Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 2, 2010 in Politic | 11 comments

The left must open up to a world of ideas

Social democrats must dig deep into their own rich history of empowering political thought, whilst looking beyond Europe’s shores to a world of new ideas. The present weakness of centre-left parties in the industrialised world is frequently attributed to poor leadership, flawed electoral strategy, and dysfunctional communications. Contingent and conjectural factors such as the global economic crisis have also been invoked in explaining the circumstances of defeat. Far less attention has been given, however, to the depth of the ideological and intellectual crisis that Western social democracy now faces. Social democratic parties have been slow to recognise that the world rapidly moves on and our society is now in the grip of three structural crises: the global financial crisis and its aftermath; the global competition crisis posed by China, India and Brazil; and the looming climate crisis„, scrie un bun amic Patrick Diamon intr-un articol pe care il recomand. Parerea voastra?

11 Comments

  1. „(…)global financial crisis (…) the global competition crisis (…) climate crisis”
    Fara a fi vreun fel de critica adusa articolului (demn de toata lauda), cele 3 probleme mi se par false. Cum sa ne plangem in Occident ca nu mai avem bani la bugete(aftermath of global financial crisis) cand tot marile corporatii de aici isi umfla buzunarele pe munca aproape gratuita a chinezilor/indienilor?!
    Problema mediului?! Saraca natura ne arata ceea ce am incercat sa atenuam artificial prin separarea oamenilor pe cetatzenii – asta e Chinez, nu are voie sa lucreze in Germnaia pe 2-3 mii de euro, lasa-l sa lucreze la el pe 2-3 sute unde mai face si 2 norme in loc de una. E bine acum ca si neamtzu isi pierde slujba pt ca s-a bucurat de subjugarea altuia?!
    Vina noastra, a saracilor din Occident (includ aici si RO) este ca ne bucuram de produsele orientale ieftine. Da’ oricum, o vom plati cu dobanda..Cel putin noi platim pt gresala asta, da’ sa zicem proprietarii (cei care conteaza) ai marilor corporatii care au investitii masive in India si China, mai ales acel tip de investitii la care se adauga munca slab/mediu calificata platesc ceva?!
    (In functie de opinia altora asupra aricolului voi reveni cu un comentariu punctual asupra ideilor principale ale articolului)

    • Fiecare plateshte „in felul lui”! oare ce te …………………….pe tine grija ce plateshte shi cum plateshte cel care a investit masiv in India shi China? Asta este modul de gandire ROMANESC „…shi capra vecinului”.
      Pana nu o sa pricepetzi jocurile democratziei shi cu ce se mananca (in practca, nu in teorie) nu o sa va bucuratzi de EA. Shi inca ceva, modul tau de gandire de stinga (cu manie proletara)shi pe deasupra shi romanesc (plin de frustari) nu face decat sa „vezi negru in fatza ochilor”shi sa omitzi de fapt aspecte importante ale social democratziei. Fii mai relaxat omule in postari shi incearca sa invetzi cate ceva din mentalitatea vesticilor, pentru ca mentalitatea romaneasca tine tara pe loc, este principalul „dushman al romanilor”.Nu shtiu daca intzelegi ceea ce spun, dar poate intr-un tarziu (inca 20 de ani)vei intzelege ca abia atunci cand ROMANUL va gandi TOTAL DIFERIT decat cum gandeshte acum, eee abia atunci Romania va avea shanse egale cu tarile vestice. Pana atunci romanii vor plati pentru GRESHELILE generatziilor trecute….asta este viatza……..nu o poate schimba nimeni peste noapte din pacate.

      Sa auzim numai de bine!

      • Sa invatzam atunci de la vestici, de la acei vestici bogati si de care depindem. Ei au World Trade Organization… Sa facem si noi, oamenii muncii World Labor Organization ca sa vitalizam un pic programele International Labor Organization(UN) care incearca sa atenueze impactul comertului liber asupra pietzei muncii:
        „Main objectives of the project
        -Develop global knowledge tools that can support the formulation of coherent trade and labour market policies at the national level, based on sound data and diagnosis, with the involvement of the social partners.
        -Strengthen the capacity of policy makers, researchers and the social partners in pilot countries to assess the effects of changes in trade policy on employment and to design effective and coherent policies that enable countries mitigate any negative effects and expand employment. „

        Deci, iata un posibil proiect al stangii moderate pt viitor, o organizatie care sa promoveze libera circulatie a lucratorilor intre tzari in concordantza cu liberalizarea comertzului dintre ele.

  2. Social-democratia nu a fost „slow to recognise that the world rapidly moves ” dar are dificultati sa gaseasca solutiile pt crizele in desfazurare. Si poate nu le gaseste niciodata fara o indepartare radicala de la nucleul ideologiei SD.
    De asta nu mai cistiga alegeri chiar si intr-o perioada cind capitalistii/finantistii nu sint asa de populari 😉

    Sheri Breman (o academica specializata pe SD) sustine chiar ca succesul SD s-a datorat in intregime unor conditii speciale, mai ales dupa razboi, conditii care nu mai exista si nu se mai repeta.

    http://www.amazon.com/Primacy-Politics-Democracy-Europes-Twentieth/dp/0521521106/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1291358489&sr=8-1

  3. „…succesul SD s-a datorat in intregime unor conditii speciale, mai ales dupa razboi, conditii care nu mai exista si nu se mai repeta.”

    Eu cred ca social-democratia este si va fi si in viitor in declin.
    Pentru ca nu poti predica la nesfarsit ca esti de partea categoriilor mai sarace in timp ce tu,ca politician, nu faci parte din aceea categorie ci dimpotriva.
    Succesul social-democratiei in tarile nordice s-a datorat si relativei modestii a fruntasilor SD de acolo.

  4. Revenind,
    „The centre-left has to dig deep, re-discovering a rich heritage spanning at least three centuries of political thought and activity among radicals and dissenters” – fraza cheie spusa de Patrick!
    O viziune sincretica a ideologiilor de stanga, de asta avem nevoie…ma intreb daca economia de piatza a fost initial inventia stangii sau a dreptei?! Adica pe primele pietze s-au tranzactionat alimente sau sclavi?
    Pana la urma o piatza dezvoltata inseamna o piatza cat mai putin riscanta, deci cu o evolutie cat mai previzibila. Contrar celor spuse in cartea lui Sheri Berman, citata de Tio, si anume ca „market-based societies distracted ppl from common purposes and higher ends to which life should be devoted”.
    Deci as spune ca o piatza dezvoltata pe deplin e aceea in care oamenii sunt incurajati sa-si urmeze scopul si idealul colectiv 🙂 Acea piatza ar suporta un risc 0. Si ramane ca stanga moderata sa ridice piatza la nivelul asta.
    Altfel, intr-o piatza care distrage oamenii de la propriile lor idealuri exista oricand riscul unei crize. Stanga radicala s-a ocupat de ele distrugandu-le si bine a facut..practic a fost tot un raspuns al pietzei..al pietzei politice 🙂

    • Risc zero inseamna progres zero.

      • Dpdv teoretic as putea sa trag concluzia ca atunci cand:
        – ne punem centura de sigurantza in automobil
        – cand ne punem cascheta pe motocicleta
        – cand ne legam cu cordeline cand escaladam muntii
        – cand ne pumem prezervativ inainte sa facem sex
        …nu facem decat sa ne opunem progresului 🙂
        Ok, sunt de acord ca odata cu progresul tb sa ne asumam riscuri, dar asta nu inseamna sa le cautam cu lumanarea..

        • Iar , ca de multe ori (pentru ca in capul tau te crezi cel mai shi cel mai…..) ai venit cu SOFISME. Toate afirmatziile de mai sus (ne punem centura de sigurantza in automobil….bla,….bla,…bla….)nu se incadreaza la risc 0, o shti shi tu dar ca de multe ori incerci sa „PROSTESHTI” pe toata lumea cu contra argumente fortzate sau „trase de par”!
          Ca vrei tu sau nu vrei in lumea in care traim afirmatzia lui Tibi este adevarata shi probata de n’shdemii de ori!!!!

          Sa ai o zi ffffffffffffffffoarte buna!

          Sa auzim numai de bine!

  5. Desigur ca atunci cand ajungi la cifre (risc de X% acceptabil sau optim ) totul devine subiectiv si relativ.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.