Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 16, 2009 in Politic, Profesional | 5 comments

S-a modificat legea privind procedura insolventei

…prin Legea nr. 277/2009 si publicata in Monitorul Oficial nr.486/14.07.2009

Dintre principalele modificari as enumera:

– reducerea perioadei de solicitare a procedurii insolventei la maximum 5 zile, un element de noutate care simplifica procedura respectand astfel si principiul celeritatii;

– obligativitatea pentru institutiile financiare de a asigura finantarea si in timpul procedurii de insolventa asa cum exista in alte state;

– salariatii debitorului falit sunt considerati automat creditori, nemaifiind astfel necesara inregistrarea unei cererii pentru admiterea creantei;

– managementul debitorului falit poate fi tras la raspundere nu numai de catre comitetul creditorilor dar si de creditorul care detine minimum jumatate din totalul creantelor.

Din nefericire nu s-a reglementat o procedura speciala, mult mai simplificata, pentru debitorul persoana fizica iar in ceea ce priveste tribunalele s-a mers din nou cu jumatate de masura infiintandu-se sectii specializate pentru procedura insolventei cand ar fi fost mult mai bine infiintarea de tribunale specializate asa cum exista in multe alte state.

De asemenea, consider ca se impune elaborarea si adoptarea unui Cod al Insolventei care sa cuprinda toate prevederile legislative in acest domeniu important.

Cateva comentarii  aici si aici

5 Comments

  1. Eu nu cred în mecanisme de acest tip… Se ajunge inevitabil la procese în instanţă de tipul FNI. Orbul e prins şi sfârşeşte cu ochii scoşi. Cred că accentul ar trebui pus pe fixarea mecanismelor de interacţiune comerciale între întreprinderi. Dacă prevederile contractuale devin foarte des facultative, dacă procesele lungi fac pe cel cu dreptatea să renunţe, ceva nu este în regulă. Cred că ar trebui să existe nişte comisii de arbitraj create de chiar mediul de afaceri care să joace rolul unui judecător de pace în conflictele economice de acest tip.

    De asemenea cred că de folos ar fi şi reconstrucţia instituţiei cambiei care ar putea duce la deblocarea financiară.

  2. Va rog sa ma scuzati daca o sa considerati intrebare ca o ofensa dar mai sunteti membru PSD ?
    Mai activati in politica ?

    • Cristian,
      nu e nicio ofensa…da mai sunt membru PSD si da activez in politica sustinand proiectele in care cred asa cum am facut din 2003 de cand m-am intors acasa…. desi unii au vrut sa ma elimine anul trecut, folosind metode dintre cele mai josnice….nu au reusit. numai bine

  3. Tare curios sant sa stiu ce relatii ati avut cu Marius Pieleanu.Bineinteles ca nu-mi voi satisface curiozitatea vreodata…

    • Dan1111
      ca sa nu mori de curiozitate iti voi raspunde scurt si direct. In toamna anului 2007, dupa nenumarate insistente ale mele, bunul meu prieten Tony Giddens a venit in Romania. Dl Pieleanu a fost nominalizat de catre Dl Cristian Parvulescu sa ma ajute cu organizarea prelegerii de la SNSPA. La inceput de februarie 2008 m-am trezit cu cateva sms uri care erau deplasate. Cum nu gust astfel de glume l-am sunat si i-am cerut explicatii. Omul si-a cerut scuze, a recunoscut ca a fost un gest deplasat si a promis ca nu se va mai repeta …ceea ce s-a si intamplat. De ce si de catre cine a fost inregistrata acea conversatie a mea cu domnia sa ca sa fie scoasa din context insinuand ca ar fi fost altceva deca o simpla discutie atunci cand a fost data la presa tabloida in iulie 2008 in plina campanie de defaimare a mea inceputa cu faimoasa cerere de divort va las pe dvs. sa judecati si sa va satisfaceti curiozitatea.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.