Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 3, 2011 in Politic | 60 comments

Student fara BAC?

nici vorba! PSD nu sustine un asemenea demers. Orice discutii viitoare despre acest subiect se pot incadra eventual doar la categoria unor declaratii nefericite fiind, din punctul meu de vedere, fara obiect!

60 Comments

  1. Thank you Ana.
    Atit tu cit si Ponta si Antonescu aveti o pozitie clara si corecta. Aveti insa o problema la nivel PSD – cine e purtatorul de cuvint in domenii de invatamint care apare la tv etc ? Ar trebui sa revizuiti echipa.
    Aproape ca ma simt rusinat ca am terminat Politechnica si tipa asta pare-se ca e rectorul Politechnicii. Jesus! Mai traieste Susana Gidea? Aduceti-o inapoi! Definit ca e mai buna decit Andronescu.

  2. By the way!
    In toti anii mei de cariera in SUA NIMENI nu mi-a cerut niciodata sa vada diploma mea de facultate! Puteam sa scriu orice in rezumatul meu – nu conta – am ceva care seamana cu master de la politechnica . Dar daca nu stiam ce fac (si trebuia sa stiu o gramada de matematica , hardware , software etc) zburam afara in primele saptamini…ce inveti e mult mai important decit diploma (injuram ca n-am fost atent la unele clase si trebuia sa citesc o gramada ca sa compensez dar asta e viata). Bacalaureatul masoara cit stii. Facultatea era mai buna pe vremea lui Ceausescu tocmai pentru ca era un examen de admitere selectiv foarte greu.

    • Am gasit un comentariu haios aici:
      90 la suta din elevi,studenti,cursanti nu le place studiul,scoala ,facultatea,masteratu……atunci de ce se inscriu////????pt ca da ok la CV….la JOB…la someru.ro…..la taka-paka fyky-fykye in pas cu moda,e in trend,e mistoooo sa zici ca esti oaie studioasa, intelectuala, educata, cultivata, civilizataaaaa

  3. In fiecare zi, D-na Andronescu Caterina ne uimeste cu timpeniile ei, ar cam trebui, sa ne spuna : ”La revedere ”
    A surprins toate generatiile din tara asta, cu declaratia soc ”Student fara bac si an complementar ” oare pina cind suntem nevoiti sa o suportam pe aceasta ”D-na de plastilina” din educatia romaneasa ???
    Genul acesta de oameni , pentru PSD ,este o adevarata piatra de moara legata de git!

  4. Oameni buni, (pentru totzi),
    Stau shi ma minunez de ce atata invershunare impotriva unui proiect (care nu l-am citit dar din titlu se subintzelege esentza). Care este problema? aaaaaaa ca nu a luat BACUL? dar poate sa-l ia in urmatorul an. De ce trebuie sa mai piarda un an din viatza un copil doar ca nu a luat bacul? Aici in Canada se poarta…chiar daca nu ai terminat liceul (mai rau d.p vostru de vedere) potzi sa te inscrii la colegiu (3 ani), dar ai obligatia sa termini liceul intr-o perioada determinata, in paralel cu colegiu.
    Nu vad care este problema? este doar problema (riscul) celui cu pricina.
    Singura deosebire este ca aici nu este nimic pe gratis ca acolo: toate facultatzile shi colegiile sunt pe BANI ADEVARATZI.
    Problema acolo este nu cea „cu BACUL” ci ca inca mai este invatzamant suprior „de-a moaca”.
    Motivarea studentului ar fi indiscutabil mai mare daca invatzamantul superior ar fi numai pe bani!

    Sa auzim numai de bine!

    • Un emigrant,

      Si in SUA poti sa te inscrii la un colegiu (comunity colege) daca ai scor slab la SAT (sau nu l-ai dat) si eventual sa te transferi – daca esti acceptat – la un colegiu de renume. Dar nu poti sa te duci la Berkley , Stanford etc daca nu ai luat SATul si nu califici pentru admisie. Si in R te poti duce la o scoala postliceala (gen colegiu de 3 ani in Canada sau comunity colege in SUA). Ce vrea Andronescu este sa te duci sa zicem la Facultatea de Medicina fara bac si evntual sa ti se echivaleze cind ai luat bacul… asta pe bani statului binenteles ….ca altfel tot ar sta pe somaj.
      Cred ca e cam exagerat …
      Ar trebui sa facem nomenclatura clara ceva gen. Canada 3 ani colege = SUA comunity colege = scoala postliceala in R.
      SUA Berkley , Stanford = Canada University of Toronto = R – Politechnica , Facultatea de Medicina etc..
      Nomencaltura e importanta – in SUA vinzatorii in alimentara se numesc assistant managers , gunoierii se numesc environmental engineers etc..

      • Marian,
        Cred ca ia sesizat fraza din finalul comentariului meu care cred ca spune de fapt opinia mea.
        Acum referitor la sistemul romanesc de invatzamant, eu cred ca este prea complicat (se complica singuri) shi se pierde de fapt SCOPUL (formarea unei generatzii care sa CREEZE noi VALORI shi sa le dezvolte pe cele existente).
        Scopul invatzamantului Romanesc a fost shi din pacate este prea maretz: adica sa creeze numai GENII shi CERCETATORI….eu cred ca este prea mult.
        Am facut shi eu Politehnica de care vorbeshti tu in postarea anterioara (acum multzi ani) shi pot sa zic ca sistemul acela CANTITATIV nu se mai potriveshte acum in lumea PC-ului cand ai acces foarte ushor la informatzie.
        Dupa parerea mea invatzamantul superior oriunde in lume trebuie sa fie „pe bani” shi nu de’a moaca, este mai sanatos (productiv)shi mai fair pentru socitatea din tara respectiva.
        De ce sa plateasca STATUL pentru o gramada de studentzi care dupa ce termina (sau dupa rezidentziat) ishi iau talpashita shi pleaca in alte tari unde sunt mai bine platitzi?
        Acum sa revin la ce vrea abramburica, cred shi eu ca este prea mult, cu toate ca bucata aceia de hartie (absolvire BAC) in viatza reala nu ar trebui sa aiba prea mare valoare.
        Subscriu la ce ai zis tu anterior: am schimbat doua joburi pana acum aici shi nimeni nu mi-a cerut sa le arat faimoasa diploma de la Politehnica din Romania. Shi are sens pentru ca ce am invatzat eu atunci este oricum INSUFICIENT pentru azi.
        Sa auzim numai de bine!

        • Auzi bai emigrantule…INVAŢA SĂ SCRII ROMÂNEŞTE şi apoi îţi poţi da cu părerea ……..ANALFABETULE !!!

          • gogu ceferistu’
            te rog frumos ca pe acest blog sa folosesti un limbaj civilizat, sunt convinsa ca vei tine cont de rugamintea mea. Un emigrant din Canada este un cititor si critic fidel al blogului meu si nu merita insultele tale. Multumesc pentru intelegere.

    • cred ca esti aerian.
      1- cum adica pierde 1 an din viata? dar 4 ani de liceu de ce i-ai pierdut fara sa invete? sau pftim macar 1. in ultimul an puteau sa stea cu burta pe carte.
      2- la orice postliceala te poti inscrie fara BAC! am un amic care a picat BAC-ul si a facut o posliceala de asistenti medicali. acum 1 luna a plecat in ANGLIA. nu cred ca are de gand sa mai dea BAC-ul…

  5. este ok comentariul tau ,Marian insa ce te faci daca un elev e f bun insa e sarac?nu este pacat?

    • Loredana,
      Eu nu am zis ca statul nu trebuie sa plateasca ! De fapt si in SUA statul plateste burse de studii , reduceri etc…. Confunzi comentariile mele cu comentariul unui Emigrant in Canada… Canada e o tara „dura” capitalista – toata lumea plateste – nu SUA
      Fraza cheie este „un elev foarte bun” – cum stii ca e bun? Ia BACul fie in vara fie in toamna si daca il ia cu o medie foarte buna statul ar trebui sa-l ajute fianciar atita timp cit isi mentine si in facultate note mari (in SUA in general ca sa mentii o bursa trebuie sa mentii GPAul minimum 3 – max. GPA is 4). Chiar companii private is deconteaza banii de studii daca te duci la univarsitate in paralel cu serviciu in aceleasi conditii (minium GPA 3). Totul e sa fii bun.
      Aiureala propusa de Andonescu e greu de caracterizat ….

    • Loredana,
      Cu toate ca inclin sa-ti dau deplina dreptate, cred ca Marian s-a referit la motivarea pe care o are un elev care isi plateste studiile.
      Merita facut un studiu de caz:
      – dc elevul e f bogat
      – dc e potrivit de bogat
      – dc parintii lui sunt din clasa medie
      – dc e sarac/f sarac
      Dc isi permite f multe se va gandi poate: sa dau 30 mii galbeni pe studii la anul si sa-mi iau o masina de de 50 mii… Dar dc ma duc la scoala nu mai am timp sa ma plimb prea mult cu masina.
      Deci dc nu e f motivat as invete nu cred ca va alege studiile… sau poate ca da?! Dc e motivat si isi doreste o cariera intr-un anumit domeniu poate nu-l va interesa prea mult masina si in schimb va alege o super universitate cu taxa de 80 mii…. zic…
      Dc e potrivit de bogat… atunci va tb as aleaga f constient: masina sau scoala… si la fel, dc nu e motivat sa invete putin prob sa aleaga scoala
      Dc e din clasa medie va tb sa se intereseze f bine in ce domeniu isi va putea scoate cel mai bine investitia. Imi imaginez ca s-ar duce la mai multe universitati in recunoastere, ar vb cu profi, ar sonda si piata muncii, deci si-ar face un plan cap-coada. Dc ar constata ca nu merita studii sup, ar urma postliceala. Una peste alta, responsabilitate maxima.
      Acum… Dc e sarac e clar ca nu va putea scoate banii din buzunar. Dar poate ar putea-o face altcineva pt el 😉 Ar fi f interesat inca din timpul liceului sa aibe rezultate bune(olimpliade, etc..) asa incat sa impresioneze pe cineva/fundatie/companie/banca etc (in ultima instanta chiar pt universitatea la care vrea sa mearga) pt a-l sponsoriza. Se poate spune ca le face gratis?! Nicidecum.. Pare si chiar este f greu, dar nu prea avem cum sa fim obisnuiti pt ca suntem obisnuiti cu invatamant gratuit..
      O pb f mare e atunci cand e f sarac si nu-si permite sa mearga nici in invatamantul preuniversitar(romii de ex…)

    • Marian se referea la cum era pe vremea lui Ceausescu. Eu cred ca trebuie sa avem in vedere (cel putin) doua caracteristici prezente in acele vremuri:
      1. Interesul foarte mare al elevilor pentru invatatura si pentru a urma o facultate/universitate. Spre exemplu, la Politehnica din Bucuresti erau facultati unde, la admitere, aveau si 30-35 de elevi pe un loc!!! Mai trebuie spus ca nu se putea copia sub nicio forma: la examen erai doar tu cu foaia de hartie in fata si cu ceea ce ai invatat. Nu se putea copia nici la teze, nici la vreun examen (treapta, bacalaureat). Totusi… la teze se mai incerca si unii mai si reuseau sa copieze, dar la un examen lucrul asta era exclus. Interesul insa era foarte mare, dupa cum spuneam, cultivat in familie de catre parinti. Parintii, si nu erau putini, bagau bani grei in meditatii particulare pentru ca sa se asigure de reusita odraslelor lor.
      2. Statul nu numai ca asigura un loc de munca, dar il si garanta. Spre exemplu, un absolvent de facultate era repartizat sa lucreze undeva, conform pregatirii sale. Locurile de munca erau in marea lor majoritate stabile. Desigur, iti puteai lua transferul in alta parte, nu era chiar o problema. Dar erau oameni care au lucrat in acelasi loc de munca 35-40 de ani!!
      Ar mai trebui spus, cred, ca invatamantul gratuit de stat asigura cea mai buna egalitate de sanse. Pe cand la o facultate privata, spre exemplu, trebuie sa platesti niste bani – deci un invatamant privat ii favorizeaza pe cei cu dare de mana.

      Emigrantul din Canada spune: „Scopul invatzamantului Romanesc a fost shi din pacate este prea maretz: adica sa creeze numai GENII shi CERCETATORI….eu cred ca este prea mult.”. Marian se referea la examenele foarte grele din perioada lui Ceausescu. Parerea mea e alta. Examenele de admitere la facultati au inceput sa fie, intr-adevar, foarte grele de prin ’86. Dar scopul nu era sa creeze numai genii si cercetatori. Ideea era alta: interesul pentru a urma o facultate fiind foarte mare, foarte multi reuseau sa ia examenul de admitere. Ceausescu a vrut sa limiteze lucrul acesta si din aceasta cauza s-a „strans surubul”, cum se spune. Dar trebuie remarcat ca interesul elevilor nu a scazut, cu toate aceste masuri dure de limitare si micsorare a numarului de absolventi. Insa pana atunci examenele nu erau foarte grele. Sigur, orice examen e greu, fie el cat de usor… Mai punem la socoteala si emotiile, nu?

      Intotdeauna ceea ce inveti este insuficient. In caz contrar, n-ar mai trebui sa-ti imbunatatesti ceea ce stii deja si sa adaugi inca. Dar, din cate inteleg, atat Marian cat si Emigrantul din Canada au absolvit Politehnica din Bucuresti, avand astfel bagajul necesar de cunoastere in plan profesional pentru a se putea descurca bine (asa vreau sa cred!) in SUA, respectiv Canada. In acest sens Diploma conteaza! Partea periculoasa in a spune ca o Diploma nu conteaza este aceea de a extrapola si a gandi, in acest fel, ca nici sa faci o facultate/universitate nu conteaza. Cand in realitate conteaza, pentru ca acolo inveti si-ti maresti orizontul cunoasterii. Este un lucru dovedit istoric si anume ca performanta nu poate fi obtinuta altfel, inca de la vechile si marile universitati din Evul Mediu si oamenii de stiinta care au activat in aceste universitati de-alungul timpului si pana in zilele noastre. Nu toti sunt genii, e adevarat. Dar bagajul de cunoastere pe care il obtii pe parcursul anilor de studiu este important.

      • Motanul Incaltzat,
        O singura remarca: aici in Canada daca diploma este mai veche de 10 ani nu mai „conteaza”(conteaza ce ai facut in ultimii 5 ani).
        Nimeni nu te mai angajeaza tinind cont de o diploma veche de 10 ani, ci ce shi unde ai lucrat in ultimii 5 ani. Shi au dreptate technologiile se schimba foarte rapid, shi cursurile la universitatzti se schimba dramatic dupa 10 ani, apar profesii care in urma cu 10 ani nici nu existau.
        Aici, cel putzin ca inginier, trebuie sa invetzi mai tot timpul vietzii (bine’nteles cu alt ritm decat cel de la universitate).
        Sa auzim numai de bine!

    • Loredana,
      Am sa incerc sa explic mai detaliat cam cum este cu banii:
      In esentza orice tanar care a terminat un liceu in Canada este eligibil sa mearga la facultate. Acum daca este admis shi nu are bani atunci se imprumuta la guvern (sunt programe guvernamentale ) si ishi plateshte studiile. Returnarea banilor de catre tanar incepe dupa 6 luni de la terminarea facultatii (sau abandonarea ei ) cu dobanda cea mai mica de pe piatza bancara la acel timp. Banii sunt eshalonatzi cred pe 10 ani (destul de rezonabil). Desigur ca cine are rezultate bune poate obtine bursa, de fapt ce a zis Marian in comentariul lui este valabil shi pentru Canada, cu exceptzia unei mici rautatzi din partea lui, spunand ca „Canada este o tara dura”:))))
      Deci in concluzie aici cine vrea sa invetze poate, nu conteaza daca are bani sau nu pentru a urma o universitate!
      Pot sa-tzi dau exemplu personal cu fetele mele: Amandoua au urmat Ottawa University shi nu am vrut sa le platesc tuition shi atunci au fost nevoite sa se imprumute la guvern ca sa poate urma studiile.
      Asta nu a facut decat sa le motiveze (au devenit mult mai responsabile) shi mai mult ca sa invetze mai bine.
      Cand au terminat studiile le-am platit totzi banii care erau ele datoare la guvern. (Asha a fost deal-ul:))
      Eu cred ca am procedat bine, aici foarte multa lume procedeaza ca mine!
      Sa auzim numai de bine!

      • Un emigrant din Canada
        stii foarte bine ca si in Canada si in SUA sau alte tari o diploma iti da linia verde de care ai nevoie sa ti se deschida o usa….daca o mentii deschisa sau ti se va tranti in nas (dupa o anumita perioada) depinde numai de tine si de cunostintele acumulate. Nu putem continua sa avem o societate in care o diploma obtinuta la o scoala buna pe bune sa aiba aceiasi valoare cu o diploma obtinuta de la nu stiu ce scoala prin nu stiu ce metode ca sa fiu politicoasa in exprimare. Vrem sau nu vrem sa incepem sa promovam si meritocratia in aceasta tara?!

  6. Motanul Incaltat,
    Referirile la „nu ne-a cerut nimeni diploma” puncteaza ca diploma in sine nu conteaza ci procesul de obtinere a ei (cit ai de invatat , reputatia scolii etc).
    Mi-as dori ca Politechnica din Bucuresti sa devina o facultate recunoscuta international care se poate obtine numai prin studenti si profesori de inalta calitate. Trivializarea facuta de un important membru al PSD fost ministru al educatiei nu ajuta!

    Cred ca incercam sa spunem amindoi acelasi lucru..

  7. Bun, nimeni nu vrea sa fie operat de un doctor care nu a fost in stare nici macar sa isi dea BAC-ul sau sau ca centrala nucleara de la Cernavoda sa fie operata de niste „ingineri” facuti ca sa iasa la numar.

    Totusi, cum ramane cu „divziunea interntionala a muncii”? Sa fie romanii condamnati sa fie sclavii celorlati din Europa doar pentru ca imbecilii de sub Funeriu nu au fost in stare sa conceapa niste subiecte mai graduate, in care sa se masoare nivelul real de pregatire, si nu doar sa identifice geniile? E drept ca nici ce vrea Abramburica nu e kosher, nu poti repara o tampenie cu o alta tampenie.

    Se mai dovedeste inca o data ca proverbul „un prost arunca o piatra in balta si nu sunt in stare zece intelepti sa o scoata” e valabil si probabil se va mai aplica decenii intregi si dupa „iepoca Basescu”.

    • Draghi,
      Subiectele de BAC probabil ca sint sau ar trebui sa fie echivalente cu subiectele de BAC din Franta , Germania etc . Daca exista vreo proba ca sint mai grele decit subiectele din Franta sau Germania as fi interesat sa aud. Nu poti sa pretinzi egalitate pe piata muncii in EU cu un BAC „usor ca sa treaca toti” – nici o alta tara europeana ar privi cu incredere „diplomele” generate in R.
      La reuniunea anului nostru de facultate de acum 4 saptamini in R au fost colegi care au zis ca le-au rezolvat fara probleme in 30 minute (dupa ani si ani si ani departe de matematica..)

      Funeriu incearca sa invete elevii o lectie importanta in viata – SA NU FURI – pare-se ca o auziti in comentariile francezilor , olandezilor etc ce parere au despre romini….

      Ma gindesc cu groaza ca PSDul ar putea sa vina la putere din nou si sa distruga totul cu Abramburica lui cu tot…

      • @marian
        Sa-ti spun cum mi se pare mie situatia actuala de la noi. Eu cred ca este vorba de un dezinteres foarte mare din partea elevilor fata de invatatura. Cand afirm asta ma bazez pe rezultatele catastrofale de la Bacalaureatul de anul acesta. Sigur, nu toti elevii sunt dezinteresati. Bineinteles, exista si cazuri cand un elev a fost indrumat gresit, de exemplu spre real, cand el avea inclinatii spre uman. Dar eu ma refer la procentele care arata cati au promovat anul acesta, deci ma refer, sintetic, la modul general. Cand ai interesul sa inveti, nu te bazezi pe copiat. Sau sa formulez interogativ: te bazezi pe copiat? Eu cred ca este clar ca interesul individului pentru invatatura exclude din start varianta copiatului (apropo de „sa nu furi”, cum ziceai si tu). De ce? Pentru ca interesul individului e sa invete, nu sa ia examenul prin orice mijloace, ci sa promoveze pe baza a ceea ce el a invatat. Sa dau un exemplu din sah (am vazut ca si D-na Birchall cocheteaza cu sahul): daca am interesul sa invat sah si studiez, apoi ma apuc sa rezolv o problema de sah, cum o rezolv? Ma uit la rezolvare si spun ca eu am rezolvat-o? Sau stau si ma gandesc pana cand, intr-adevar, reusesc s-o dezleg eu insumi? Cred ca ultima varianta e valabila: stau si ma gandesc pana cand, intr-adevar, reusesc eu insumi s-o dezleg. Asta inseamna, dupa mine, sa vrei cu adevarat sa faci ceva. Cand spun interes nu ma refer neaparat la interesul material ci la faptul ca eu vreau si am ambitia sa-mi pun mintea la contributie pentru a rezolva acea problema de sah, eu insumi. Eu cred ca asa e si cu invatatura in general vorbind (si la scoala, liceu, facultate, etc). Si atunci dezinteresul ar putea fi caracterizat prin faptul ca individului ii e tot una daca se poate copia sau nu se poate copia, daca ia examenul sau nu-l ia: daca il ia, e bine; nu-l i-a, si asa e bine. Am stat si eu de vorba cu profesori si mi-au spus ca au fost elevi care dupa 10 min. au iesit din examen si au dat foaia de hartie goala. Or, in asemenea conditii nu se poate vorbi de interes pentru invatatura si pentru a promova un examen din partea elevilor. Ar trebui sa ne gandim la consecintele acestei situatii. Nimic nu garanteaza ca la anul, in conditiile de corectitudine a examenului de la Bacalaureat, nu va fi la fel ca anul asta, sau chiar mai rau. Dar lucrul acesta loveste in sistemul universitar, pentru ca s-ar putea intampla sa scada dramatic numarul studentilor. Consecintele asupra sistemului universitar ar fi dramatice in astfel de conditii. Trebuie spus ca actuala Putere nu a facut nimic pentru ca sa imbunatateasca situatia. Si nici nu se vede vreo perspectiva de imbunatatire. D-na Andronescu a venit cu o idee, poate nu cea mai buna, nu cea mai inspirata, desigur. Dar a venit cu ceva, in conditiile in care nici PNL si nici PDL nu au adus vreo solutie. Ideea era sa protejeze cumva sistemul universitar, care si-ar pierde ratiunea de a exista daca numarul de studenti se imputineaza din ce in ce mai mult pe an ce trece. Nu era vorba de ceva definitiv in aceasta idee. Multi s-au grabit s-o critice si inca la modul foarte dur. Dar mai bine ceva decat nimic, pana la urma. Deci eu cred ca era vorba de ceva temporar, pana la rezolvarea acestei probleme a procentului scazut al celor ce au promovat Bacalaureatul, pentru ca nu e ceva de nerezolvat.
        Vorbesti de faptul ca „PSDul ar putea sa vina la putere din nou si sa distruga totul cu Abramburica lui cu tot…”, dar nu se vede ce a construit PDL-ul … Ca de fapt nu a construit nimic. Daca intr-adevar procentul celor care ar fi luat Bacalaureatul era de, sa zicem, 90-95%, in conditii de corectitudine a examenelor, atunci, da, s-ar fi putut spune ca a construit ceva. Dar asa ce a construit? PDL se comporta de parca PSD ar fi la Putere si arata cu degetul: uite ce face PSD!! Cand, de fapt, PDL e la Putere… si tot dezastrul asta s-a petrecut cand el e la Putere. PDL si Basescu uita ca PSD nu mai e la Putere din 2004 (cu o exceptie de cateva luni, cand a fost la guvernare, culmea, cu PDL-ul!!!), deci de 7 ani, si se comporta ca si cum PSD ar fi fost la Putere ieri, si inca de unul singur. Deci tot acest dezastru de la BAC si din sistemul de invatamant intra in responsabilitatea dreptei politice, daca in 7 ani nu a reusit sa-l faca performant, asa cum ar fi trebuit.

        • @Motanul Incaltat,
          1. daca universitatile romine ar fi reputabile ar atrage multi studenti din strainatate – ai nevoie de studenti performanti , criterii inalte si profesori buni
          2. exces de profesori universitari – scoteti-i la pensie anticipat – e mai ieftin decit sa suportati oameni care nu vos sa invete
          3. guvernul (in afara de a fi calul de bataie al nemultumitilor) nu poate face oamenii mai destepti sau mai muncitori – e genetic. Nu dati vina pe guvern.
          4. „meritul” lui Fneriu este ca a facut o evaluare cinstita a nivelului real de pregatire a noii generatii – trebuia inceput odata si o data sa faci treaba asta politica „nepopluara”
          5. ce ar face un politician nebramburit sau nepesedist? Ar spune – masura buna , sa continuam in felul asta , noi ca guvern o sa facem eforturi sa indepartam profesorii prosti din sistem , universitatile proaste din sistem , suporta alternative la facultate (scoli profesionale etc) dar e treaba parintilor si a familiei sa se ocupe de viitorul copiilor. Noi vom ajuta cu burse copii care merita (note mari la bac..)
          Interesant este ca – aparent Ponta , Antonescu , Ana pare-se ca au o gindire pe linia asta. Oameni de gindire mai veche ca Bramburica (!?) si unii PDSsti gindesc intr-un stil cidat si se cam rasfringe asupra numelui PSD.
          Daca va plac (sau nu) americanii ginditi-va la ce a spus John Kennedy – „nu e ce tara poate face pentru voi ci e ce VOI puteti face pentru tara”…

      • Ma gandesc cu groaza ca ti-a scapat pozitia conducerii PSD pe care a mentionat-o si Ana in postarea ei 😆

        In Franta, subiectele sunt grele, insa dupa ce s-au corectat lucrarile, notele se „normalizeaza” ca sa raspunda unei distributii cat de cat naturale.

        Furatul trebuie categoric oprit, si sunt multe alte lucruri care mai trebuie facute in invatamantul romanesc (si in societate in general). Dar sa distrugi o generatie intreaga, condamnand-o sa faca doar munci necalificate, e o cretinie demna de calculatorul vitezei pumnului prezidential la OTV (l-am numit pe Funeriu, ministrul fara diploma de BAC).

        • Draghi,
          Funeriu parca a luat BACul in Franta!
          Nu inteleg chestia cu diploma distrugind o generatie intreaga …..un examen masoara nivelul de pregatire.
          Dindu-le o diploma nu ii faci mai destepti „capabili sa ocupe o slujba calificata”..
          Tu spui ca Franta si Germania aplica „curving” ? Poti sa ma trimit la vreun pointer unde sa confirm informatia asta ? sau e numai presupunerea ta?

        • Draghi
          rezultatele de la BAC-ul din acest an reflect realitatea din scoala romaneasca. Sigur, se poate discuta cum de s-a ajuns aici dar a baga gunoiul sub pres nu este o solutie! Vrem sau nu vrem sa incepem macar sa promovam meritocratia in aceasta tara?

  8. @marian
    Spui asa:
    „3. guvernul (in afara de a fi calul de bataie al nemultumitilor) nu poate face oamenii mai destepti sau mai muncitori – e genetic. Nu dati vina pe guvern.”
    Adica sa nu dau vina pe guvern, in schimb sa dau vina pe natie (ca zici ca ar fi vorba de ceva genetic). Scuza-ma, dar o astfel de atitudine acopera incompetenta si rezultatul acesteia: proasta guvernare actuala. Lucrul asta, ca e vorba de o guvernare incompetenta, e vorba de cea actuala (subliniez asta ca poate o sa te surprinda ce voi spune), a fost reliefat chiar de Dl. Cristian Preda, membru marcant al PDL, europarlamentar din partea acestui partid. Domnia sa chiar a spus, si asta nu o data, ca Boc ar fi trebuit sa demisioneze de multa vreme, sa-si gaseasca „un alt job” (expresia ii apartine).
    Pe de alta parte, dupa cum am aratat si intr-un comentariu anterior, interesul pentru invatatura al elevilor era foarte mare pe vremea lui Ceausescu (in conditiile in care nu se putea copia la examene), iar acum situatia este exact opusa. In 22 de ani sa se fi schimbat, oare, atat de mult structura genetica a natiei incat aceasta schimbare sa poata determina un astfel de fenomen? Eu nu cred ca se poate sustine o astfel de teorie. In schimb se poate sustine ca s-au dus in toti acesti ani politici proaste al caror rezultat e starea de fapt actuala. Si, in special, de cand a ajuns PDL pe cai mari, principalul partid de guvernamant. Nu-i apara ca nu merita. Cand spui in campania electorala ca ai sa faci 899 de km de autostrada, si cand azi se vede ca nici macar o zecime din ce au promis nu au fost in stare sa faca, cum e? Asta a facut, din pacate, PDL. Explica-mi si mie care profesori prosti au fost indepartati din sistem de catre actuala guvernare? Care universitati proaste au fost indepartate din sistem? Ca zici ca PSD ar trebui sa mearga pe linia asta, ca ar fi cea mai buna, si sa continue asa (adica, sa continue precum PDL, daca am inteles bine). De acord cu ceea ce a spus Kennedy, intr-adevar, dar ceea ce face Guvernul si Presedintia ne intereseaza. Mai ales ca sunt platiti din banii contribuabililor si sunt factori de decizie. Eu cred ca n-ai nimic impotriva acestui lucru, mai ales ca e democratic sa te intereseze ce fac cei de la Putere. Ai vrea sa nu ne intereseze? Atunci ar fi democratic?
    Pentru ca sa te edifici mai bine asupra subiectului, te invit sa citesti aici:
    http://blogponta.wordpress.com/2011/09/29/de-ce-a-furat-din-nou-roberta-anastase-votul-din-parlament/

    „dar e treaba parintilor si a familiei sa se ocupe de viitorul copiilor.”. Da, dar Guvernul, Puterea ar trebui ca, nu zic neaparat direct, ci prin mixul de politici, sa creeze locuri de munca, sa ofere, prin aceste politici perspective de dezvoltare si implicit perspective profesionale pe termen lung, aici in tara, oamenilor care traiesc aici. Eu sunt convins ca acesta e punctul de vedere si al D-lui Victor Ponta si al D-nei Birchall.
    Iar in ceea ce priveste meritele lui Funeriu si al intregului PDL, eu cred ca buna cuviinta ar trebui sa-i faca sa le fie rusine. Macar un pic….
    Marian, cred ca nu esti informat cum trebuie sau nu citesti presa noastra (?!)… Te rog uite-te pe urmatoarele link-uri:
    http://www.realitatea.net/peste-40prc-dintre-profesorii-tineri-vor-sa-plece-din-invatamant_870194.html
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/cum-a-ajuns-un-profesor-de-nota-1-sa-predea-la-liceu-237687.html

    Citez din ultimul link(articolul din Romania Libera):
    „Şomer cu nota 7,85

    Un candidat din Suceava la concursul de titularizare a reclamat Inspectoratului judeţean că, deşi a obţinut nota 7,85, nu a devenit dascăl, în schimb locul său ar fi fost luat de un candidat cu nota 2,20. „Nu sunt singurul caz de acest fel din Suceava. Mie nu mi s-a dat nici măcar o catedră pentru necalificaţi. Luni îmi depun actele de şomaj”, s-a plâns Andrei Martinescu.”

    Ambele articole sunt datate septembrie 2011, nici unul nu e din perioada 2000-2004…

    • Draghi,
      Pe vremea lui Ceausescu nu mergeau toti la facultate erau numai citeva facultati in toata R cu locuri limitate ( in anul meu 50 la calculatoare , 150 la Automatica , 150 la Electronica etc…la Politechnica).
      Acum vreti o gramada de „studenti” si evident ca natiunea s-a schimbat ( i.e produce mai multi copii destepti ca in urma cu 20 – 40 de ani..)
      Ce spun politicienii PDL , PSD or americani (:-)) pe diverse teme e … politica :-)) Daca de exemplu Steve Jobs sau Bill Gates ar fi asteptat guvernul „prin mix de politici” sa creeze slujbe …ar fi avut de asteptat…
      By the way imi place Ponta – citez din memorie citeva din declaratiile lui „elevii nu trebuie sa fure la BAC ” , „nici vorba sa fim de acord cu primitul la facultate fara BAC” , ” chiar cind vom veni la putere vom continua reducerea aparatului birocratic de stat” , ” prefectii ii voi numi eu ca prim ministru si nu bazat pe partid dar pe merite” , l-a pus pe o linie mai minora pe Vanghelie etc. Se contureaza ca un viitor bun prim ministru / presedinte dar PSDul are inca un bagaj mare de membri vechi si „compromisi”….

      • Sorry
        Moranul Incaltat nu Draghi si „nu” s-a schimbat (ca procent de copii destepti fata de acum 40 de ani..) – keyboards…

      • Da Marian, insa lumea s-a mai schimbat de cand ai fost tu la scoala. Traim intr-o lume in care castigatorii sunt cei care au mai multa scoala. Conditia necesara e ca tinerii sa faca mai mult timp scoala. Evident nu e si o conditie suficienta, trebuie lucrat si la calitatea si eficeinta procesului de invatamant.

        Desigur, exista si alte pareri. Presedintele Basescu e de parere ca Romania are nevoie de mai multi tinighigii si ospatari in loc de calculatoristi (pe bune, a declarat asta). Imi aduce aminte de vorba unei „savante de renume mondial” din epoca la care te-ai referit – „lasati-ma in pace cu calculatoarele astea, sa isi mai foloseasca si capul”. Daca acceptam acest punct de vedere, atunci ceea ce face Funeriu e perfect.

        • Jesus Draghi ,
          Nu inteleg ce vrei sa spui – crezi ca daca ii dai cuiva o diploma il faci calculatorist?
          Da lumea s-a schimbat in sensul ca chinezii , indienii invata pe rupte – stiu importanta unei educatii – si voi vreti sa furati la examen sau sa dati diplome pe dea moaca ? crezi ca asta „tine” in lumea moderna ? Sa furi si sa pacalesti?
          Te inseli! Efectul va fi (deja este) ca o diploma emisa de tara numita Rominia nu va fi buna nici….(dar trebuie sa ma opresc ca sa nu poluez blogul).

          You REALLY don’t get it? Nu stiu ce a facut bun sau rau Funeriu dar oprind furtul la BAC si dind subiecte compatibile europene e un lucru bun . sper din toata inima ca partea asta sa ramina indiferent de partid sau ministru la putere. In rest cum lucrurile pot fi imbunatatite (profesori mai buni , program scolar mai lung etc)

          • Funeriu a facut bine (da)ca a oprit furtul la BAC, dar nu a facut bine pt. ca a dat subiecte mult prea dificile, ca sa cada prea multi. Ce e asa de greu de priceput?

            Am spus eu ca trebuie facute compromisuri la diplome? Nu, dimpotriva! Am spus doar ca trebuie sa avem cat mai multi romani cu studii superioare.

            Tu ai un motiv anume pentru care iti doresti ca romanii sa ramana necalificatii europei si a lumii?

          • Draghi
            subiectele au fost medii ca si nivel de dificultate. Nu ii iau apararea lui Funeriu dar hai sa nu credem orice legenda se spune in n ziare! Chiar si cei care au cazut au recunoscut ca subiectele nu erau asa de dificile…sigur cu conditia sa inveti nu sa mergi acolo cu gandul de a copia.

        • Draghi,
          Cuvintele „savantei” nu sunt absolut lipsite de logica. O data, ne putem referi la calculatoarele de buzunar…ma rog, aplicatii f simple pt calcul aritmetic automat. In cazul asta nu-i rau sa cimentam niste sinapse in creier pt calcul in minte. Evident, peste un nivel de dificultate putem folosi telefonul mobil 🙂
          Sau in cauzul aplicatiilor economice (unde predomina datele si nu calcule complexe) – am intalnit economisti contabili care habar nu mai au cat e contributia pt sanatate, pensie, somaj, impozite pe cat de venit(nu in RO asta) pt ca odata ce si-ai setat procentele in aplicatie, nu se mai uita la ele.. Ca sa nu mai vb de analistii de credite din banci(peste tot) – baga date in aplicatie si vad ce iese, care-i scoringul si cam atat… Dc e un client mai complicat il trimit la un shef…
          In cazul aplicatiilor ingineresti(unde predomina caluculele) cel care foloseste app(ingineri din diverse domenii) tb sa cam stie cam ce calculele se fac automat…si le stie.
          Dar userul economist leneveste. Am niste clienti de genul asta dar „thanks God” nu am de-a face dirct cu ei.
          Si in industria noastra a dezvoltarii de app ne separam in programatori pur-sange si in useri de IDE-uri si de librarii de-a gata in care nu mai sunt in stare sa suprascrie nicio clasa 🙂
          Fac parte din categoria a doua ca sa nu fiu gresit inteles ca as fi un „jerk” 🙂
          Dar ideea lui Ceauseasca era ca prea multa automatizare acolo unde nu e nevoie, strica.
          Probabil o aplicatie de contabilitate buna ar tb sa-si interogheze userul periodic asupra valorii parametrilor asa incat sa previna lenevirea

          • Nu stiu cat mai iti aduci tu aminte de cum se traia in „iepoca de aur” Ovidiu. Si se traia asa pentru ca o semianalfabeta (cred ca avea doar patru clase) lua decizii in domenii pe care nu le intelegea.

            Gandeste-te unde ar fi fost azi Romania daca nu se oprea la nivelul microprocesoarelor de 8 biti, cand inca era la un nivel aproximativ egal cu vestul. Apple-ul are mai multi bani decat Guvernul SUA, si daca mai adaugi cateva nume gen IBM, Oracle, Microsoft s.a.m.d. cred ca e evident despre ce vorbim.

            Desigur, calculatoarele pot duce si la un fel de lenevire, in sensul ca daca informatia e disponibila usor, creierul nu fa face eforturi sa o retina. Daca resursele astfel eliberate vor fi folosite pentru cresterea creativitatii sau a productivitatii e OK. Dar nu despre asta vorbim. Vorbim de a prefera calificari gen tinichigiu sau ospatar celei ce specialist in IT sau inginer. Politica lui Funeriu in directia asta tinteste. El executa orbeste ordinele lui Basescu. Care executa ce ii spun stapanii lui, cei care l-au facut presedinte si il tin acum impotriva dorintei majoritatii romanilor. Si care nu doresc o Romanie puternica si moderna, ci un pool de sclavi pentru muncile necalificate.

  9. Draghi,
    Ca un fost angajat al Fabricii de Calculatoare Bucuresti (ICE Felix) pot sa-ti spun ca R nu s-a oprit la procesoare de 8 biti. 8086 era folosit intens. Plus uita-te la seria de minicalculatoare Coral , Independent etc (clones dupa DEC PDPs). Procesoarele binenteles erau cumparate din West sau de la rusi (furasera mastile de la Intel via Toshiba …).
    Binenteles ca totul era „copiat” dupa calculatoarele din west (primul calculator bazat pe 8008 a fost dezvoltat dupa o platforma obtinuta de Politechnica de la BYU (Birmingham Young University din SUA…)

    In lumea asta nici o natiune nu reuseste sa creasca fara MUNCA grea – poate inteleg eu gresit dar ceea ce sugerezi tu – examene mai usore – mi se pare ca evita munca.

    Poate propuneri gen (scuza-ma pentru extremitatea lor ca sa-mi fac punctul)
    1. batai obligatorii (ca in fostele licee englezesti) pentru note mici
    2. tripleaza salariile profesorilor la liceele unde s-a luat bacul si da-i afara pe capete (la naiba cu contractele lor de munca ! ) pe cei de la liceele cu rezultate proaste
    3. obliga televiziunile prin lege sa aiba o ora la timpul de virf de stiinte (Basescu ar iubi sa poata controla televiziunea:-))
    etc. etc. Eu acuma daca as fi elev in R in clasa 11 as invata de-mi sar capacele (sau as spera sa cada guvernul sa vina Bramburica :)) – nu cred totusi ca PSDul ar pune o persoana gen Ana ca ministru al Educatiei …

    Uita-te unde a ajuns R dupa 20 de ani – O companie electronica Nokia face in R o fabrica de telefoane din categoria gioarse – pe care o si inchide si asta ar fi al doilea export al tarii? Unde sint centrele de R&D ? De ce nu dezvolta un smartphone in R ca doar pina anul asta sinteti plini de oameni cu diplome?

    E pacat! Daca ai vedea cum invata copii de imigranti indieni si chinezi in SUA (si nu exista nimeni sa-i impinga) ai intelege ca e o lume dura si nu eu sau cei din vest ne dam seama ca R va suferi daca copii nu vor pune mina pe carte!

    • @marian

      De acord cu punctul 2, si partial cu punctul 3, dar nu in sensul de obligativitate, ci de a gasi modalitatea prin care si stintele sa poata concura cu succes pentru atentia maselor. In ideea de stiinta ca show. Uite un exmplu fain din New York:

      http://worldsciencefestival.com/

      Legat de Nokia, adevarul e probabil urmatorul: dupa ce Finlanda si Suedia au refuzat intrarea Romaniei in spatiul Schengen, Basescu a incercat sa le arate pisica pe partea economica, folosind „ostaticii” din Romania, Nokia a anuntat ca pleaca. Dupa acest episod Basescu a incetat subit si cu controalele fitosanitare pe florile olandeze.

      In rest ma bucur ca suntem de acord macar cu un punct, care fusese formulat la inceputul secolului trecut si de Lenin: invatati, invatati, invatati.

      • Draghi,
        Ma refeream la faptul ca Nokia a deschis in R o fabrica de telefoane ieftine incercind sa foloseasca mina de lucru ieftina similar ca intr-o tara de lumea a treia nu un centru de cercetare / fabricatie de smartphones incercind sa ia avantaj de specialistii romini. Probabil au vazut in studiile preliminare ca nu e cazul….

        De acord cu Lenin „invatati,invatati,invatati” – era un rus destept in felul lui dar nu sint de acord cu celalt principiu pare-se atit de drag tie a lui Marx „acumulari cantitative duc la salturi calitative”….
        O mina de oameni foarte destepti fac mai mult decit o armata de prosti cu diploma …sper ca stii ca Steve Jobs nu a facut facultate (numai un trimestru) si ca Bill Gates s-a lasat de facultate in anul 3 cred…

        • Well, since you’ve mentioned it, Marx e din nou la moda. Ai auzit ce a spus Roubini, nu?

          http://www.ibtimes.com/articles/197468/20110813/roubini-nouriel-roubini-dr-doom-financial-crisis-debt-crisis-europe.htm

          Dar nu despre asta voiam sa vorbesc, daca capitalismul e un proces care se autodistruge, probabil ca e, la fel ca si celelalte sistem, care la inceput au parut idei bine, dar, pentru ca oamenii se pricep sa perverteasca foarte bine orice sistem, au esuat.

          Am mai reflectat la problemele discutate. Cred ca am dreptate cand spun ca intr-o lume globalizata o Romanie unde majoritatea cetatenilor nu are studii superioare e dezavantajata. Insa unde probabil greseam era sub aspect cantitativ si pragmatic. Ce face mai mult rau societatii romanesti? Fortarea Romaniei din exterior intr-o nisa unde se vor face doar munci necalificate, sau inversiunea valorilor care apare in lipsa unui sistem meritocratic. Intre timp cred ca partea a doua e raul cel mai mare.

          Guvernanti au actionat cum am spus, „au picat pe capete” pt. ca asa le-a spus FMI-ul, fara a coaror bani ei nu ar ramane la putere. Pentru asta au luat masura de a imiedica copiatul, masura buna, chiar daca nu s-a implementat peste tot, dar si masura de a face subiectele si normele de corectare in asa fel incat sa pice cat mai multi. Un exemplu:

          Daca de exemplu la un subiect trebuia scris „de unde rezulta ca 1+1=2” insa elevul scria „deci 1+1=2” nu era penlizat, ci i se taia tot subiectul! Cu alte cuvinte nu s-a urmarit verificarea cunostintelor reale, ci s-au cautat pretexte pentru a pica cat mai multi. Pe vremea cand am dat eu examenul la faculta, asta era metoda de a limita numarul studentilor de la facultatea de medicina. Pentru ca aproape toti candidatii invatau manuale intregi pe de rost, departajarea ajungea sa se faca in functie de faptul daca virgulele erau puse la fel ca in carte sau nu.

          Asadar puterea a facut ce a facut din cele mai abjecte motive si cu cele mai lipsete de fair play metode. Insa, poate ca efectul final, acela ca va lasa fara apa morile de facut diplome pe bani, s-ar putea sa fie pe termen lung unul benifc. Ca mai peste tot, si aici probabil va conta cand se vor opri. Daca vor extirpa doar partea cangrenata din sistemul de invataman romanesc, daca organismul va rezista operatiei, va fi mai fit si, cel putin teoreit, va avea mai multe resurse. Daca nu se vor opri la timp… Dumnezeu cu mila.

  10. Draghi,
    Totusi sa nu exageram! Platim o gramada de taxe aici in SUA (as vrea sa fie mai putine). Guvernul american incaseaza anual (2011) in jur de 2.5 trilioane in taxe (1 trilion = 1000 miliarde sper ca e cuvint corect in romineste).
    Apple de exemplu – profit = 25 miliarde , incasari =100 miliarde , market capitalization ~350 miliarde (nu inseamna nimic e numarul de actiuni multiplicat cu valoarea actiunii dar daca incepe o vinzare valoarea actiunii vine repede in jos). Numere similare gasesti la IBM etc..
    Asa ca guvernul fara sa faca nimic util ne beleste de o gramada de bani ….

  11. @Ana

    Nu imi bazez informatiile doar pe ce scriu ziarele mogulilor rai, am vorbit si eu cu familii din Romania, sau cu profesori (am multi si in familia mea), care mi-au confirmat ca subictele au fost facute pentru a pica multi. Dar poate prietenii tai sunt mai inteligenti decat prietenii mei, asa ca ma insel eu 😉

    Totusi, problema de fond ramane. Vor fi o gramada de tineri care vor petrece mai putini ani pe bancile scolii. Buna, rea, corupta si neperformanta cum e ea, dar scoala aia ii determina totusi pe sute de mii de tineri sa isi petreaca macar cateva ore in plus pe saptamana antrenandu-si creierul. De aceea conditia necesara pentru ca Romania sa faca saltul in societatea cunostintelor nu mai e indeplinita (conditia suficienta ar fi invatamant de calitate). Daca se mai continua asa inca cativa ani, chiar o sa ajungem o natiune de sclavi, buni doar sa faca doar muncile necalificate si prost platite pe care nu vrea nimeni sa le faca. Eu nu doresc asa ceva tarii mele.

    Eu nu pot gandi ca si tatal lui Ion Creanga, ca daca se face prea multa scoala, nu va mai avea cine sa ne spele ciubotele. Chiar si din interes personal, prefer sa am de unde angaja o calculatorista competenta si sa am in schimb probleme cu gasirea unei femei de serviciu, decat viceversa.

    • Draghi
      dar unde scrie ca toti cei care iau BAC ul trebuie sa mearga la facultate? sa iti spun care este situatia din universitati din punctul de vedere al seriozitatii studentilor si dorintei de a invata pe bune??!! Subiectele au fost rezonabile: cine a invatat putea lejer sa obtina cel putin nota de trecere. S-au organizat pregatiri in scoli pentru sesiunea din toamna. Stii cati dintre liceeni s-au prezentat?
      Pana cand nu vom fi capabili sa acceptam realitatea din scoala romaneasca asa cum este ea nu vom putea face niciun progres cu atat mai putin saltul ca societatea cunostintelor.

      • @Ana Birchall
        Dar unde scrie ca cineva care a luat BAC-ul are si un loc de munca asigurat? Sau unde scrie ca cineva care a terminat o facultate are un loc de munca asigurat in domeniul in care s-a pregatit? Un loc de munca asigurat cumva, spre exemplu economia nationala sa aiba capacitatea de a asigura locuri de munca, conform pregatirii profesionale a fiecaruia, cu salarii care sa permita individului un trai cel putin decent sau un trai bun. Unde scrie ca, la noi, daca cineva termina o facultate, lucrul asta o sa-i permita in viitor un nivel de trai ridicat, posibilitati de perfectionare profesionala? In Romania, la ora actuala, un om poate termina o facultate dar sa traiasca din afacerea parintilor sai, de exemplu un mic magazin de cartier. Numai ca pentru asta nu-ti prea trebuie cine stie ce studii. Contabilitatea primara o invata de la parintii sai. Isi permite o masina, cu care sa aduca marfa la magazin. Daca treburile merg bine isi mai ia una in leasing. Altii emigreaza. Se duc spre tari dezvoltate in ideea ca o tara dezvoltata economic iti si permite mai multe posibilitati, inclusiv pe plan profesional, venituri salariale mai mari, fata de ceea ce e in tara. Chiar daca lucreaza in constructii, nu neaparat ca inginer. Sau daca ajunge sa se imprieteneasca cu patronul unui mic motel si devine barman acolo, si tot are un salariu mai mare decat in Romania. Un caz din acesta mi l-a povestit cineva. Fiul sau plecase in Austria si imi zicea ca e foarte multumit acolo. Patronul motelului era foarte multumit de el. Vorbeam cu altcineva care imi spunea ca a lucrat cinci ani in Italia la o ferma. Ceea ce avea de facut era sa aiba grija de animale. Patronul, un om foarte de treaba, ii asigura masa, casa. El trebuia sa stea numai acolo, la ferma, asa ca italianul ii cumpara si tigari. Dupa cinci ani, cu banii castigati acolo, a putut sa-si cumpere un apartament aici, in zona centrala a orasului (nu e vorba de Bucuresti). A mai lucrat pe aici, apoi i-a dat telefon patronul din Italia si-l ruga sa vina inapoi. Ii oferea un salariu de 2000 de euro pe luna!!!! Altii reusesc sa isi gaseasca de lucru la firme mari din Occident, conform pregatirii profesionale. Eu cred ca un student foarte bun cauta inca din facultate un loc de munca acolo, la o firma de profil. Si s-ar putea sa si reuseasca. Odata cu declinul economic de aici din Romania au inceput sa se petreaca si astfel de lucruri. S-au inchis multe intreprinderi. Oamenii au intrat „in Ordonanta”, cum se spune: salarii compensatorii pe o anumita perioada de timp. Si apoi ce faci? S-au inchis intreprinderi mari, care inainte aveau mii de angajati. Eram, mai demult, intr-un oras de provincie si vedeam autobuze pline de oameni. Am intrebat si eu unde se duc. Raspunsul a fost: la munca, in Grecia sau Turcia. Pe atunci inca nu era criza asta. Imi spunea o femeie ca la Combinat nu ramasese decat portarul. In rest, totul pustiu. Nu mai lucra nimeni acolo. Se inchisese de curand. Sau ce sa mai vorbesti de foste CAP-uri, IAS-uri, unele care erau decorate, pe vremea lui Ceausescu, cu erou al muncii socialiste! Acuma le vezi in ruine. Bate vantul pe acolo. Am vazut mai demult o chestie foarte interesanta. O fosta ferma – pustiu. Si printre porticurile golase, in pustiul acela, se sarutau de zor doi tineri – un baiat si o fata! 🙂

  12. multi vb despre ceausescu cu nostalgie,multi spun ca atunci era mai bn…..eu vin si intreb:de ce revolutia din 89 atunci?

    • Loredana,
      1. dicatatura comunista a fost o dictatura cu multe aspecte negative
      2. nu todeauna o ‘revolutie” rezulta intr-un sistem mai bun – Lenin a venit la putere in Rusia printr-o revolutie , Hitler si national socialistii la fel….
      Marile diferente care aduc in discutie aspecte ale sistemului de pe vremea lui ceausescu ar fi
      a) diferentele excesive de avere in actuala societate romineasca (toti membrii de CC de pe vremea comunismului adunati nu aveau impreuna nici a zecea parte din banii lui Patriciu ca un exemplu..)
      b) datorii externe – R a ramas de pe veremea comunismului cu zero datorii externe – uita-te unde e acuma
      c) bogatiile rominiei – acum tara e in majoritate controlata de corporatii straine – inainte controlul strain era zero
      d) unele aspecte in sistemul actual de invatamint , educatie si politie – inainte meserii destul de respectate
      e) siguranta generala – clanuri gen Butoane , tigani etc – practic inexistente inainte
      Nu e necesar un regret dupa Ceausescu dar o realizare ca unele lucruri nu au evoluat neaparat in mai bine….

      • Motanul Incaltat
        am o mare rugaminte de care sunt convinsa ca veti tine cont: va rog ca sa postati comentarii la articolele scrise pe acest blog nu numai link uri la blogul dvs. Multumesc pentru intelegere si astept comentariile si parerile dvs.

        • @Ana Birchall
          Va rog sa ma scuzati. Eu am pus acest link pentru ca mi s-a parut a fi un comentariu in directia a ceea ce spunea Loredana, care se referea la nostalgie, fata de vremurile trecute. Insa nostalgie inseamna si obiectivitate in a privi trecutul? Pentru ca intrebarea pusa de Loredana, in finalul comentariului sau, suna asa: „de ce revolutia din 89 atunci?”. Deci, pe scurt, asta era ideea pentru care am postat doar link-ul. Dar poate ca trebuia sa fi scris si cateva cuvinte. Insa eu am vrut sa fiu cat se poate de brevilocvent.
          Dar, apropo de ceea ce spunea Loredana, eu cred ca sunt doua lucruri, doua chestiuni diferite si anume: nostalgia prezenta la unii oameni acum si „de ce revolutia din ’89?”. A vorbi despre ceea ce s-a intamplat in 1989 – caderea comunismului in Europa de Est si, mai apoi, in Uniunea Sovietica necesita o tratare mult mai ampla a evenimentelor politice care s-au intamplat atunci pe plan mondial. Nu numai la noi s-a prabusit comunismul. Spre exemplu, la fel se poate pune intrebarea: de ce conflictul iugoslav? Si nu au trait bine toti iugoslavii impreuna inainte? Daca e s-o luam asa, in ideea Loredanei, atunci de ce a mai trebuit sa se razboiasca intre ei? Deci sunt evenimente care aduc schimbari de valori politice si juridice pe plan mondial. Nici nu se poate explica „de ce revolutia din 89 atunci?” pe baza nostalgiei de acum, prezenta la unii oameni. Insa daca ma gandesc la aceasta nostalgie, purtat pe aripile gandului, imi indrept atentia la cat de fericiti suntem acum. Poate, cine stie, aceasta nostalgie spune ceva despre fericirea prezenta a natiei noastre in ansamblul ei. Iar in postarea mea eu am cautat sa arat ca in Istoria recenta poporul nostru a suferit foarte multe privatiuni, care l-au marcat foarte tare. Oamenii au nevoie de speranta, de un vis de mai bine, de un ideal, de o credinta. N-are rost, desigur, sa reiau ideile din postarea mea, la care am facut trimitere. Insa, dupa cum stau lucrurile, actualmente, poporul nostru nu are acest vis de mai bine de care vorbeam. Mi se pare mai potrivit sa faci legatura dintre nostalgie si astfel de probleme, decat sa explici printr-o atitudine nostalgica prezenta evenimente trecute. Mai ales ca nostalgia fata de vremurile trecute nu inseamna ca oamenii ar si dori intoarcerea in comunism. Nu cred ca trebuie confundate lucrurile…

    • @Loredana

      E adevarat tot ce spune Marian, si ar mai fi si alte aspecte, se investea enorm de mult in economie, mai ales in industrie, iar Romania avea anual cresteri economice de doua cifre.

      DAR… erau multe aspecte negative. Era o senzatie de sufocare. Conteaza mult sa stii (sau sa crezi) ca esti liber. Situatia s-a inrautatit foarte mult la sfarsitul anilor ’80, cand Ceausescu incerca sa plateasca o datorie externa de circa 8 miliarde $ (cu on ordin demarime mai mica decat cea de acum).

      Magazinele erau GOALE. Se ajunsese in situatia paradoxala ca nu aveai ce cumpara (oficial) din bani. Preturile pe piata neagra erau si de peste 10 ori mai mari. De exemplu o pereche de pantofi de sport (de regula din cei refuzati la export) ajungea la o treime din salariului lunar. Care salariu era cam acelasi pentru toti, cu mici exceptii. Aveau dreptul la 25 (!) de litri de benzina pe luna, pentru care trebuia sa stai la coada uneori si 2-3 zile. Pentru doi litri de lapte, trebuia sa stai la coada de la ora cinci dimineata. Aveai dreputl la 3 (!) Kg de carne pe an. Chiar si painea era „rationalizata”, in timp ce propaganda de stat vorbea de „alimentarea stiintifica”

      Se intrerupea mereu curentul si caldura. Circula un banc in studentie – Cum agati o gacica? Ii spui – hai la mine ca am apa calda. Iarna in salile de clasa sau in clinici temeratura era uneori sub 0 grade (!). Nu e o exagerare sau o figura de stil, am trait-o eu pe pielea mea, de ex. öa cursul de matematica din facultate, respectiv sotia mea, medic stomatolog, care nu mai putea sa tina mana pe instrumente de frig.

      In majoritatea tarii se receptiona un singur program de televiziune, de doua ore pe zi, in care vedeai mai ales vizitele de lucru ale Tovarasului si a Tovarasei sau spectacole pe stadioane unde era preaslavit „iubitul conducator”.

      „Elita” era reprezentata de „politruci” si „securisti”, adica tot ceva de genul incultilor si pupincuristilor pe care ii gasesti azi pe la PDL. Indivizii astia iti spuneau in fata ca traiesti in cea mai prospera si inteleapta oranduire in timp ce tu te gandeai cu groaza ce pun copilului pe masa a doua zi. (Tata, fost profesor, mergea uneori sa planga in WC, cand vedea ca vin copii la scoala si nu au nimic de mancare in pauza mare. Cei mai norocosi avea de mancare un cartof fiert. )

      In fine, as mai putea scrie romane pe tema asta, dar cred ca ai prins deja ideea. Crede-ma cand iti spun, CHIAR NU VREI ASA CEVA. A fost ABERANT, INUMAN si INSUPORTABIL. Mi-am petrecut „cei mai fumosi ani” intr-o astfel de societate, si nu as dori asa ceva nici dusmanilor mei. Asa ca fa tot ce iti sta in putinta sa nu se revina la asa ceva. E exact la ce ne duce acum PDL-ul, insa cam de 10 ori mai rau, si fara partile pozitive de care pomena si Marian.

  13. @marian
    cred ca mi-ar fi placut sa traiesc o zi printre ceea ce spui ca era candva…cred ca in primul rand as fi descoperit ca stresul era la o cota mult,mult mai mica:)

    • Loredana,
      Nu ma intelege gresit. Nu am o „nostalgie” dupa comunism – sint as putea spune chiar foarte capitalist! Dar orice model politic poate crea lucruri bune sau proaste.
      Perioada ceausescu poate fi impartita in mare in perioada pina prin 70-72 cind era ok – dupa aceea o continua degradare – cult al personalitatii , inrautatirea situatiei economice (nu au mai fost bani de imprumutat etc). Presiunea ca licean era mai mare mai ales daca erai baiat…trebuia sa te pregatesti ca naiba sa iei examenul la facultate (destul de greu cu competite mare pe un loc).
      Daca il luai – mai beneficiai de 5 ani de studentie plus servici de inginer/doctor garantat la absolvire.
      Daca il pica ca baiat plecai in armata pe 2 ani si dupa aia obligatoriu in cimpul muncii (aproape imposibil sa faci competitie cu noua generatie asa ca era one shot..).

      By the way am fost in R acum vreo 4 saptamini pentru 8 zile (reuniunea colegilor..). Nu se traieste de loc prost in R (daca nu va mai comparati cu tarile dezvoltate europene dar cu alte miliarde de fiinte umane de pe suprafata planetei). Probabil stresul e mai mare…ca o reminescenta a fostei culturi comuniste multi asteapta ca guvernul sa „le dea ” ceva….

  14. @draghi
    ce spui tu acolo…te iau fiori…parca nu imi vine a crede…ai dreptate nu as vrea sa traiesc asa….maai ales nu as vrea sa traiesc lipsita de libertatea de orice gen ar fi ea.probabil ca au fost si parti bune daca lumea totusi regreta…..cred ca vina nu e a faptului ca revolutia s-a produs ci a omului care ,dupa aceasta revolutie,nu a stiut ce sa faca.Apropo am o intrebare daca se poate:cum era viata voastra de adolescent….cum era in comunism, sa ai 18 ani?
    cred ca diferit de cum ii traiesc eu acum nu?:)

    • Loredana, nu aveai optiuni la 18 ani in perioada aia.
      Ca baiat la 18 ani terminai liceul si plecai in armata. daca luai la
      facultate faceai armata la TR [termen redus].
      ca fata: facultate sau casatorie+ serviciu.
      familii intregi locuiau in camine de NEFAMILISTI: 1 camera de 3/4 uneori cu chiuveta, baia+wc la comun. dusuri care nu functionau si weceuri infundate mereu.
      painea era pe cartela, stateai la coada la parizer si vanzatoarea nu iti dadea mai mult de 500 grame.
      in magazinele de carne gaseai insa mereu peste: macrou congelat.
      altceva? nu imi aminntesc sa fi vazut pui decat inainte se sarbatori.
      ceialti ti-au spus cate ceva dar anii aia nu pot fi descrisi in cateva cuvinte. o singura saptamana daca as sta sa scriu ce se intampla in perioada aceea ar iesi o carte…

    • @Loredana

      Ma faci sa fac ca lupul: auuuuuuuuu! :))))

      Cum era viata noastra de adolescenti, dincolo de privatiunile si absurditatile din viata de zi cu zi? Pai probabil in general nu foarte diferita de cea de acum: invatam si ne indragosteam. Poate mai intens decat o face generatia de acum. Ambele parti 🙂

      Parca totusi nu erau atatea fitze ca in ziua de azi, si erau ceva mai putini „prunci de bani gata”, sau in orice caz, diferentele nu era atat de stridente. Avand relativ multe privatiuni, ne bucuram parca mai mult cand reuseam ceva.

      Nu prea lua nimeni in serios „comunismul” (eu prefer expresia de totalitarism). Cam toti, nu doar tinerii, aveau cumva o viatza dubla. Una oficiala, politic corecta, alta normala cu prietenii si rudele. In privat toti il injurau pe Ceausescu (si pe „tovarasa”) si incercau sa se descurce cum puteau cu treburile zilnice. Lumea era foarte inventiva in a gasii solutii in aspectele unde statul esuase. Parafrazandu-l pe Mircea Badea as spune „supravietuiam in Romania, si asta ne ocupa tot timpul”.

      Nu prea stiu ce sa mai zic la modul general, daca vrei intreaba-ma aspecte concrete si ti le povestesc.

  15. o astfel de initiativa ar fi rusinoasa pentru toata tara si jignitoare pentru toti studentii!

    • un student
      corect

  16. For the record, in Germania exista sa ceva. Din 2008 o scoala profesionala e echivalenta cu BAC-ul. Pe viitor se doreste chiar ca titlul de maistru sa fie echivalent cu bachelor.

    http://www.uni-ohne-abi.de/

    • Draghi
      tocmai, e vb de scoli profesionale, scoli de arta si meserii.

      • Nu, e mai mult de atat. Incearca sa traduci in Google saitul la care am pus linkul, citeste acolo, si o sa intelegi.

        Chiar si cei care au absolvit cea mai inferioara forma de invatamant (Hauptschule) din cele trei existente in Germania (Haupschule, Realschule si Gymnasium – singurul care are examen de BAC), pot ajunge sa faca facultatea daca doresc si daca corespund unor criterii, care sunt diferite de la land la land, dar sunt de la an la an tot mai permisive. Motivul e penuria de specialisti in sectoarele tehnologice din industria germana.

        Pana la urma nu e vorba doar de bani, pentru ca un instalator sau un mester care pune faianta nu e mai prost platit pe ora decat un medic sau un inginer, ci de a motiva cat ai multi oameni sa invete cat mai mult, pentru ca, in lupta globala pentru existenta, viitorul apartine tarilor cu oameni scoliti.

        • Draghi
          cunosti parerea mea despre admitere la facultate fara BAC si nu mi-am schimbat deloc aceasta parere. Din contra, o asum si o sustin.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Let’s listen some music…!! « Motanul Incaltat - [...] see something contemporary and classic together… And i think… these tunes are corresponding with such a [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.