Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 16, 2014 in Comunicate, Featured, Politic | 0 comments

Traian Băsescu continuă circul și linia conflictuală pe care le-a instalat în societatea românească în ultimii ani, trădând lipsa de viziune față de un model socio-economic pentru dezvoltarea României

Comunicat de presă

Deputatul Ana Birchall, Înalt reprezentant al Primului Ministru pentru afaceri europene și parteneriat cu SUA și membru în Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților a condamnat astăzi în termeni duri amânarea promulgării legii privind reducerea CAS-ului de către președintele Băsescu. Ana Birchall a calificat decizia președintelui drept lipsită de viziune față de un model socio-economic care să asigure dezvoltarea României, dovedind încă o dată că Traian Băsescu continuă circul și linia conflictuală pe care le-a instalat în societate în ultimii 10 ani.

„În ultimele 48 de ore, românii au fost martorii unor manipulări și acte ieftine de circ din partea președintelui Traian Băsescu, care s-a folosit de niște reflexe de inchizitor comunist într-o luptă imaginară pentru viitorul fiscal al economiei românești, viitor asigurat în mod exclusiv de măsurile Guvernului Ponta, așa cum demonstrează datele și statisticile economice. Domnul președinte s-a opus unei viziuni coerente privind un nou model economic-financiar-fiscal pe termen mediu și lung, îmbrățișând date incomplete și continuând să promoveze un model conflictual din punct de vedere social și auster din punct de vedere economic. Ambele modele promovate de președinte s-au dovedit a fi falimentare și au adus România într-o criză gravă, inclusiv a valorilor” a declarat Ana Birchall.

„Aşa cum ne-a arătat în ultimii 10 ani că nu are respect pentru elevi, profesori, medici şi alte categorii socio-profesionale, aşa ne arată acum că nu respectă deloc generaţia tânără de tehnocraţi educaţi în marile universităţi ale lumii. Modelul regimului Băsescu din punct de vedere economic se bazează pe stagnare, pe tăieri de salarii şi pe impozitarea pensiilor. Mai mult decât atât, modelul economico-financiar promovat de Băsescu a crescut TVA-ul la 24%, în timp ce salariile erau tăiate peste noapte cu 25%.

„Reducerea CAS se află în toate programele de guvernare din ultimii 7 ani, fiind o măsură promisă de toate partidele. Este ridicol să spui că acum ţi-ai dat seama că nu este o măsură sustenabilă, când, pentru prima oară, PSD alături de aliații săi, transformă promisiunea electorală în realitate. Când România are un grad de îndatorare de numai 40% din PIB de 2 sau chiar 3 ori mai mic decât marile economii din Vest, de ce domnul președinte Băsescu a acceptat, la sfârșitul lui 2011, să atingă un deficit structural de 1% din PIB până în 2015, asemeni altor țări, precum Grecia, Austria, Franța, Spania, condamnând astfel Romania?” a adăugat deputatul PSD.

Ana Birchall a arătat că România are nevoie de relaxare fiscală. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale scade costurile muncii în țară, efectele nu au cum să fie altfel decât pozitive. „Președintele Băsescu continuă să facă un joc politicianist ieftin și periculos pentru dezvoltarea României. Reducerea CAS se înscrie în măsurile de coerență economică ale Guvernului Ponta. Împreună cu scutirea profitului reinvestit și cu alte măsuri economico-financiare, va duce la o creștere economică suplimentară și la crearea de locuri de muncă. La un salariu mediu brut de 2400 de lei, o firma plătește pentru un angajat cu salariu mediu 500 lei. Prin scăderea CAS cu 5 puncte, firma va plăti 380 lei. Practic, rămân la dispoziția firmei 120 de lei per angajat pe lună. Firmele pot folosi aceasta suma economisită pentru investiții sau consum (caz în care încă 30 și 40% se întorc la buget), pentru dezvoltare, pentru a crea noi locuri de muncă sau pentru a crește salariile angajaților.” a mai declarat Ana Birchall.

„Preşedintele ar trebui să fie cel care tace când un Guvern care a adus o creştere economică de 3,5% propune o măsură de relaxare fiscală. Înainte să dea lecţii de fiscalitate şi economie îi propun preşedintelui să meargă în casele românilor care şi-au pierdut aproape tot din cauza „viziunii” economice a regimului său şi să le spună de ce nu sunt bune măsurile sociale și economice promovate de Guvernul Ponta, care au dus la creștere economică” a adăugat Ana Birchall.

„Doamna ministru al Finanţelor Publice poate are un stil aparte de comunicare, departe de stilul „marinăresc” deprins de preşedinte în porturile lumii. Dacă preşedintele ar fi lăsat-o să vorbească, aşa cum este demn într-un dialog instituţional, poate ar fi aflat motivele pentru care relaxarea fiscală este oportună şi benefică pentru mediul privat – și astfel pentru dezvoltarea României. Nu am nici un dubiu că acest mesaj îl va primi preşedintele şi de la reprezentanţii mediului de afaceri din România, care aşteaptă de ani de zile reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale” a continuat Ana Birchall.

„Îl informez pe domnul Băsescu că universitățile de prestigiu din străinătate construiesc oameni cu solide cunoștințe practice, nu doar academice. La Universitatea Yale, spre exemplu, la care am absolvit un masterat și un doctorat, 91% dintre studenți primesc o ofertă de muncă în primele 3 luni după absolvirea studiilor (ultima statistica 2013). Poate domnul Președinte Băsescu nu știe, dar Universitatea Yale a fost înființată în 1701, pe vremea reformei fiscale a lui Constantin Brâncoveanu, un domnitor care a înțeles importanța reducerii taxelor în Țara Românească, acum mai bine de 300 de ani. Astăzi, Traian Băsescu, președintele unei democrații moderne, membră a Uniunii Europene, nu-și poate asuma nici măcar rolul său instituțional” a precizat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.