Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 30, 2016 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

S-a confirmat ce am spus încă din iunie: România nu a transmis Comisiei Europene nicio cerere de plată pe fondurile de dezvoltare regională şi de coeziune aferente perioadei 2014-2020 şi, astfel, nu a fost efectuată nicio plată pentru ţara noastră

42 5 6 7 8 10 11 13

Ana Birchall: S-a confirmat ce am spus încă din iunie: România nu a transmis Comisiei Europene nicio cerere de plată pe fondurile de dezvoltare regională şi de coeziune aferente perioadei 2014-2020 şi, astfel, nu a fost efectuată nicio plată pentru ţara noastră

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Comisiile reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat au organizat joi, 29 septembrie, o întrevedere cu doamna Corina Creţu, comisarul european pentru Politică Regională, prilej cu care au fost abordate o serie de teme esențiale pentru unitatea și viitorul Uniunii Europene.

Perioada extrem de dinamică și plină de provocări, între care naționalismul extremist și populismul se disting ferm, atrage în mod natural atenția asupra destinului contrucției europene, fiind în măsură să inducă o criză de încredere în interiorul Uniunii. Criza de încredere ce pornește chiar din interiorul statelor membre relevă existența riscului ca Uniunea Europeană așa cum o cunoaștem astăzi, să nu mai fie niciodată la fel. “În contextul specific actual, după referendumul din Regatul Unit, România pledează pentru identificarea de soluții consensuale. Nu trebuie să fie promovate iniţiative, aşa cum este mecanismul corectiv ce prevede sancţionarea unui stat membru cu 250.000 euro pentru fiecare refugiat respins, care riscă să accentueze disensiunile la nivelul UE”, a subliniat președintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall, în marja întrevederii cu comisarul european pentru Politică regională.

În cadrul discuțiilor a fost reluată tematica fondurilor structurale și de investiții, Comisia pentru afeceri europene fiind implicată activ, inclusiv prin aducerea la acceași masă a decidenților, experților și beneficiarilor din sfera fondurilor europene. „Sunt îngrijorată de faptul că doamna comisar european Corina Creţu a confirmat ceea ce am spus şi noi în Comisia pentru afaceri europene încă din luna iunie şi anume că România nu a transmis Comisiei Europene nicio cerere de plată pe fondurile de dezvoltare regională şi de coeziune aferente perioadei 2014-2020 şi, astfel, nu a fost efectuată nicio plată pentru ţara noastră, motivul principal fiind acela că Autorităţile de Management nu sunt încă acreditate. Mai mult, procesul de contractare în continuare se desfăşoară foarte încet, spre nemulţumirea beneficiarilor. România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exercițiul bugetar 2014-2020, bani pe care țara noastră trebuie să îi absoarbă în totalitate. Banii europeni reprezintă o șansă pentru dezvoltarea și modernizarea României, fiind bani care se cuvin țării noastre. În acest context, reducerea substanțială a decalajelor dintre județe și regiuni trebuie să fie cu adevărat una dintre prioritățile avute în vedere în domeniul absorbției fondurilor europene, inclusiv prin elaborarea unor proiecte cu finanțare europeană țintite, care să vizeze tocmai regiunile în care există dificultăți de natură economică. Deoarece ministrul Fondurilor Europene în continuare refuză să răspundă întrebărilor adresate de către Comisia pentru afaceri europene, am stabilit de comun acord cu doamna comisar european să trimită în scris comisiei noastre situaţia la zi privind absorbţia fondurilor europene în România”, a declarat Ana Birchall.

Nu în ultimul rând, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților a ținut să reitereze importanța unei Uniuni pragmatice, dar mai ales coezivă și solidară în acțiunile. Rolul factorilor politici este deosebit de important în transmiterea unor mesaje unitare, pentru că numai într-o astfel de abordare răspundem imperativului de a obține sprijinul și apropierea cetățenilor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.