Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 28, 2015 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga a reprezentat un semnal pozitiv pentru o vecinătate mai sigură

untitled

Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga a reprezentat un semnal pozitiv pentru o vecinătate mai sigură

COMUNICAT DE PRESĂ

În declarația politică susținută în această săptămână, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre Summit-ul Parteneriatului Estic desfăşurat la Riga, temă de importanţă deosebită pentru România ca membru al Uniunii Europene şi ca stat aflat pe zona de vecinătate estică. “Am asistat la o mulţime de programe de cooperare lansate de UE în spiritul Politicii de Vecinătate, iar Parteneriatul Estic a fost vârful de lance al acestei politici. Evoluţia pozitivă a proiectului a fost demonstrată în ultimii ani de eforturile consistente ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei precum şi de semnarea de către cele trei state a Acordurilor de Asociere. În egală măsură, Parteneriatul Estic a fost supus unor presiuni şi provocări majore venite atât din interiorul Uniunii, cât mai ales din exterior. Pentru România, Parteneriatul Estic a fost de la bun început un program de interes major, atât din perspectiva de stat membru al UE, cât mai ales datorită Republicii Moldova. Este datoria noastră să susţinem prin toate mijloacele apropierea şi aderarea la UE a fraţilor noştri de peste Prut”, a declarat Ana Birchall.

Totodată, deputatul social-democrat a subliniat că summit-ul a însemnat un pas înainte în direcția integării europene a statelor din Parteneriatul Estic, însă a punctat că abordarea liderilor europeni putea fi mai curajoasă. “Summit-ul de la Riga a creat un orizont de aşteptare ridicat. Deznodământul întâlnirii la nivel înalte a adus rezultate mulţumitoare, chiar dacă modeste, ţinând cont de contextul geopolitic în care s-a desfăşurat. Consider un lucru pozitiv faptul că reprezentanţii UE au reafirmat importanţa Parteneriatului Estic, precum şi a colaborării continue şi aprofundate cu cele șase state. Prin reînnoirea angajamentului pentru integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea tuturor partenerilor săi, UE a demonstrat că nu ţine cont de provocările lansate de alţi actori din vecinătate. Acordând șansa de a alege în mod liber nivelul aspirațiilor în relaţiile cu UE ale fiecărui stat din Parteneriatul Estic, Uniunea dă dovadă de maturitate şi flexibilitate”, a arătat Ana Birchall.

Ana Birchall a mai spus că în contextul geopolitic complicat, “România are datoria asumată de a contribui la consolidarea rolului UE în regiune şi de a duce în permanenţă o luptă pentru dezvoltarea democraţiei în statele din vecinătate. Mai mult, România are datoria de a sprijini eforturile Republicii Moldova de a accede la structurile europene.”

În final, Ana Birchall a menționat că țara noastră este un pilon de stabilitate și securitate în regiune și va susține fără echivoc Parteneriatul Estic și aspirațiile europene ale statelor de la est de noi. “Este esenţial să susţinem în continuare importanţa Parteneriatului Estic şi să milităm pentru dezvoltarea sa, în egală măsură cu cea a dimensiunii sudice a Politicii de Vecinătate – Uniunea pentru Mediterana. Parteneriatul Estic trebuie să funcţioneze într-o etapă 2.0 a sa şi a Politicii de Vecinătate, etapă marcată prin flexibilitate şi capacitate de adaptare atât la contextul geopolitic, cât şi la contextul intern al celor şase state incluse în program”, a punctat deputatul social-democrat.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.