Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 27, 2012 in Politic | 0 comments

Tony Blair, MODELUL si ALIATUL

Bucurestiul l-a avut ieri ca oaspete pe Tony Blair, cel de al carui nume se leaga nu numai redimensionarea ideologica a stangii, prin conceptul New Labour. Pentru noi, romanii, Blair este ALIATUL, cel care in 1999 a deschis, chiar la Bucuresti, portile Uniunii Europene pentru Romania.  Am avut privilegiul sa-l intalnesc in mai multe ocazii pe Tony Blair. De fiecare data m-a impresionat claritatea discursului sau, logica, dar si viziunea unui mare om de stat care, inainte de orice, inspira incredere.

M-am bucurat, alaturi de colegii mei din PSD, alaturi de cei 2 fosti presedinti si 3 fosti prim-ministri ai Romaniei prezenti la dezbatere, alaturi de reprezentantii mediului academic si de afaceri pentru mesajul de sprijin pe care i l-a transmis Tony Blair lui Victor Ponta. Venind din partea unui lider de asemenea anvergura, semnalul sau inseamna enorm. Cu atat mai mult cu cat ceva imi spune ca Blair nu si-a spus ultimul cuvant in politica mare. Edificatoare in acest sens sunt cuvintele din post-scriptum-ul cartii sale de memorii: “in ceea ce ma priveste, niciodata n-am simtit mai multa frustrare sau cu adevarat un impuls mai mare de a conduce”….

Pentru orice politician de stanga, asa cum bine a sintetizat Victor Ponta, “Tony Blair este MODELUL.”  Este modelul pentru energia sa dedicata binelui, pentru capacitatea sa de a integra platformele de stanga, progresiste, cu partile bune ale gandirii economice de dreapta. Este modelul pentru pledoaria sa neobosita in favoarea unitatii Europei , ca solutie pentru a face fata dificultatilor politice si mai ales provocarilor unui viitor mai competitiv decat oricand.

In ceea ce priveste mesajul sau european, el este actual pentru noi din perspectiva relevantei sale pentru Romania. De ce?  Fiindca, asa cum observa acelasi Tony Blair in celebrul discurs sustinut in 1994 la Conferinta Laburista in care a devenit presedintele partidului, dreapta “propune o viziune asupra societatii care se bazeaza pe indiferenta si care considera ca trebuie ales intre interesul individual si cel national”.  Eu cred cu toata convingerea ca obiectivul esential pe care trebuie sa-l avem in vedere  dupa ce actuala putere de dreapta isi va face in sfarsit bagajele este insanatosirea societatii prin recuperarea unitatii, a comunitatii si a valorilor pe care aceasta se intemeiaza. Adica solidaritate, cooperare si parteneriat . Si asta pentru ca, intorcandu-ma din nou la discursul lui Blair, “o familie functioneaza cel mai bine cand membrii sai se ajuta si se sustin reciproc. Acelasi lucru este valabil si pentru comunitati si natiuni”.

Multumesc Tony Blair, un MODEL pentru noi si un ALIAT al Romaniei!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.