Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 5, 2010 in Politic | 5 comments

Suspendarea presedintelui Basescu. Cui foloseste in realitate?

De ceva vreme se vorbeste, tot mai insistent, de o a doua suspendare a presedintelui Basescu. Istoria evenimentelor recente a demonstrat ca suspendarea anterioara „l-a reinviat” pe omul politic Basescu, victimizandu-l, stare care ii „cade manusa”. In plus, aceasta actiune, cinstit vorbind total neinspirata, l-a scos intarit din confruntarea cu Parlamentul si cei 322. Parlament care este putere in stat in timp ce Presedintele (ma refer la functie nu la persoana) este, sau ar trebui sa fie, un mediator intre cele trei puteri in stat.

PDL-ul este in acest moment in cadere libera. 13% conform ultimelor sondaje.   Nu este nici un secret ca seful statului este de fapt cel care conduce acest partid. El a fost locomotiva care a ridicat PDL de la 7-10% cat reprezenta in anul 2000 la peste 40% in 2009.

De aceea cred ca o a doua suspendare ii va folosi in primul rand d-lui Basescu si PDL-ului, mobilizand electoratul PDL in favoarea acestui partid.

Posibil ca aceasta suspendare sa fie un zvon lansat chiar din interiorul PDL. Basescu insusi sa doreasca un astfel de demers bazandu-se pe charisma sa, pe votul popular, pe oboseala ca sa nu spun lehamitea electoratului fata de sperantele inselate, increderea tradata sau politicianismul ieftin vandut in ultimii ani, pe eventualele argumente care tin de starea economica  sau pe faptul ca acest demers nu va trece in Parlament unde PDL are o majoritate destul de confortabila.

Asa ca inainte de a initia procedura de suspendare, toti acesti politicieni care vorbesc de suspendarea presedintelui Basescu ar trebuie sa se intrebe: Cui foloseste de fapt aceasta suspendare?

In plus, poate ca a venit timpul sa se mai maturizeze si clasa asta politica (daca nu este capabila de aceasta maturitate/maturizare atunci sa intre in procedura de insolventa/faliment ca tot este un instrument la moda!!) si sa inceapa sa colaboreze, transpartinic (dar in interesul tarii, nu al afacerilor personale!!!) , constructiv, pe proiectele de interes national. Momentul orgoliilor de doi lei trebuie sa treaca daca vrem sa nu amanetam viitorul acestei tari!

Asa dupa cum momentul incompetentilor trebuie sa ia sfarsit, iar aceasta dictatura a non valorilor, cancerul societatii romanesti, trebuie abolita…macar acum, la 20 de ani!

5 Comments

 1. Chiar daca NU este suspendat ,BASESCU va castiga cu PDL alegerile locale,intrucat sondajele sunt intoxicari,iar in teritoriu imi pare rau dar PSD nu are organizatii puternice fiind intrecute de cele ale UNPR,o seara minunata!

  • Acum ctvaia ani, pe prima pagina a unui ziar de mare tiraj din Italia scria cu litere de o schioapa: „Il porco di presidente”, noi suntem abia la inceputul libertatii de opinie.

 2. Cui ar folosi suspendarea lui Basescu? In primul rand, poporului roman. Cu un pic de noroc, va urma un presedinte mai bun. Chiar si daca viitorul presedinte nu va fi unul mai bun decat Basescu, el va fi constient de precedentul creat prin excluderea lui Basescu si va evita excesele autoritariste si masurile aberante care au caracterizat presidentia lui Basescu. E foarte probabil ca romanii sa nu mai accepte un presedinte conflictual si incoerent de genul lui Basescu.

  Nu cred ca popularitatea de acum a lui Basescu e aceeasi cu cea din 2007. Insa intre timp Basescu controleaza si Curtea Constitutionala si Parlamentul prin faimosii sai „independentzi”. De aceea o suspendare mi se pare in acest moment improbabila. Ea va putea avea loc doar in conditiile unei masive revolte populare, daca si numai daca, structurile de fortza se vor masiv intoarce impotriva lui Basescu, cu aprobare „din afara”. Cam cum a fost si in cazul lui Ceausescu, cu deosebirea ca acum vor incerca sa procedeze mai elegant, controland si mimand procese democratice.

 3. Daca suspendarea e un zvon lansat de Basescu rezulta ca tot Basescu il controleaza pe Crin Antonescu. Folosind o culoare secreta. Facem ce facem si ajungem iar la bomba psihotronica. E mai simplu, suspendarea e o idee derivata din simptomele clinice pe care le manifesta Antonescu in ultima vreme. Ca i-ar folosi lui Basescu, asta e alta problema. Nu tot ce-i foloseste e rezultatul initiativelor proprii. Nu el l-a trimis pe Geoana la Vantu, nu el a dat filmul cu copilul de zeci de mii de ori pina la punctul in care a produs efectul invers.
  In particular nu cred ca o suspendare acum i-ar folosi prea tare lui Basescu. Adevarata dilema a lui Ponta e aici: o suspendare acum are sanse. Situatia pare inversa, ar trece la referendum insa nu trece de Parlament. Ponta nu stie insa ce impact ar avea in termeni de 2012-14, ezita pentru ca nu vrea sa-si fragilizeze sansele pentru 2014 in nici un fel.

  • Florin
   in primul rand bine ai venit pe acest blog. Foarte interesanta analiza ta si poate constitui o varianta posibila. Astept sa mai scrii. Numai bine.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.