Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 26, 2013 in Politic | 0 comments

Salut organizarea Summit-ului China – Europa Centrala si de Est in Romania

Summit-ul China – Europa Centrală şi de Est, organizat zilele acestea la Bucureşti, transformă România într-un jucător regional important inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile UE – China.  Iniţiativa noastră de a ne deschide, inclusiv spre pieţele asiatice, produce efecte deosebit de pozitive atât pentru statutul nostru regional cât şi pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale România – China.

Mă bucur că inclusiv unii dintre contestatarii vizitei premierului Victor Ponta în China lansează astăzi mesaje pozitive la adresa Summit-ului şi la adresa Forumului Economic si Comercial China – Europa Centrală şi de Est. Vizita din vară a delegaţiei Guvernului României în Asia Centrală s-a dovedit a fi o decizie corectă luată de premierul Victor Ponta iar rezultatele se văd foarte bine astăzi.Este prima vizită a unui premier al R.P. Chineze în România ultimilor 19 ani şi cea mai mare delegaţie chineză care vizitează România. Cei peste 200 de oameni de afaceri chinezi sunt pregătiţi să investească în oportunităţile pe care România le are, în special în domeniile agricultură, transporturi sau energie.

Aşa cum am mai spus, pe lângă consolidarea pieţelor tradiţionale, România trebuie să aibă curajul şi deschiderea spre oportunităţile oferite de pieţele asiatice, inclusiv prin flexibilizarea regimului de acordare vizelor. Tocmai de aceea, voi iniţia un proiect legislativ care să simplifice birocraţia vizelor pentru cei care sunt interesaţi de a investi în România, cu respectarea întocmai a normelor UE în vigoare în domeniu.

Trebuie să profităm cât putem de mult de oportunităţile care pot pune România pe harta lumii şi care o scot din perioada de izolare în care a fost ţinută pe nedrept de guvernările anterioare. Nu trebuie să uităm că amploarea evenimentului care are loc în aceste zile în România este dată şi de faptul că Bucureşti este locul de întâlnire a deţinătorilor a peste 15% din PIB-ul mondial şi de reprezentanţii a peste 20% din populaţia totală a lumii.

Cuvântul României începe să conteze atât în relaţia UE – China cât şi în regiunea Europei Centrale şi de Est. Cred în şansa României de a fi un jucător important pe plan extern, fiind o punte de legătură între Asia şi Europa.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.