Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 26, 2011 in Politic | 16 comments

Singura alternativă la sărăcie este EDUCAȚIA!

„Istoria ne arată că momentele în care România a intrat pe un trend ascendent au fost cele în care copiii burgheziei au plecat la studii în străinătate și întorcându-se de la Viena sau Paris au aplicat în țară principiile moderne pe care le-au asimilat odată cu studiile de specialitate. Pentru cine vrea să aprofundeze această tematică poate studia tot ceea ce s-a întâmplat în Europa secolului XIX și-mi va da dreptate.

În toată această fragmentare socio-profesională nu regăsesc deloc TINERETUL CU STUDII SUPERIOARE. Adică exact acea categorie care trebuia să fie cel mai mult favorizată de societate (…)  Toată această elită care pleacă ESTE CEA MAI MARE PIERDERE PENTRU NAȚIUNEA ROMÂNĂ. Facem bilanțuri peste bilanțuri despre cât a pierdut România în ultimii 20 de ani. Dar poate cineva să facă o estimare despre cât ar fi avut de câștigat dacă ar fi promovat acești tineri valoroși în funcții decizionale? Cum ar fi arătat România astăzi? O să vin cu un singur exemplu: Finlanda (…)

Concluzia:singura șansă în fața sărăciei este EDUCAȚIA iar preluând ideea emisă de un colaborator activ EDUCAȚIA ESTE CEA MAI BUNĂ INVESTIȚIE ÎN VIITOR!” se arata intr-un articol pe care l-am citit pe www.gandeste.org, articol pe care il recomand!

16 Comments

  1. Nu, nu e asa.
    Asta e adevarat la nivel macro, la nivel de societate, dar nu la nivel individual. Tocmai aici e buba. La nivel individual, educatia mai mult incurca decat descurca. Cu totii stim: smecherasul clasei va ajunge patron si il va angaja pe premiantul clasei.
    In principiu, educatia e buna. Dar care educatie? Ca sunt mai multe. Educatia artistica sau cea politehnica? Sau, poate educatia religioasa?
    E clar ca trebuie sa existe un echilibru.

  2. ” Singura alternativă la sărăcie este EDUCAȚIA:
    „…singura șansă în fața sărăciei este EDUCAȚIA …”

    Dumneavoastra Va amagiti daca credeti ca aveti dreptate in aceasta privinta.
    Pentru ca educatia sa scoata din saracie o tara este nevoie de muuuulte decenii.
    Sunt mai multe alternative la saracie.
    Daca conducatorii sunt persoane imorale absolut nici o metoda nu poate scoate tara din saracie.
    Alternativa cea mai eficienta la saracie este moralitatea conducatorilor.

  3. Şi-au bătut joc de tot ce au făcut atâţia patrioţi, ca Spiru Haret. Ană, daţi-i jos, că trebuie!

  4. Din păcate, de 20 de ani, politica găseşte numai alternative la educaţie… care se traduc, bineînţeles, în sărăcie.

  5. Da este adevarat ca EDUCATZIA este una din componentele succesului spre un viitor mai bun al unei natziuni (a se vedea exemplul Coreea de Sud care in anii ’80 era cu mult in spatele Romaniei…shi unde este acum!). Dar precizez ca cu sistemul actual de invatzamant pe care il are Romania (shi l-a avut in ultimii 30 de ani) nu se poate face prea mult. Este un sistem imbatranit, greoi shi neflexibil, care nu este adaptat la cerintzele prezentului. De fapt invatzamantul trebuie sa fie inaintea PREZENTULUI. Numai un exemplu: Aici in universitatzi shi colegii se pregatesc tinerii shi pentru meserii care nu exista in prezent dar cu sigurantza vor apare peste catziva ani. Invatzamantul trebuie sa fie pragmatic shi nu trebuie sa-shi propuna idealuri stupide ca de exemplu :totzii care termina universitatea sa poate devenii cercetatori. Invatzamantul trebuie DEPOLITIZAT shi DESCENTRALIZAT cat mai mult cu putintza ca efectele benefice sa apara cat mai curand. Sunt multe de spus shi facut in Romania legat de invatzamant, dar cel mai imortant lucru (chiar mai important decat invatzamantul) este MENTALITATEA oamenilor, a noii generatzii, care daca nu se schimba atunci chiar shi invatzamantul nu poate prea mult.
    Raman la ideea pe care am inserat-o de multe ori in postarile mele: Romania mai are nevoie de inca 20 de ani sa arate shi pe dinauntru shi pe dinafara ca o tzara cu pretentzii de a fii in lumea civilizata.
    Sa auzim numai de bine!

  6. Nu cred ca educatia e singura alternativa care ne poate scoate din saracie. Bunaoara am putea ascunde si noi banii mafiotilor, ca elvetieni, luxemburghezii sau lichtensteinezii. Sau am putea ocupa si exploata alte popoare (renunt la exemple).

    Educatia insa are avantajul ca rezolva si alte probleme decat saracia. De exemplu aseaza o societate pe o baza solida, meritocratica, iar asta e conditia necesara pentru a gasi solutii bune problemelor societatii. Sau permite o adaptare rapida si continua la progresul tehnologic. Insa cum bine remarca cineva mai sus e nevoie si ca „ecosistemul” – national, local si global – sa fie unul propice pentru a transforma educatia in bunastare. Fara asa ceva o sa spunem si noi ca Arhimede – noli turbare circulos meos.

    Asadar obtinerea bunastarii e o problema ceva mai complicatain care multe aspecte trebuie sa convearga.

    Asta legat de titlu. Daca e sa ma refer la continut, desigur, a folosi in mod adecvat in tara oameni care au facut experiente si in afara ei, poate fi benefic. Nu e in automat asa, pentru ca nu doar experientele bune se preiau din afara. Fascismul si comunismul sunt doua exemple edificatoare in acest sens.

    Insa ce ma pune cel mai mult pe ganduri tema motivatiei celor in cauza. In ce ma priveste, cand dupa 2000, lucrurile au inceput in sfarsit sa mearga bine in Romania postdecembrista, chiar imi puneam serios problema de a ma intoarce in tara. Nu pentru a fi mai bogat, eram constient ca nu voi fi, ci pentru ca societatea parea sa intre intr-o oarecare normailtate. Devenise vizibil pentru mine faptul ca oamenii inteligenti si de buna credintza incepeau sa determine destinul Romaniei. Insa alegerea si mai ales realegere lui Basescu si ceea ce urmat m-au facut sa exclud acesta posibilitate pentru restul vietzii mele. Definitiv si irevocabil. Faptul ca o revenire la un sistem mai aberant chiar decat cel al „iepocii de aur” s-a dovedit a fi posibila, a fost pentru mine o trauma pe care nu o mai pot depasi.

    Asa ca sfatul meu, daca doriti ca tinerii plecati din Romania sa revina in tara, aveti grija pe cine alegeti. Nu ajunge doar sa existe un nivel de salarii comparabil cu cel din vest, e nevoie de mult mai mult.

  7. F interesanta mi se pare intrebarea lui Adrian din primul comentariu:
    Educatia artistica sau cea politehnica? Sau, poate educatia religioasa?
    As adauga inca 3 elemente de educatie: educatia de business, cea politica si cea juridica. Avem mari lipsuri in domeniile astea. Habar n-avem sa gandim strategic o afacere sau sa ne aparam interesele prin mijloace democratice si nici pe cai juridice.
    Si se leaga:
    – business-uri prospere => resurse pt dezvolarea mecanismelor politice si de justitie
    – sentimentul de dreptate => mai multa incredere si siguranta in viata privata si in afaceri
    – reprezentarea politica cat mai buna => crearea climatului optim pt toate aspectele vietii

    *prin business nu inteleg o activitate individuala si egosita, poate f bine sa fie una de grup care sa cuprinda intreaga societate cu conditia ca fiecare sa-si gaseasca locul potrivit

    Celelalte elemente:
    – ed religioasa: f importanta, cu conditia sa nu fie in jurul unei singure religii, ci a individului si sa incerce mereu sa dea raspunsuri acolo unde stiinta se termina si nu mai devreme
    – imi place sa cred ca arta si ingineria sunt una si acelasi lucru 🙂 iar pt a fi dedicat unui domeniu tb sa ai o credinta religioasa solida si autentica
    NB: religiile sunt ca partidele politice, de stanga si de dreapta – de ex crestin-democratia este centru-dreapta, personal cred ca si social-democratia ar tb asociata cu religii „intunecate”(witchcraft, paganism, gnosticism..)pt promovarea diversitatii spirituale si toleranta

  8. ps: de ex politica israeliana e patrunsa de religia nationala si sionism, marea majoritatea a parlamentului e compusa din partide care daca nu-s de centru-dreapta sunt extremisti de dreapta – chair si cele zise rosii sunt sioniste.
    Deci din ex Israelului ne dam seama ca dezechilibrul politic e generat de cel religios. Cred ca odata cu renuntarea la mozaism a unei parti critice din evrei, se vor rezolva si pb politice. E de datoria noastra sa ne promovam religiile evreilor si sa le deskidem odata mintea. Poate unii dintre noi vor se vor converti la iudaism datorita contactului cu ei, a nu se intelege ca este un comentariu antisemit, doar unul anti-fascist.

  9. ”De 20 de ani , Comuniştii s-au travestit în demonstranţi, dar înşelătoria nu a mers. Oamenii i-au recunoscut şi iar i-au votat”. Asa si cu invatamintul romanesc, vedem ca lucrurile nu functioneaza persistam si votam cu mare drag Nonvaloarea !!! Mentalitatea, bato vina , prin educatie o putem schimba !

    Ps : Va doresc o primavara frumoasa !
    http://www.youtube.com/watch?v=tbwVJVNvMh4

  10. Cind vom avea un guvern care sa sprijine financiar sistemul de educatie, un program coerent si aplicabil pe 15-20 ani,o viziune clara a tot ceea ce trebuie facut.Avem nevoie de profesionisti,nu de un guvern marioneta.Da educatia este singura sansa de dezvoltare a societatii. Discursul Presedintelui american despre importanta educatiei: http://www.youtube.com/watch?v=3iqsxCWjCvI

  11. nu.
    educatia nu tine de foame.

  12. Mancam prin 2007(eram pe crestere economica dar nici apogeul din 2008 nu venise) o shaorma pe Magheru si un tziganus(adica un adolescent de etnie roma) se ruga sa-i rup si lui o bucata ca nu mai poate de foame. I-am facut semn ca nu(eram dupa o zi de munca inalt calificata de 9-10 ore si platita mizerabil) si am muscat mai departe din shaorma. L-a isterizat total cand m-a vazut muscand, saliva tot. Am inghtit si i-am zis sa nu se mai uite ca o sa-i vina si mai mult pofta si ca nici eu nu am. Am plecat mai departe hotarat. Asta e diferenta intre foamea educata si foamea needucata. Amandoua sunt dureroase, dar parca a doua e si mai si. Cand stii ca nu ai, macar nu te mai holba ca sa nu-ti vina pofta si mai tare. Si eu am trecut prin perioade cand daca vedeam la magazin oameni cu bancnote de 50ron incepeam instantaneu sa salivez stiind ca daca eu aveam banii aia mi-as fi putut potoli foamea. Dar n-am lasat sa se vada. Foamea e afurisita, dar educatia ne poate ajuta si direct si indirect s-o biruim(nu ne uitam la ce nu ne permitem, cautam alternative de unde ne putem lua proteinele si caloriile necesare, respectiv avem oportunitati mai elegante de a castiga).
    Poate foamea ar tb sa fie si de educatie…. 🙂
    Oricum cu cat vom discuta mai mult de foame ca fiind o pb a tuturor cu atat va fi o pb mai mica pt indivizi!

    • Ovidiu,
      Marturisesc ca exemplul tau (rupt din viatza, dealtfel) se poate intampla oricui. Dar plecand de la acest exp. shi divagand despre FOAMEA EDUCATA shi FOAMEA NEEDUCATA, marturisesc ca este o concluzie NAUCITOARE. Cred ca numai TU puteai sa EMANEZI o asemenea „teorie” de doi lei :)))
      Ma opresc aici shi nu mai comentez, totushi iti urez sa dezvoltzi aceasta „teorie” : „foamea educata versus foamea needucata” :))

      Sa auzim numai de bine!

      • Mersi 🙂
        Exista mai multe teorii despre comportamentul consumatorului, iar acest comportament poate fi educat.
        A se observa lipsa totala de educatie a tanarului consumator din Bucurestii anilor 2000 – vezi isteria hainelor de firma, a masinilor de fitze, achizitiile imobiliare, dar si hrana, de ce nu?!
        Se pare ca am ratat sa fiu primul care a s-a gandit la foamea educata 😛

        • Ovidiu,
          Acel exemplu al tau era despre hrana……foamea in intzelesul cel mai simplu shi clar, foamea de hrana.
          Eu sunt de acord ca consumatorul poate sa fie educat (mai bine zis crescut in acest spirit) dar asta nu are de aface cu FOAMEA. Foamea este foame shi atat:))
          Eu iti dau un singur exemplu:
          http://en.wikipedia.org/wiki/Uruguayan_Air_Force_Flight_571
          Oare supravietzuitorii acestei tragedii aveau FOAMEA educata sau needucata?
          Te las pe tine sa meditezi asupra acestei dileme.

          Sa auzim numai de bine!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mărțișoareee, la doamne și domnișoaree! | Blogul lui Nea Costache - [...] Adina Hutanu, Ana Birchall, Ana Usca, nepoata-mii Ana-Maria din Craiova, Aurora Scarlet, Aurora Georgescu, Carmen, [...]
  2. Întâmplări cu prietenii mei maghiari | Blogul lui Nea Costache - [...] Adina Hutanu, Ana Birchall, Ana Usca, nepoata-mii Ana-Maria din Craiova, Aurora Scarlet, Aurora Georgescu, Carmen, [...]
  3. Se apropie sfârșitul? | Blogul lui Nea Costache - [...] Adina Hutanu, Ana Birchall, Ana Usca, nepoata-mii Ana-Maria din Craiova, Aurora Scarlet, Aurora Georgescu, Carmen, [...]
  4. Dezastre… benefice! | Blogul lui Nea Costache - [...] Adina Hutanu, Ana Birchall, Ana Usca, nepoata-mii Ana-Maria din Craiova, Aurora Scarlet, Aurora Georgescu, Carmen, [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.