrieti cum vedeti Dvs. o Uniune Europeana functionala!

  2. Dvs. spuneti ca „este tot mai evident că echilibrul între «protejarea Europei» şi «Europa drepturilor», între libertate şi securitate, între justiţie şi securitate devine tot mai dificil de atins, mai ales în contextul în care amenințările interne și externe de securitate se intensifică, iar opțiunile statelor membre în ceea ce privește arhitectura europeană sunt divergente”, dar nu credeti ca actualele probleme de securitate sunt generate tocmai datorita faptului ca Europa a primit masiv, fara niciun fel de discernamant, o populatie de religie musulmana care nu avea ce cauta, de fapt, in Europa? Asa a facut, de pilda, Franta, tot primind musulmani din Maghreb pana cand au ajuns, iata, acum, sa aiba probleme mai mult decat majore: grave!! Atunci de ce nu se recunoaste deschis ca astfel de politici PROASTE au facut Uniunea nefunctionala? Nu numai ca nu se recunoaste, dar, de pilda Franta, persevereaza, din pacate, in aceeasi prostie ca si pana acum, tot primind populatii non-UE, dar care urasc Uniunea Europeana si vor s-o distruga!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.