Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 7, 2013 in Politic | 0 comments

Toti elevii au dreptul la transportul scolar, astfel incat sa nu trebuiasca sa indure frig, ploaie si noroi pentru a ajunge la scoala

Deputat PSD Ana Birchall salută decizia ministerului Educației Naționale de a introduce plafoane la tarifele pentru transportul școlar decontat de stat.
 “Mă bucur că Ministrul Educației, d-l Remus Pricopie a hotărât să rezolve problemele transportului elevilor înainte de începerea noului an școlar, prin plafonarea tarifului pe kilometru pentru firmele care asigură transportul.
Așa cum am arătat încă din luna aprilie a acestui an, printr-o întrebare adresată Ministerului Educației, această problemă trebuia să fie soluționată pentru că fiecare copil are dreptul să meargă la școală în condiții bune, fără să fie obligat să parcurgă distanțe foarte lungi pe jos, suportând deseori ploaia și frigul pentru a ajunge la cursuri”, a arătat deputatul Ana Birchall.
Până acum, lipsa plafonării cheltuielilor pentru transportul școlar a dus la apariția unor situații aberante, în care Ministerul Educației deconta tarife exorbitante pentru serviciile de transport.
“După cum a arătat și premierul Victor Ponta, lipsa unui plafon la tariful pe kilometru stabilit în contractele cu cei care asigurau transportul școlar a adus Ministerul Educației în situația de a plăti prețuri exorbitante pentru serviciile prestate. Am constatat existența unor diferențe enorme între județe la tarifele plătite pentru aceleași servicii de transport, din cauza managementului dezastruos al guvernării PDL. Toate acestea au condus la apariția unor întârzieri în decontarea cheltuielilor” a afirmat Ana Birchall.
Parlamentarul social-democrat a precizat că “din păcate, la nivel național, foarte mulți elevi au avut de suferit din cauza tarifelor foarte mari practicate pentru transportul școlar și a întârzierilor în decontarea cheltuielilor de transport provocate de aceste tarife. Numai la nivelul județului Vaslui, la începutul acestui an, erau afectați de întârzierea decontărilor aproximativ 7.000 de elevi. Cei mai afectați au fost în special cei din mediul rural. Putem cu toții să constatăm că această problemă, a transportului școlar, a avut efecte devastatoare asupra ratei abandonului școlar. Sumele provenite din decontarea cheltuielilor de transport sunt importante și necesare atât pentru elevi, cât și pentru părinții sau chiar bunicii acestora, care fac toate eforturile pentru a-și trimite copiii și nepoții la școală”.
Ana Birchall a apreciat că ceea ce s-a discutat la întalnirea Grupului de lucru al deputaților PSD, constituit pentru rezolvarea problemei transportului elevilor ,pe care l-a coordonat și la care a participat ministrul Remus Pricopie, s-a regăsit în deciziile luate de Ministerul Educației, iar problema tarifelor la transportul școlar și-a găsit rezolvarea.
“Am demonstrat încă o dată că prin fapte, nu prin vorbe, putem îmbunătăți accesul la educație al copiilor noștri și putem face ca guvernul să-și respecte angajamentele luate în fața cetățenilor. Personal, voi depune eforturi pentru ca și problema transportului dascalilor să-și găsească soluționarea” a mai precizat deputatul.
Echipa A.B. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.