Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 11, 2010 in Politic | 5 comments

„Şcoala românească, fabrică de mediocri cu diplomă” ????

educatie

In editia de astazi a Evenimentului Zilei, jurnalistul Andreea Archip, face o analiza/radiografie a situatiei din scoala romaneasca folosind elemente comparative din alte tari.  Merita citit si retinut.

Asa cum am sustinut de nenumarate ori cred ca este important sa formam competente. Sa formam nu sa informam! Sa avem o programa scoalara care sa tina seama de realitatile pietii muncii! Sa dam greutate unei diplome astfel incat sa nu mai avem diplome pe banda rulanta care in piata muncii nu valoareaza mai mult decat o simpla hartie!

5 Comments

  1. Nu poti sa ceri performanta fara motivatie.Profesorii sint platiti in bataie de joc,si oricit si-ar iubi ei meseria lipsurile materiale ii fac sa cada in acel atit de periculos dezinteres fata de munca lor.
    Am sa va povestesc situatia a doi emigranti(ilegali),tata si fiu din statele unite.Au venit intr-o excursie;tatal profesor cu peste 20 de ani in invatamint,fiul student in ultimul an la conservator.discutind despre intoarcere,fiul ii spune tatalui ca el nu se mai intoarce.De ce?Pentru ca prefera munca necalificata dar retribuita onorabil in State decit onoarea de a fi un profesoras de tara sau chiar de oras in Romania unde din salariu nu ar putea trai cit de cit decent. Socotind cam cit a cistigat in cele citeva luni care trecusera prin munca cu ziua,tatal ajunge la concluzia ca a facut mai multi bani dacit in doi ani de profesorat in tara,si deci decide si el sa ramina.
    Cazul nu este unicat, cunosc si medici,si ingineri,chiar si absolventi de teologie in aceeasi situatie.Deci uite cum guvernantii epureaza inteligenta romana inafara granitelor pentru simplul motiv ca NU LE PASA.Le pasa doar de scaunele lor,afacerile lor,si ca TATUCUL sa fie fericit.
    Aproppo,daca reusesc sa-l darime pe Geoana,Boc va deveni presedintele senatului si nu se stie, in caz ca „tatucul”crapa inainte de vreme PRESEDINTELE ROMANIEI.(stiu ca e un scenariu de om bolnav dar credeti-ma ei asa o gindesc)

  2. Oare ce s-ar obţine într-un sondaj de opinie printre copii de grădiniţă cu întrebarea „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”

  3. Cata dreptate are Vasile…
    Oricum, pe langa contextul social(copii care preiau din stresul parintilor cu greutati si faptul ca scoala nu face nimic sa-i asiste social pe elevi cu o masa decenta, eventual cu haine, cu sali de sport, discoteci si biblioteci bine dotate, care ar reusi sa ocupe timpul liber al elevilor si sa mai ia de pe umerii parintilor povara odraslelor), avem si ineficienta sistemului propriu-zis de educatie/formare de competente.
    Principiul ca daca elevul nu intelege lectia inseamna ca profesorul nu e bun e vechi de cand lumea. Doar ca trebuie urmat.
    In consecinta, promovarea profilor(pe grade) tb facuta pe criterii de performanta ale elevilor lor.
    Si catalogul sa dispara!! – in masura in care e posibil sau diminuarea pe cat posibil a importantei lui.
    Pt a depasi neajunsurile financiare, educatia tb neaparat corelata cu asistenta sociala, asa incat copiii sa nu fie stresati de lipsuri, apoi mai pot fi implicati si investitori financiari, da… de ex banci de investitii dispuse sa finanteze scoli care maine vor da forta de munca competitiva pt zona/regiunea respectiva, de a carei dezvoltare cu siguranta banca va beneficia.
    „Proiecte…”, asa cum spuneai in emisiunea Irinei Corduneanu… De asta avem nevoie, de proiecte.
    De ex Ana, daca ai fi ministresa de ce ai avea nevoie?!
    Probabil ca de:
    – bani
    – profi performanti
    – elevi bine hraniti si imbracti decent
    Acestea sunt ingredientele de baza. Ca sa ai toate astea e nevoie de o corelare a politicii de educatie cu cea a altor ministere, deci proiecte inter-domenii…

  4. PS Copiii/adolescentii stresati sunt fantastic de periculosi pt ei insisi, pt colegii lor si pt intreg mediul unde isi desfasoara activitatea. Se apuca de vicii(fumat, baut, droguri), sex de la varste mici, acte de violenta indreptate impotriva altor colegi, profi si impotriva oricaror cetateni le-ar iesi in cale. Euforia tineretii reprimata de neajunsuri se transforma in venin pe fondul unui caracter slab. Si asa au aparut golanii
    Nu stiu cat de relevant e exemplul meu la nivel de masa, insa unul din motivele pt care am gasit mai atractiva o alta tara decat RO a fost sa-mi intemeiez fam intr-un loc prietenos si sa nu-mi cresc copiii intr-unul ostil unde ori devin golani, ori sufera de pe urma lor. Sunt sigur ca acum te gandesti la Andrew… Caci daca nu rezolvam in tara cu criza asta, sigur in adolescenta sa gastile de golani vor reprezenta o problema de care trebuie sa se fereasca. Ca pt orice cetatean(mai vulnerabil prin varsta), de altfel.
    Prin exemple personale reusim sa percem mai bine o problema…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.